Λίγους μετά τις πλημμύρες η Εύβοια δέχεται νέο χτύπημα από τον Εγκέλαδο αυτή τη φορά. Με ρίχτερ 5,1 βαθμούς πολλές περιοχές υπέστησαν ζημιές, ευτυχώς όμως χωρίς να θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες. Οι εικόνες από τον ισχυρό σεισμό και τα βίντεο συγκλονίζουν καθώς ο τρόπος που επικράτησε ήταν μεγάλος για τους πολίτες, ενώ ακόμη και δρόμοι… κόπηκαν στα  δύο.  Διακρίνεται ειδικότερα κεντρικός δρόμος της Ευβοίας να ανοίγει στα δύο ενώ σπίτια της περιοχής έχουν ρωγμές.

Η άσφαλτος άνοιξε κυριολεκτικά στα δύο σε δρόμο στο Κύμασι Εύβοιας, του δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας περιοχή η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές και από τις πλημμύρες.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες και από τα σπίτια στο Κυμάσι που έχουν ρωγμές με τους κάτοικους να ανησυχούν για το τι θα ακολουθήσει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Σε βίντεο που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα το evima.gr φαίνονται σοβάδες να έχουν πέσει από τον σεισμό σε σπίτι στο Προκόπι Ευβοίας.



«Στην αρχή νιώσαμε τη βιβλιοθήκη που είναι πλάι στις σκάλες να κουνιέται ενώ στο δευτερόλεπτο έπεφταν τα βιβλία το ένα μετά το άλλο. Με το που το αντιλήφθηκαμε, βγήκαμε απευθείας έξω», σημειώνει στο evima.gr κάτοικος της περιοχής.


Ζημιές προκλήθηκαν και σε σούπερ μάρκετ, όπως φαίνεται σε άλλο βίντεο. Ο καταστηματάρχης σπεύδει να βγει έξω, ενώ τα εμπορεύματα πέφτουν από τα ράφια. 



Διαβάστε επίσης: Σεισμός στην Εύβοια: 10 ασθενέστεροι μετασεισμοί, ο κυριότερος στα 3,8 Ρίχτερ

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα και προκάλεσε κατολισθήσεις σε δρόμους όπως στο Δερβένι Ευβοίας.

Οι 3 λόγοι που «άντεξε» η περιοχή μετά τα 5,1 Ρίχτερ

Από ένα αχαρτογράφητο μικρό ρήγμα με οριζόντια ολίσθηση εκδηλώθηκε ο σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί της Παρασκευής με επίκεντρο την κεντρική Εύβοια που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Το «τυφλό» αυτό ρήγμα δεν είχε εκδηλώσει κάποιο γεγονός στο πρόσφατο παρελθόν ενώ όπως εξήγησε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς «δεν έχει επιφανειακή έκφραση» για να έχει εντοπιστεί. Όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι τα 5,1 Ρίχτερ πιθανόν να είναι το κύριο γεγονός ενώ είχε προηγηθεί ένας προσεισμός μεγέθους 2 Ρίχτερ, δυο λεπτά πριν την δόνηση που έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές.

 «Πρόκειται για έναν μεσαίου μεγέθους σεισμό για τα δεδομένα της Ελλάδας από ένα ρήγμα σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τον φλοιό. Είχαμε κάποιους μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 3,8 Ρίχτερ, ενώ αναμένουμε και άλλους με παρόμοιο ή και μεγαλύτερο μέγεθος», είπε ο κ. Γκανάς. 

Διαβάστε επίσης: Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια: Κατολισθήσεις και ζημιές από την ισχυρή δόνηση, μήνυμα από το 112 - Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι (Εικόνες - Βίντεο)

Όσον αφορά το γεγονός πως παρά τα 5,1 Ρίχτερ, μέγεθος το οποίο για τα δεδομένα της χώρας μας είναι μεσαίο, αλλά για άλλες περιοχές θεωρείται ισχυρό μιας και είναι πάνω από 4,9 Ρίχτερ, δεν υπήρξαν σημαντικές καταστροφές αυτό οφείλεται σε τρεις παραμέτρους. Όπως ανέφερε ο κ. Γκανάς το εστιακό βάθος των 10 χιλομέτρων, η αραιοκατοικημένη περιοχή, αλλά και οι σύγχρονες κατασκευές που υπάρχουν είναι οι τρεις λόγοι που δεν είχαμε ιδιαίτερα μεγάλες καταστροφές.

Οι επιστήμονες πάντως συμφωνούν πως το δυναμικό της περιοχής δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς μιας και το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δώσει πιο ισχυρά μεγέθη, ωστόσο η εξέλιξη του φαινομένου παρατηρείται, ενώ για το αν τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός οι σεισμολόγοι θα αποφανθούν μετά βεβαιότητας αφού συμπληρωθούν 48 ώρες από την πρωινή δόνηση της Παρασκευής.

Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής για τον σεισμό στην Εύβοια

Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 στην κλίμακα Richter, που εκδηλώθηκε στις 08:26 σήμερα το πρωί, 6 χλμ Ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας και 85 χλμ Βόρεια της Αθήνας, κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ευβοίας καθώς και η 7η Ε.Μ.Α.Κ.

Στις πρώτες εικόνες από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκεύης στο Προκόπι Ευβοίας, και ιόπω φαίνεται οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν είναι μεγάλες. Ωστόσο, η ισχυρή δόνηση έριξε προϊόντα από τα ράφια σούπερ μάρκετ και προκάλεσε κατολισθήσεις σε δρόμους.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό υπάρχουν ζημιές σε καταστήματα και σε επιχειρήσεις που έχουν σπάσει τζάμια κυρίως στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο. Οι κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί είναι σε δρόμους κοντά στο επίκεντρο, στο χωριό Πύλι. Μάλιστα, στον δρόμο Κακιά Σκάλα στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου έχει κλείσει ο δρόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviaonline υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στο Α.Τ Μαντουδίου, καθώς έπεσε η ψευδοροφή του κτιρίου, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

 «Ο σεισμός έγινε σε ορεινή περιοχή, δεν εμπνέει ανησυχία», ανέφερε στο protothema.gr ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

 «Είναι νωρίς,  θα χρειαστούμε και άλλους μεγαλύτερους μετασεισμούς», τόνισε στο Action24 του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

 «Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη», ανέφερε. «Θυμίζω ότι όμως υπάρχουν και σεισμικές εκπλήξεις, γι' αυτό χρειάζεται παρακολούθηση και αξιολόγηση», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε σε μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα διαχρονικά που δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. «Το 5 μπορεί να είναι και η οροφή των σεισμών στην περιοχή. Είναι μια συστάδα ρηγμάτων με κατεύθυνση ΒΑ, έχει δώσει και πριν από 1,5 χρόνο σεισμός. Το καλό είναι ότι στην περιοχή αυτή δεν έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς που θα έχουν μικρό μέγεθος, αυτό δείχνει η ιστορία της περιοχής. Θέλει λίγο προσοχή αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Δεν νομίζω να υπάρχει επίδραση τέτοια ώστε να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, αυτό το λέω με επιφύλαξη και με βάση τα ιστορικά δεδομένα», υποστήριξε.

 «Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής ενώ είναι πολύ καλό ότι υπάρχουν μετασεισμοί» δήλωσε στον Lamia Polis 87.7 o διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς.

Όπως είπε στο Προκόπι που έγινε, είναι μία μικρή λεκάνη που κατεβαίνει το ποτάμι αλλά η περιοχή δεν έχει κάποιο ρήγμα. Καταλήγουν όμως εκεί ρήγματα από το Αιγαίο. Συνέστησε στους κατοίκους που διαμένουν σε παλιά σπίτια να είναι προσεκτικοί ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει σεισμική ακολουθία για μερικές μέρες το οποίο χαρακτήρισε θετικό.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Facebook o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του η μετασεισμική ακολουθία «φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική» προσθέτοντας ότι «θα μας δώσει μετασεισμους της τάξης του 4-4,5 Ρίχτερ» και γι' αυτό, όπως σημειώνει «απαιτείται προσοχή».

Στο πλαίσιο αυτό ζητά από όσους βρίσκονται στην περιοχή να βρίσκονται μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων.

Κατά τον Άκη Τσελέντη αφενός το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό και αφετέρου κατά μεγάλη πιθανότητα ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

Τι έγραψε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

 «Σχετικά με το σεισμό στην Εύβοια:

  1. Η έως τώρα ακολουθία φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική αλλά θα μας δώσει μετασεισμους της τάξης του 4-4,5 για αυτό απαιτείται προσοχή. Μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων.
  2. Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό.
  3. Εκτιμώ ότι ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ήταν ο κύριος.
  4. Ακούτε ανακοινώσεις των ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ και όχι διαφόρων κινδυνολόγων.

Έγώ ευρίσκομαι μακριά για αυτό με χάσατε αύριο επιστρέφω Ελλάδα»

Σχετικά με το σεισμό στην Εύβοια: 1. Η έως τώρα ακολουθία φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική αλλά θα μας δώσει...

Δημοσιεύτηκε από Akis Tselentis στις Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023


Στους δρόμους μαθητές και κάτοικοι στο Μαντούδι

Στο μεταξύ, κάτοικοι αλλά και μαθητές στο Μαντούδι, αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό βγήκαν στους δρόμους. Όπως ανέφερε στο evima.gr o αντιδήμαρχός Μαντουδίου Γιάννης Καντζούρας, «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι βγήκαν στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».

Την αναστάτωση που επικράτησε επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψάθας. Όπως είπε οι μαθητές βγήκαν στα προαύλια, ενώ τα σχολεία έκλεισαν για σήμερα για προληπτικούς λόγους.