Υποθέσεις που ερευνά το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής σπάνια παραμένουν ανεξιχνίαστες. Μία από αυτές τις υποθέσεις είναι η συγκλονιστική ιστορία της Φαίης Μπακογιώργου, νεαρής μητέρας τριών παιδιών και εγκύου σε ένα τέταρτο, η οποία τον Οκτώβριο του 2021 βρέθηκε νεκρή λίγα μέτρα από το σπίτι όπου διέμενε στην Κυψέλη. Η σορός της εντοπίστηκε σε τραγική κατάσταση, τυλιγμένη με μια κουβέρτα και παρατημένη δίπλα σε έναν κάδο απορριμμάτων. Τώρα, μετά το τέλος της έρευνας του Ανθρωποκτονιών, το πόρισμα έφτασε στα χέρια του τακτικού ανακριτή, ο οποίος με… συνοπτικές διαδικασίες εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τρία άτομα: Την 59χρονη μητέρα Μαρία Π., την 23χρονη αδελφή Αικατερίνη Μ. και την 57χρονη σπιτονοικοκυρά της αδικοχαμένης Φαίης Παγώνα Τ. Οι τρεις γυναίκες μεταφέρθηκαν χθες στη ΓΑΔΑ και παρέμειναν στα κρατητήρια των εγκαταστάσεων μέχρι και σήμερα το πρωί, όπου αναμενόταν να μεταφερθούν ενώπιον του εισαγγελέα. Μετά τη δεδομένη απαγγελία των κατηγοριών θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν, ενώ με τη συμβολή του εισαγγελέα θα αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.

Τι λέει το ένταλμα

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «ON time», ο ανακριτής, στηριζόμενος σε όσα διαπίστωσε το Ανθρωποκτονιών, εξάντλησε την αυστηρότητά του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ένταλμα αφορά τις κακουργηματικές κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με δόλο και για τις τρεις γυναίκες. Ταυτόχρονα, κατηγορούνται τόσο η αδελφή όσο και η σπιτονοικοκυρά για εμπορία ανθρώπων, καθώς -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- διαπιστώθηκε πως η αδικοχαμένη Φαίη εκδιδόταν με ευθύνη των δύο αυτών γυναικών. Τέλος, στο ένταλμα εμπεριέχεται η κατηγορία της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, σε βάρος της σπιτονοικοκυράς. Όσον αφορά την τελευταία κατηγορία, ο ανακριτής διαπιστώνει πως, εκτός από την αδικοχαμένη Φαίη, η συγκεκριμένη γυναίκα κακοποιούσε και τα παιδιά της, τα οποία, άλλωστε, είχαν φύγει από το σπίτι με εντολή του εισαγγελέα. Σοκαριστικό είναι και το γεγονός πως η 57χρονη σπιτονοικοκυρά κατηγορείται και για διακοπή κύησης. Δεν ξεκαθαρίζεται, πάντως, αν ο ανακριτής αναφέρεται στο μωρό που κυοφορούσε η Φαίη, όταν ξεψύχησε, ή αν η σπιτονοικοκυρά προέβη σε βίαιη ενέργεια εναντίον της 23χρονης εγκύου, όταν ήταν εν ζωή. Άλλωστε, η αδικοχαμένη κοπέλα είχε ήδη γεννήσει τρία παιδιά, αποτέλεσμα της εξώθησής της στην πορνεία.

Ο ερευνητής και ο πατέρας

Η συγκλονιστική αυτή υπόθεση ανακινήθηκε έντονα τόσο από τον πατέρα της άτυχης Φαίης Νίκο, όσο και από τον ερευνητή-συγγραφέα Χάρη Βεραμόν. Οι δυο τους, με τη συνδρομή της ποινικολόγου Βούλας Δημητριάδου, ερεύνησαν εις βάθος την υπόθεση. Τα ακριβή αίτια του θανάτου ήταν εκείνα που προκάλεσαν εντύπωση στον πατέρα της 23χρονης κοπέλας. Σύμφωνα με όσα είχαν διαπιστωθεί, η κοπέλα πέθανε από ισχαιμία του μυοκαρδίου. Ο Νίκος Μπακογιώργος, μην μπορώντας να χωνέψει πως το παιδί του έφυγε από παθολογικά αίτια, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, πεταμένο ουσιαστικά στα σκουπίδια, ξεκίνησε έρευνα «ανακρίνοντας» τους γείτονες της κόρης του. Ένας προς έναν, οι μάρτυρες περιέγραφαν μια κατάσταση δραματική, καθώς άκουγαν φωνές, τσακωμούς, ακόμη και ξυλοδαρμούς από το φωταγωγό του διαμερίσματος επί της οδού Δροσοπούλου. Τότε ζήτησε τη συνδρομή του Χάρη Βεραμόν, με τον οποίο εξέτασαν τους ανθρώπους που εντόπισαν το άψυχο σώμα της Φαίης. Γρήγορα διαπιστώθηκε πως έπρεπε να αναλάβουν δράση και ως εκ τούτου επικοινώνησαν με την ποινικολόγο κ. Δημητριάδου. Συγκέντρωσαν όσα στοιχεία είχαν μάθει και ο πατέρας υπέβαλε μήνυση. Αυτή η μήνυση ήταν το έναυσμα για να κινηθούν και πάλι τα γρανάζια της Δικαιοσύνης. Ο εισαγγελέας διόρισε εκ νέου πραγματογνώμονα, τον ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη, ο οποίος στο πόρισμά του συμπέρανε πως η Φαίη έφερε προθανάτιες και μεταθανάτιες κακώσεις. Σύμφωνα με όσα είχαν λεχθεί εκείνη την εποχή, ο θάνατός της οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια.

Ο μυστηριώδης θάνατος της Χριστίνας Πίσπα

Ένα «γκρίζο» ακόμη κομμάτι στην έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής αφορά την τύχη της 67χρονης Χριστίνας Πίσπα, που κι εκείνη κατοικούσε στο σπίτι της Παγώνας Τ., της περιβόητης σπιτονοικοκυράς. Η Χριστίνα Πίσπα έχασε τη ζωή της υπό μυστηριώδεις συνθήκες τον Μάιο του 2021 μέσα στο ίδιο διαμέρισμα-κολαστήριο όπου διέμενε η Φαίη Μπακογιώργου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Πίσπα ήταν πρώην υπάλληλος της ΔΕΗ, η οποία φέρεται να είχε καταστραφεί οικονομικά και βρισκόταν υπό την «προστασία» της σπιτονοικοκυράς. Σύμφωνα όμως με τις έρευνες των Αρχών, η 67χρονη εξωθούνταν στην επαιτεία. Εκτιμάται, μάλιστα, πως η Παγώνα Τ. είχε στήσει μια κομπίνα αναγκάζοντας τη γυναίκα να πέφτει μπροστά σε αυτοκίνητα, προκειμένου να διεκδικεί αποζημιώσεις! Πλέον, η Δικαιοσύνη θα κρίνει αν οι κακουχίες που είχε υποστεί αυτή η γυναίκα αποτελούν ευθύνη της σπιτονοικοκυράς και αν τυχόν πρόκειται για δεύτερη ανθρωποκτονία πέρα από αυτή της αδικοχαμένης Φαίης!
Δημοσιεύθηκε στην Ontime