Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κος Σταύρος Καφούνης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Ειδικότερα, ο κος Σταύρος Καφούνης σχετικά με το αν είναι έτοιμες οι εμπορικές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την πρακτική της ψηφιακής κάρτας εργασίας, απάντησε πως: «Δεν είναι έτοιμες για αυτό κι αυτό που έχουμε συζητήσει με τον υπουργό είναι ότι θα μπούμε σε μια σημαντική και βαθειά συζήτηση ώστε να δούμε όλες τις δυσλειτουργίες που πιθανόν να προκύψουν, να τις έχουμε προβλέψει, ώστε όταν θα έρθει η ώρα να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο να είναι σωστό και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους αλλά και για την αγορά στο σύνολο της. Ο στόχος είναι να εφαρμοστεί μέσα στο ’24 όμως μένει να δούμε όλα αυτά τα θέματα και υπάρχει πραγματικά διάθεση συζήτησης και διαβούλευσης με το υπουργείο για να δούμε τις ‘’κακοτοπιές’’».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Σταύρου Καφούνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμες οι εμπορικές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την πρακτική της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Σ.ΚΑΦΟΥΝΗΣ: Δεν είναι έτοιμες για αυτό κι αυτό που έχουμε συζητήσει με τον υπουργό είναι ότι θα μπούμε σε μια σημαντική και βαθειά συζήτηση ώστε να δούμε όλες τις δυσλειτουργίες που πιθανόν να προκύψουν, να τις έχουμε προβλέψει ώστε όταν θα έρθει η ώρα να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο να είναι σωστό και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους αλλά και για την αγορά στο σύνολο της. Ο στόχος είναι να εφαρμοστεί μέσα στο ’24 όμως μένει να δούμε όλα αυτά τα θέματα και υπάρχει πραγματικά διάθεση συζήτησης και διαβούλευσης με το υπουργείο για να δούμε τις «κακοτοπιές».

Σ.ΚΑΦΟΥΝΗΣ: Ενώ από τη μια καταγράφεται αύξηση στους τζίρους αυτό που μένει στο τέλος της ημέρας είναι δυστυχώς ελάχιστο εάν δεν είναι αρνητικό και αυτο οφείλεται ότι δυστυχώς έχει ακριβύνει και το κόστος κτήσης των εμπορευμάτων και να επαναλάβουμε ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις δίνουν τεράστια μάχη και κρατάνε την τιμή πώλησης σε χαμηλά επίπεδα και αυτό το λεει η στατιστική αρχή, από την άλλη έχει αυξηθεί το κόστος λειτουργίας, η καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης είτε από το ενεργειακό κόστος είτε από τη μισθοδοσία όπου αναγκαστικά έχουν ανέβει οι μισθοί, ορθώς για εμάς γιατί αυτοί οι ανθρωποι είναι πελάτες μας από την άλλη αυτό πρέπει κάπως να καλυφθεί και βέβαια το συνολικό κόστος λειτουργίας ενός καταστήματος. Αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα και θέλει μεγάλη προσοχή μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Σ.ΚΑΦΟΥΝΗΣ: Εγώ θέλω όταν εφαρμοστεί το μέτρο να είναι έτσι φτιαγμένο που να διευκολύνει τη λειτουργία μας, να άρει γραφειοκρατικά εμπόδια, να δώσει τη δυνατότητα για να λειτουργούν οι επιχειρήσεις απλούστερα. Θέλω όταν εφαρμοστεί το μέτρο να εφαρμοστεί έτσι που να απλοποιεί τη λειτουργία, που να είναι τίμιο, να μην λειτουργεί τιμωρητικά γιατι ακούω κάτι παραλογισμούς σε πρόστιμα που θα είναι τιμωρητικά ακόμα και για περίπτωση λάθους και όλοι μαζί να δούμε την εφαρμογή του ώστε να είναι καλό και για την οικονομία, για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Είναι ένα σύγχρονο μέτρο το οποίο μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα.