Ιδιαίτερα αυξημένα εμφανίζονται τα στατιστικά των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ένα μικρό χωριό εξαφανίζεται κάθε χρόνο στον βωμό της ασφάλτου, με τους Έλληνες οδηγούς να αποδεικνύονται απρόσεκτοι. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν μήνα συντονισμένες προσπάθειες ελέγχου του οδικού δικτύου, σε μια προσπάθεια να εντοπίζονται οι παραβάτες οδηγοί. Τα πρόστιμα, αν και πέφτουν βροχή, δεν δείχνουν ικανά να τιθασεύσουν τους Έλληνες οδηγούς που επιμένουν να οδηγούν με υπερβολική ταχύτητα, χωρίς κράνος ή ζώνη ασφαλείας, να μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο ή να κινούνται υπό την επήρεια αλκοόλ. Μόνο χθες τα ξημερώματα, δύο άνδρες, ηλικίας 38 και 39 ετών, έχασαν τη ζωή τους σε δύο διαφορετικά δυστυχήματα, στο Παλαιό Φάληρο και τον Νέο Κόσμο.

Αύξηση 18,9% στα τροχαία το 2023

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών της Τροχαίας, που χειρίζονται τις υποθέσεις, αναφέρουν πως τα θύματα έχασαν τον έλεγχο της μοτοσικλέτας και του οχήματος, αντίστοιχα, και ανετράπησαν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. Στα δύο περιστατικά, οι αστυνομικοί ερευνούν εάν υπάρχει εμπλοκή και άλλων προσώπων, δηλαδή εάν κάποιο όχημα ή κάποια μοτοσικλέτα τούς έκλεισε τον δρόμο ή εάν έκαναν κόντρες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προκύψει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Στα θύματα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στο αίμα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οδηγούσαν υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μόνο για τον φετινό Αύγουστο η μείωση στον αριθμό των τροχαίων που καταγράφηκε το 2022 (με 226 περιστατικά λιγότερα σε σχέση με το 2021, που έγιναν 1.019 τροχαία) δεν διατηρήθηκε και το 2023. Αντιθέτως, ο αριθμός αυξήθηκε κατακόρυφα και έφτασε τα 943 περιστατικά (από 793 τον Αύγουστο του 2022), σημειώνοντας αύξηση κατά 18,9%.

425 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε οκτώ μήνες

Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και τα νησιά του νότιου Αιγαίου κρατούν τα σκήπτρα των περισσότερων τροχαίων, ενώ ακολουθούν τα Ιόνια Νησιά και η Στερεά Ελλάδα. Όλο το 2021, συνολικά 624 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, όταν το 2022 πέθαναν σε τροχαία 643 συνάνθρωποί μας. Από την 1η Ιανουαρίου έως και τον Αύγουστο της φετινής χρονιάς έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους 425 συνάνθρωποί μας σε 7.416 τροχαία. Ο αριθμός των θανάτων σημείωσε αύξηση κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ ακόμα πιο σημαντική ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε, κατά 10,8%, του συνολικού αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων-δυστυχημάτων, με τις εκτιμήσεις να οδηγούν στο συμπέρασμα πως ενδεχομένως να ξεπεραστεί ο αριθμός των θυμάτων που είχε καταγραφεί το 2022.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»