«Εορταστική ημέρα ήταν χθες για το εμπόριο με πολλά χαμόγελα. Μου θυμίζει την έναρξη της σχολικής περιόδου που με αγωνία πηγαίναμε να συναντήσουμε τους συμμαθητές μας, έτσι αισθανθήκαμε», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς.

«Αυτό το χαμόγελο είχαν χθες ότι γύρισαν πίσω στη μάχη, γιατί ο πόλεμος δεν τέλειωσε αλλά χάρηκαν που γύρισαν στη μάχη. Σήκωσαν τα μανίκια, συνεργάστηκαν πολύ ωραία χθες με τους καταναλωτές», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Είδα μια κοινωνία η οποία λειτουργεί σωστά. Χθες έπρεπε να κάνουμε μια βόλτα με τους δύο υπουργούς, με τον κ.Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση, όπου κάνοντας μια βόλτα περισσότερο από μια ώρα στην αγορά δεν είδαμε ούτε έναν άνθρωπο χωρίς μάσκα, ούτε έναν. Ακόμα και στις ουρές που υπήρχαν οι άνθρωποι κρατούσαν τις αποστάσεις, προσπαθούσαν να είναι εντάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καφούνης τόνισε ότι «δεν θέλουμε να ρισκάρουμε τη ζωή ούτε ενός συμπολίτη μας, δεν είναι το κλείσιμο, δεν θέλουμε από το λιανεμπόριο να αρρωστήσει κανείς, αυτός είναι ο στόχος μας».

«Είχα πει ότι αν δεν ανοίγαμε τώρα θα κινδυνεύαμε να χάσουμε έναν στους δύο επιχειρηματίες. Τώρα ανοίξαμε, αν πάρουμε ένα 50% του τζίρου της εκπτωτικής περιόδου σημαίνει ότι μαζί με τα μέτρα στήριξης, των ενοικίων, της δυνατότητα των αναστολών που υπάρχουν, με τις επιστρεπτέες που θεωρώ ότι πρέπει να τις ενισχύσουμε γιατί είναι ένα εργαλείο που κρατάει ζωντανές τις επιχειρήσεις και προχωρήσουμε σε μια γενναία αντιμετώπιση των χρεών, δεν ξέρω αν θέλετε να πω τη λέξη κούρεμα ή όχι αλλά δεν με νοιάζει πως θα το βαφτίσουμε αλλά νομίζω ότι δεν θα τ’ αποφύγουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δεν έχει σημασία η λέξη, σημασία έχει ότι ακούω από την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το πρόβλημα , αδιαφορώ για τη λέξη αλλά ξέρω ότι θα βρεθεί η λύση τελικά με πολλές δόσεις αλλά και με στοχευμένη βοήθεια. Είμαι ευτυχής γιατί διάβασα να ξεκινάει να υιοθετείται η πρόταση που είχαμε καταθέσει εδώ και καιρό και είχαμε πει φορολογικές ασφαλιστικές σε πολλές δόσεις, τουλάχιστον 120, με επιβράβευση των συνεπών μειώνοντας την υποχρέωση κατά 20% και βλέπω ότι ώρα πια συζητιέται», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Παράλληλα ο κ. Καφούνης ανέφερε ότι «αύριο στις 5 η ώρα θα υπάρξει μια μεγάλη διαδικτυακή ενημέρωση όλου του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδος όπου θα παρουσιαστούν όλες οι πλατφόρμες που είτε έχεις ηλεκτρονικό κατάστημα είτε δεν έχεις μπορείς να ακουμπήσεις πάνω για να παρουσιάσεις την επιχείρησή σου στο καταναλωτικό κοινό».

«Στην εκδήλωση αυτή θα μας τιμήσει ο υφυπουργός ανάπτυξης ο κ. Τσακίρης ο ποιος θα παρουσιάσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα που για πρώτη φορά αφορά εμπορικές επιχειρήσεις και δίνει 5 χιλιάδες ευρώ για όποιον θέλει να κάνει ψηφιακό κατάστημα», διευκρίνισε.

«Επίσης θα παρουσιάσει ο κ. Σταμπουλίδης το πρόγραμμα του υπουργείου όπου και εκεί μπορούν να ακουμπήσουν επιχειρήσεις πάνω. Θα παρουσιάσει ο κ. Πατούλης, ο κ. Μπακογιάννης, θα υπάρχουν όλες οι ιδιωτικές εταιρείες με πλατφόρμες...», πρόσθεσε.

Εν κατακλείδι, σημείωσε ότι «εάν κάποιος συντονιστεί είτε με το Youtube του εμπορικού συλλόγου Αθηνών είτε επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας ή και τα ψηφιακά μέσα θα είναι πολύ εύκολο με το πάτημα ενός κουμπιού να ακούσει μέσα σε μια ώρα τις 11 ψηφιακές δυνατότητες που έχουν όλοι οι επιχειρηματίες της Ελλάδος ώστε να ξέρουν οι άνθρωποι τι μπορούν να χρησιμοποιήσουν, πως λειτουργεί και το πρόγραμμα του κ. Τσακίρη το οποίο έρχεται συμπληρωματικά γιατί η ψηφιακή εποχή ήρθε, με τον κοροναϊό έγινε περισσότερο γνωστή στον κόσμο αλλά θα μείνει. Καλό είναι να ετοιμαστούμε για το μέλλον».