Σύμφωνα με τον βιωματικό ταξιδιωτικό οδηγό Taste Atlas, δύο ελληνικά, παραδοσιακά γλυκά βρίσκονται στη λίστα με τα καλύτερα γλυκά του κόσμου.

Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν κάποια από τα πιο γνωστά γλυκά παγκοσμίως. Συγκεκριμένα:

1η θέση: Κρέπες (Γαλλία)

2η θέση: Μπομποκάδο (Βραζιλία)

3η θέση: Κέζο ελάδο (Περού)

4η θέση: Τιραμισού (Ιταλία)

5η θέση: Kρεμ μπρουλέ (Γαλλία)

Στις θέσεις 34 και 37 βρίσκονται δύο ελληνικά γλυκά

Στην τέταρτη δεκάδα βρίσκονται δύο ελληνικά γλυκά. Ο λόγος για τα αγαπημένα μελομακάρονα που βρέθηκαν στην 34η θέση και το λαχταριστό γαλακτομπούρεκο στην 37η θέση.

Για τα μελομακάρονα αναφέρει ο Taste Atlas: «Αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα αποτελούν σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Αυτά τα νόστιμα μπισκότα από σιμιγδάλι είναι παραδοσιακά αρωματισμένα με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, ελαιόλαδο και μερικές φορές κονιάκ. Αμέσως μετά το ψήσιμο, τα μελομακάρονα μπισκότα περιχύνονται με σιρόπι και στη συνέχεια πασπαλίζονται με αλεσμένα καρύδια. Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα άλλο ελληνικό κέρασμα που ακούει στο όνομα φινίκια αναφέρεται σε ένα ελαφρώς διαφορετικό επιδόρπιο, που περιστασιακά τηγανίζεται και σερβίρεται χωρίς καρύδια, σήμερα και οι δύο ονομασίες χρησιμοποιούνται εναλλακτικά».

Διθυραμβικό είναι και το σχόλιο για το γαλακτομπούρεκο: «Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο αποτελείται από πολυάριθμα φύλλα που πασπαλίζονται με λιωμένο βούτυρο και συνδυάζονται με μια ελαφριά κρέμα σιμιγδάλι. Αφού ψηθεί και παγώσει καλά, το γλυκό παραδοσιακά περιλούζεται με πορτοκάλι, ζαχαρούχο σιρόπι, επιτρέποντας στα στρώματα να απορροφήσουν τις γεύσεις και να μετατρέψουν το γαλακτομπούρεκο σε μια μαλακή, βελούδινη λιχουδιά. Αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό βρίσκεται συνήθως σε ζαχαροπλαστεία και παραδοσιακές ταβέρνες σε όλη τη χώρα».

View this post on Instagram

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)