Επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, που εδρεύει στην Πάτρα, αναγορεύτηκε το Σάββατο ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, σε ειδική τελετή στο αμφιθέατρο του ιδρύματος, έπειτα από εισήγηση της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και με ομόφωνη απόφαση της διοικούσας επιτροπής.

Ως ιδρυτής του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, με κύριο σκοπό τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, ο καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος μίλησε για την αμφίδρομη σχέση της ναυτιλίας με την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού.

«Προσωπικά, ποτέ δεν ανέμενα η ζωή να είναι τόσο γενναιόδωρη μαζί μου και να με ανταμείψει με τόσα πολλά και καλά για την απόφασή μου να αφιερώσω τη ζωή μου στη ναυτιλία: Στη μεγάλη ναυτιλία των Ελλήνων, για την οποία όλοι είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι» είπε και συνέχισε: «Είμαι ειλικρινά ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσε η θάλασσα να εκπληρώσω το πάθος μου για να ταξιδέψω σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, να γνωρίσω τον κόσμο και τους ανθρώπους κάθε φυλής, πολιτισμού, θρησκείας, οικονομικής και κοινωνικής τάξης και πολιτικών συστημάτων. Αποτέλεσμα αυτής της περιπλάνησης είναι αυτό που δημιουργήσαμε και σήμερα εκπροσωπούμε ως οικογένεια, ως όμιλος εταιρειών, μαζί με τους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες στη θάλασσα και στη στεριά».

O Παναγιώτης Τσάκος  έκανε επίσης και μια αναδρομή: «Είπα “δημιουργήσαμε” και σκέφτηκα πως τούτο ακούγεται και είναι εγωιστικό. Μάλλον “κληρονομήσαμε” θα πρέπει να είναι η έκφραση, αφού ακόμα και πριν από τους φυσικούς και πρόσφατους προγόνους και μέντοράς μας, η θάλασσα αυτή καθαυτή είναι η πρώτη ξελογιάστρα. Η θάλασσα, που μέσα από το DNA μας διαφεντεύει τη μοίρα μας, μαζί με τ’ άλλα αλμυρά συστατικά, ιδρώτα και δάκρυ».


tsakos__2_
tsakos__1_


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ontime την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου