Αναστάτωση και ανησυχία προκάλεσε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, ο οποίος ταρακούνησε τους κατοίκους στο επίκεντρό του στη Βόρεια Εύβοια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές και στην Αθήνα.

Ακολούθησαν αλλεπάλληλοι μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στις 8.33 π.μ. με μέγεθος 3,7 Ρίχτερ και επίκεντρο την περιοχή 11 χλμ. ανατολικά του Προκοπίου.

Ο σεισμός έχει προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή, με κατοίκους να έχουν βγει στους δρόμους. Αστυνομικοί και πυροσβέστες μαζί με τη δημοτική Αρχή και την Πολιτική Προστασία επιχειρούν τους πρώτους ελέγχους, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι αντικείμενα σε σπίτια και σε καταστήματα έφυγαν από ράφια και τοίχους, τα παιδιά στα σχολεία πετάχτηκαν ανάστατα έξω, όπως και οι κάτοικοι χωριών που γειτνιάζουν με το επίκεντρο του σεισμού.

Μήνυμα από το 112

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΔΙΠΥΝ Ευβοίας, καθώς και η 7η ΕΜΑΚ, με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, μετά τον σεισμό μεγέθους 5,1 της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί 3/11 στη βόρεια Εύβοια.

Μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια, ενώ αμέσως κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, περιπολίες πραγματοποιούνται απ' όλες τις τοπικές δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμη, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση όλου του πληθυσμού, προκειμένου να αποφύγει τις επικίνδυνες περιοχές, κυρίως όπου υπάρχουν φαράγγια και βράχοι, δεδομένου του κινδύνου των κατολισθήσεων.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, υπάρχουν ζημιές σε καταστήματα και σε επιχειρήσεις που έχουν σπάσει τζάμια, κυρίως στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο. Οι κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί είναι σε δρόμους κοντά στο επίκεντρο, στο χωριό Πήλι. Μάλιστα, στον δρόμο Κακιά Σκάλα στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου έχει κλείσει ο δρόμος.





Οι μαθητές βγήκαν από τα σχολεία στην Εύβοια

Δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποια σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή από το Προκόπι της Εύβοιας, που είναι το επίκεντρο του σεισμού.

Ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι υπάρχουν μόνο αναφορές για πτώσεις πραγμάτων από ράφια, στο Προκόπι και στο Πήλι, χωριά κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ενώ είπε ότι υπάρχει και κατολίσθηση στον δρόμο της Κακιάς Σκάλας, που βλέπει στο Αιγαίο. 

Ωστόσο, οι κάτοικοι έχουν αναστατωθεί έντονα από τον σεισμό. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του δημάρχου Μαντουδίου, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, ο οποίος ανέφερε ότι επικράτησε πανικός και ότι οι μαθητές βγήκαν και παρέμειναν στα προαύλια, ενώ ο αντιδήμαρχος της περιοχής ανέφερε λίγο αργότερα ότι τα παιδιά στα σχολεία θα ενημερωθούν να φύγουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο αντιδήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Καντζούρας, μιλώντας στο e-vima, είπε ότι «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι έχουν βγει στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».

Αστυνομικοί και πυροσβέστες μαζί με τη Δημοτική Αρχή και την Πολιτική Προστασία επιχειρούν τους πρώτους ελέγχους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει κάποια στοιχεία για πιθανές ζημιές. Οι έλεγχοι συνεχίζονται για πιθανές καταπτώσεις και ζημιές.

Γκανάς στα Παραπολιτικά 90,1: Ο σεισμός στην Αττική είχε μεγάλη διάρκεια - Η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα που θα μπορούσαν να δώσουν σεισμούς 6 Ρίχτερ

Σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08:26, 9 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Θανάσης Γκανάς.

Η δόνηση έγινε αισθητή στην Αττική και είχε μεγάλη διάρκεια.

Στα 5 χιλιόμετρα ήταν το εστιακό βάθος του σεισμού,

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θανάσης Γκανάς εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα που θα μπορούσαν να δώσουν σεισμούς 6 Ρίχτερ.

Λέκκας: "Η περιοχή δίνει συνεχώς μικρότερους σεισμούς - Νωρίς να εκτιμήσουμε την κατάσταση"

Για τον ισχυρό σεισμό της τάξεως των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 08:26 σήμερα, Παρασκευή, στην Εύβοια μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, ο σεισμός σημειώθηκε στο χωριό Πήλι στην Εύβοια. «Αυτήν την ώρα είμαστε στη συγκέντρωση των δεδομένων. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Βόρεια Εύβοια».

«Η περιοχή δίνει συνεχώς σεισμούς, μικρότερους βέβαια. Είναι στη δυναμικότητα της περιοχής να δίνει και τέτοιους σεισμούς. Είναι νωρίς να εκτιμήσουμε την κατάσταση», κατέληξε ο κ. Λέκκας. 

Ο κ. Λέκκας συνέστησε προσοχή στους κατοίκους, καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις, αλλά και να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια.

Παπαζάχος: Δεν εμπνέει ανησυχία

Σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εξήγησε ότι ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία για δύο λόγους: γιατί το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη και διότι η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή. Ο Κώστας Παπαζάχος είπε -μεταξύ άλλων- ότι ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και έγινε αισθητός από την κεντρική Θεσσαλία μέχρι και την Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στο Action24: «Είναι νωρίς, θα χρειαστούμε και άλλους μεγαλύτερους μετασεισμούς».

«Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη», ανέφερε. «Θυμίζω ότι όμως υπάρχουν και σεισμικές εκπλήξεις, γι' αυτό χρειάζεται παρακολούθηση και αξιολόγηση», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, «ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε σε μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα διαχρονικά, που δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Το 5 μπορεί να είναι και η οροφή των σεισμών στην περιοχή. Είναι μια συστάδα ρηγμάτων με κατεύθυνση ΒΑ, έχει δώσει και πριν από ενάμιση χρόνο σεισμό. Το καλό είναι ότι στην περιοχή αυτήν δεν έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς που θα έχουν μικρό μέγεθος, αυτό δείχνει η ιστορία της περιοχής. Θέλει λίγο προσοχή, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Δεν νομίζω να υπάρχει επίδραση τέτοια ώστε να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, αυτό το λέω με επιφύλαξη και με βάση τα ιστορικά δεδομένα».

Ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές από τον σεισμό, αναφέροντας μόνο ότι έχουν πέσει αντικείμενα από ράφια σούπερ μάρκετ.


Σκορδίλης: Το πιο πιθανό είναι να είναι ο κύριος σεισμός

Στην ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε την Εύβοια και άλλες περιοχές το πρωί της Παρασκευής, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης.

«Το πιο πιθανό είναι να είναι ο κύριος σεισμός», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης.

Βίντεο: Η στιγμή του σεισμού 


Ο ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (3/11) στην Εύβοια, αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής, ενώ σημειώθηκαν και αρκετές ζημιές.

Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο του evima.gr, o ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ πετάγεται από την καρέκλα του την ώρα του μεγάλου σεισμού στην Εύβοια και τρέχει προς τα έξω. Την ίδια στιγμή πράγματα αρχίζουν να πέφτουν από τα ράφια του μίνι μάρκετ.

Σεισμός σε live μετάδοση: Πώς αντέδρασαν οι παρουσιαστές των εκπομπών

Ο ιισχυρός σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Αττική και μάλιστα είχε μεγάλη διάρκεια και εκείνη την ώρα η εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ήταν στον αέρα του ANT1.
«Κάνει σεισμό και είναι και αρκετά ισχυρός αυτή την ώρα. Συνεχίζει, ε; Συνεχίζει», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Αναστασοπούλου, η οποία ήταν σχετικά ψύχραιμη.

Με τον Γιώργο Παπαδάκη να λέει: «Θα μάθουμε σε λίγο πού έγινε. Τη νιώσαμε τη δόνηση, ήταν ισχυρή τουλάχιστον εδώ».

Και η Μαρία Αναστασοπούλου τόνισε: «Ευτυχώς που έχουμε και τον Θράσο... Εδώ ο Θράσος φωνάζει…»

«Ήταν αρκετά έντονος», πρόσθεσε επίσης η Μαρία Αναστασοπούλου.

Δείτε το σχετικό βίντεο που ακολουθεί:




Σεισμός: Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε - Οι πρώτες οδηγίες, όσα πρέπει να ξέρετε

Αναλυτικές οδηγίες προστασίας που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού παραθέτει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίαςμετά και τη σημερινή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ στη Βόρεια Εύβοια.

Σεισμός: Τι να κάνετε για να προστατευθείτε

Μέσα στο σπίτι

  • Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
  • Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
  • Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
  • Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
  • Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
  • Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
– κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.

– μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.

– μακριά από εξωτερικούς τοίχους.

  • Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
  • Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.
Έξω από το σπίτι

  • Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
  • μακριά από κτήρια και δέντρα
  • μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι. Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτήριο

  • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
  • Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
  • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
  • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

  • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
  • Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Τι να κάνετε μετά τον σεισμό

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
  • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
  • Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Πώς να αντιδράσετε σε επερχόμενο κύμα βαρύτητας (τσουνάμι)

  • Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο
  • Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
  • Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
  • Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
  • Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
  • Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.

Τι πρέπει να κάνετε από τώρα

  • Ενημερωθείτε για τον σεισμό, τη σεισμικότητα της περιοχής και τα μέτρα προστασίας.
  • Συζητήστε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για το ποια είναι τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, ποια είναι τα κατάλληλα σημεία προφύλαξης ανά χώρο, πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης «112»), ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από έναν σεισμό.
  • Εφοδιαστείτε με βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, κλπ.
  • Μεριμνήστε ώστε να είναι ασφαλές το σπίτι σας. Τονίστε επικίνδυνα στοιχεία και προσπαθήστε να τα μειώσετε.
  • Στηρίξτε κατάλληλα τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής κ.ά. Τοποθετήστε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα.
  • Μεριμνήστε ώστε να διορθωθούν βλάβες που τυχόν υπάρχουν στο κτίριο πχ διαρροές, ρωγμές, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη ενός ειδικού.
  • Λάβατε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας.