Κατακόρυφη αύξηση των καταγεγραμμένων παραβάσεων σε οδηγούς τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Ιούλιο παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Παράνομο παρκάρισμα, υπερβολική ταχύτητα, αλκοόλ, αντίθετη κίνηση και κυκλοφορία στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι μόνο λίγες από τις παραβάσεις που εμφανίζουν πρωτοφανή αύξηση.

«Η μια εξήγηση είναι πως έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι, αφού η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε όριο, μιας και κάθε μέρα δύο πολίτες χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η δεύτερη εξήγηση είναι η αύξηση του αριθμού των αστυνομικών της Τροχαίας που επιτέλους μπορούν και επιτηρούν, στοχευμένα, δρόμους της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης χώρας», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Α» αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ήδη, δεκάδες αστυνομικοί έχουν μετατεθεί σε υπηρεσίες της Τροχαίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, ενώ σημαντική βοήθεια θα δώσουν και οι κάμερες διαχείρισης που αναμένεται τους επόμενους μήνες να τοποθετηθούν σε οδικές αρτηρίες της Αττικής. Σε δηλώσεις του, χθες, ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου τόνισε -μεταξύ άλλων- πως «είχαμε πολύ ελλειμματική αστυνόμευση το προηγούμενο διάστημα για διάφορους λόγους. Από χθες, με βάση τη δουλειά και την προεργασία που έγινε το προηγούμενο διάστημα και που ενισχύθηκε η Τροχαία, κάθε μέρα δεν θα είναι λιγότεροι στις ώρες αιχμής από 95 τροχονόμους στο δρόμο, υπερδιπλάσιοι από αυτό που ήταν συνηθισμένο». Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί δεν θα φροντίζουν τη ρύθμιση μόνο της κυκλοφορίας αλλά θα προχωρούν και στη βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων.

Ανησυχητικά στοιχεία

Μόλις μέσα σε έξι ημέρες πραγματοποιήθηκαν 100.677 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 20.251 παραβάσεις. Δηλαδή, ένας στους πέντε οδηγούς που ελέγχθησαν είχε παραβεί τον νόμο. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 68% των παραβάσεων αφορούσε σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση κράνους και ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί βεβαίωσαν 4.686 κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα, 1.324 για μη χρήση προστατευτικού κράνους, 218 για παραβίαση σηματοδότη, 217 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και 183 κλήσεις για αντικανονικούς ελιγμούς. Ανησυχητικά πάντως είναι τα στοιχεία που αφορούν παραβάσεις, όπως αυτή της οδήγησης χωρίς δίπλωμα. Βρέθηκαν 1.245 τέτοιοι οδηγοί, επιπλέον 473 δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ τα οχήματά τους, 371 δεν τα είχαν ασφαλισμένα, 397 οδηγούσαν μεθυσμένοι και 375 πιάστηκαν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή