Η μεγάλη δικαστική αδικία αποκαθίσταται. Ο 54χρονος Γιάννης, όπως αποκαλούνταν για χρόνια ο Γιάνι Ζότο από την Αλβανία, αθωώθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου. Έπρεπε να περάσουν εννιά χρόνια από το συμβάν για να δικαιωθεί, έχοντας εκτίσει τρία χρόνια και οκτώ μήνες για ένα έγκλημα που δεν έκανε ποτέ. Ο λόγος για τη δολοφονία της 43χρονης Ατσίου Φλόπτσκα Αουρίτσα, μητέρας τριών παιδιών, τον Απρίλιο του 2014 στο Πλατάνι της Κω. Όπως έγραψε η «ON time» τις προηγούμενες ημέρες, αποδείχθηκε η ενοχή ενός Πακιστανού, ο οποίος είχε διαφύγει στη Γερμανία. Μετά τη χθεσινή εκδίκαση της έφεσης, ο Γιάνι Ζότο μπορεί να κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος και με όνομα καθαρό.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη δίκη, υπήρχαν σοβαρά κενά στην απόφαση καταδίκης του 54χρονου. Το πρώτο είχε να κάνει με το γεγονός πως δεν υπήρχε στο φάκελο της δικογραφίας στοιχείο σχετικό με τα δακτυλικά αποτυπώματα στο χώρο του εγκλήματος. Η δικηγόρος του Γιάννη Γιάννα Παναγοπούλου το εντόπισε και ζήτησε να προσκομιστούν και να καταχωριστούν στο φάκελο τα αποτελέσματα εξέτασης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η πρώτη ανατροπή ήρθε όταν εντοπίστηκε παλαμικό αποτύπωμα του Πακιστανού γείτονα στο πλακάκι του μπάνιου, δίπλα στη νεκρή γυναίκα. Ο Πακιστανός όμως είχε ήδη διαφύγει στο εξωτερικό. Το δεύτερο κενό ήταν η άρση απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών. O Γιάννης ισχυριζόταν ότι τηλεφωνούσε στην άτυχη 43χρονη από το ζαχαροπλαστείο όπου δούλευε. Το τρίτο κενό ήταν τα βίντεο από την περιοχή την ημέρα του εγκλήματος, προκειμένου να αποτυπωθεί καρέ καρέ η διαδρομή του Γιάννη από το ζαχαροπλαστείο όπου βρισκόταν στο σπίτι της 43χρονης.

«Είναι τρομερό αυτό που έχω περάσει. Κοιμόμουν και ξυπνούσα στη φυλακή και έλεγα: “Δεν είναι δυνατόν! Είμαι αθώος”. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει Θεός. Αν αισθάνομαι σήμερα δικαίωση; Ναι… και θέλω να δω το πρόσωπο αυτού του Πακιστανού» λέει ο 54χρονος, ο οποίος δεν παύει να λυπάται για τα χρόνια που έχασε πίσω από τα κάγκελα: «Τα χρόνια που έχω περάσει στη φυλακή δεν γυρίζουν πίσω. Κανείς δεν μπορεί να βρεθεί στη θέση μου και τι έχω περάσει. Δεν περιγράφεται αυτό που έχω περάσει» είπε χαρακτηριστικά.

*Δημοσιεύθηκε στην Ontime