Νεκροί βρέθηκαν, δεμένοι με τις ζώνες τους, οι δύο πιλότοι, που ήταν φίλοι, στα καθίσματα του αεροσκάφους. Με το βίντεο-ντοκουμέντο, λίγες στιγμές πριν από την πτώση του μονοκινητήριου στη θάλασσα και τις εικόνες μετά την ανέλκυση της ατράκτου να οδηγούν τους ειδικούς στα πρώτα συμπεράσματα για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάλεμε Χανίων.

Όπως εξηγούν στο Live News του Mega, μια σειρά από λάθη και παραλείψεις έφεραν τη συντριβή που στοίχισε δύο ανθρώπινες ζωές. Με το μονοκινητήριο να ταξιδεύει νύχτα, κόντρα στη φορά των ανέμων και τους δύο πιλότους να αποπροσανατολίζονται κάποια στιγμή, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

«Έτσι όπως έπεσε το αεροσκάφος, δείχνει ότι ενδεχομένως ο χειριστής να έπαθε αυτό που λέμε vertigo», εξηγεί ο χειριστής αεροσκαφών Γιώργος Περάκης.

Δεν ήταν φτιαγμένο να πετάει νύχτα το αεροπλάνο στα πρώτα συμπεράσματα για την τραγωδία στα Χανιά

Το ελαφρύ μονοκινητήριο αεροσκάφος απογειώθηκε από την Κωπαΐδα και χθες το βράδυ έφτασε πάνω από τα Χανιά. Σύμφωνα με μια σειρά μαρτυρίες, ο πιλότος έκανε μια στροφή πάνω απ’ το Κολυμπάρι σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τον διάδρομο προσγείωσης. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, το αεροσκάφος κατέπεσε στη θάλασσα.

«Τα αεροπλάνα αυτά δεν είναι φτιαγμένα να πετάνε τη νύχτα, δεν έχουν τα κατάλληλα όργανα, όπως και δεν είναι πτυχία αυτά που είχαν και οι ίδιοι οι επιβαίνοντες για να πετάνε νύχτα. Κανένας δεν είχε πιστοποίηση να πετάει νύχτα», δήλωσε ο Νίκος Μακράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Αεροναυπηγικής Ομοσπονδίας.

Νεκροί ανασύρθηκαν ο πιλότος Θεόδωρος Πάντος, πρόεδρος της αερολέσχης Δυτικής Ελλάδος και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Κωνσταντίνος Καραμπίνης, επίσης μέλος στην ίδια αερολέσχη. Γονείς και οι δύο, στενοί φίλοι για χρόνια, όπως μας λένε άτομα που τους γνώριζαν.

Ο κυβερνήτης που είχε γίνει πρόσφατα παππούς, συνέχιζε να απολαμβάνει την κάθε του πτήση. Από ορισμένες μάλιστα ανέβαζε εικόνες στο διαδίκτυο, με τον συγκυβερνήτη πολλές φορές να σχολιάζει.

Η ανάρτηση του συγκυβερνήτη:

«Ο πρόεδρος της Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδος και καλύτερός μου φίλος, Θεόδωρος Πάντος. Ταξιδεύει μόνος για Σέρρες. Οι υποχρεώσεις μου με κράτησαν εδώ και έτσι χάσαμε το γέλιο που θα ρίχναμε. Φίλε, καλή προσγείωση και καλή επιστροφή».

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ύστερα από αεροπορικό δυστύχημα στην αερολέσχη Θηβών, ο συγκυβερνήτης εξέφραζε την οδύνη του.

«Τραγικό γεγονός, καλό παράδεισο. Πριν από έναν χρόνο είχαμε πάλι μια απώλεια».