Την αγωνία του για τον αφελληνισμό της ελληνικής ναυτιλίας και την έλλειψη προσέλκυσης νέων στη θάλασσα εξέφρασε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος στη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης των Ελλήνων αξιωματικών του Ομίλου Εταιρειών «Τσάκος», παρουσία διαδικτυακά και του δρος Νίκου Τσάκου, CEO της «Tsakos Energy Navigation».

Ο καπετάνιος επισήμανε ότι «πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να αγαπάνε και να σέβονται τη θάλασσα και να νιώθουν περήφανα για τον Έλληνα ναυτικό».

Ναυτική ακαδημία στη Χίο από τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο

Στο σημείο αυτό παρότρυνε ένθερμα όλους και όλες να γίνουν μέντορες στους νέους αξιωματικούς και δοκίμους, μεταλαμπαδεύοντας τις αρχές της ναυτικής μας παράδοσης και ναυτοσύνης για τη διατήρηση της ελληνικής πρωτιάς παγκοσμίως.

Μάλιστα, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ναυτικής ακαδημίας στη Χίο, όπου μαζί με το Πρότυπο ΕΠΑΛ TEENS θα παρέχουν τη ναυτική εκπαίδευση που αναλογεί στον τόπο μας.

«Είμαι περήφανος για εσάς, για τον καθένα και καθεμία από εσάς, είμαι περήφανος που είμαι ακόμα ένας από εσάς» είπε ο καπετάνιος.

Στο τέλος της εκδήλωσης, απευθυνόμενος στους ναυτικούς και στα στελέχη των γραφείων, δήλωσε: «Επιτρέψτε μου να σας αποχαιρετήσω σφίγγοντάς σας, έστω νοερά, το χέρι ενός εκάστου διότι, όπως άρχισα να λέω, η σύναξή μας αυτή ήταν ένα παρήγορο σύμβολο και ενίσχυση της θέσεώς μας και της προοπτικής μας για το μέλλον. Ειλικρινά, θέλω να ευχαριστήσετε εκ μέρους μου το κάθε μέλος της οικογένειάς σας, σαν να ήταν εδώ, να τους σφίξετε το χέρι, και εκ μέρους μου κάντε τους μια αγκαλιά, πέστε τους αυτό που έχουν και οι ίδιοι/ίδιες θεωρήσει όλα αυτά τα χρόνια, ότι και εδώ είμαστε μια οικογένεια που τους περιλαμβάνει όλους και όλες και ότι, αν δεν είχαμε τις και τους συντρόφους και τις οικογένειες που έχουμε, δεν θα ήμασταν αυτοί που είμαστε. Και τι είμαστε, δεν είναι ότι είμαστε η πρώτη ναυτιλία στον κόσμο, αλλά ως ναυτική οικογένεια, είμεθα η πιο καλή μερίς της παγκόσμιας ναυτιλίας στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την πατρίδα μας. Ιδιαίτερα, ας μου επιτραπεί, χάρη σε σας και στην εταιρεία μας».


Ποιοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους περισσότεροι από 150 αξιωματικοί του στόλου, γέφυρας και μηχανής, άνδρες και γυναίκες όλων των βαθμίδων, καθώς και πολλά στελέχη από τα γραφεία.

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσόρισαν απόμαχους συναδέλφους καπετάνιους και α’ μηχανικούς με σημαντική προϋπηρεσία τόσο στα καράβια του στόλου όσο και στα γραφεία του ομίλου, που αποτέλεσαν τους μέντορες για τις επόμενες γενιές αξιωματικών και διευθυντικών στελεχών.