Στον πλέον ισχυρό Αρχιεπίσκοπο της µεταπολεµικής ιστορίας της χώρας έχει εξελιχθεί ο κ.κ. Ιερώνυµος. Μετά και την ανάδειξη τριών νέων Μητροπολιτών και εννέα νέων Επισκόπων στις 9 Οκτωβρίου, ο 85χρονος επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει δει στη διάρκεια της δεκαπενταετούς πορείας του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο να έχουν εκλεγεί 55 Αρχιερείς σε σύνολο 82. Ουδέποτε στο παρελθόν άλλος Αρχιεπίσκοπος εξέλεξε σχεδόν το 70% της Ιεραρχίας.

Ο πλέον ισχυρός Αρχιεπίσκοπος της μεταπολιτευτικής ιστορίας

Είναι δε και ο πρώτος χωρίς ουσιαστική «αντιπολίτευση», αφού αντιδράσεις σε επιµέρους θέµατα υφίστανται κατά καιρούς, αλλά εκτονώνονται σε κλειστά γραφεία και συζητήσεις διαδρόµων. Το ενδιαφέρον είναι ότι τον τελευταίο καιρό έχει συντελεστεί µια µεγάλη αλλαγή στον στενό κύκλο του Αρχιεπισκόπου. Μετά την εκλογή τού µέχρι πρόσφατα Αρχιγραµµατέα της Ιεράς Συνόδου, Φιλοθέου, στην κεφαλή της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ο αδιαµφισβήτητος εξ απορρήτων -το δεξί χέρι πλέον- του Αρχιεπισκόπου είναι ο πατήρ Ιάκωβος Ανδριόπουλος, γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Πρόκειται για νεότατο κληρικό µόλις 34 ετών -απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής του Τιµίου Σταυρού της Βοστόνης. Είναι Ελληνοαµερικανός δεύτερης γενιάς, που έχει τις συστάσεις του πατρός Αλεξάνδρου Καρλούτσου, µε σύγχρονο πνεύµα και ικανότητες συνεννόησης εντός και εκτός χώρας. Οσοι τον έχουν γνωρίσει λένε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατικός σε θέµατα διαχείρισης ανθρώπινου δυναµικού και ακίνητης περιουσίας. Πολύ στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου είναι και ο «λαϊκός» Θεόδωρος Παπαγεωργίου, νοµικός σύµβουλος της Ιεράς Συνόδου, αρχιτέκτονας πλείστων νοµοθετικών ρυθµίσεων εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος και συνοµιλητής του Μεγάρου Μαξίµου.

Διαβάστε ακόμα: Εξελίξεις στην ηγεσία της Εκκλησίας - Ανοιχτό το ενδεχόμενο της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου μέσα στο 2024

Η «Πρεσβυτέρα Ιεραρχία»

Στην Ιερά Σύνοδο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος συνεργάζεται στενά µε τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Χρυσόστοµο, τον Μητροπολίτη Μαντινείας, Αλέξανδρο, τον Μητροπολίτη Σπάρτης, Ευστάθιο, και τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, Ιερόθεο. Οι τρεις τελευταίοι ανήκουν στην «Πρεσβυτέρα Ιεραρχία» και απολαµβάνουν τον σεβασµό όλων. Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος είναι 67 ετών, έχει χειριστεί πολύ λεπτά θέµατα µε ιδιαίτερη επιτυχία και ανήκει στη γενιά από την οποία θα αναδειχθεί ο επόµενος Αρχιεπίσκοπος.

Η ομάδα των δυναµικών νέων ιεραρχών

Η οµάδα των δυναµικών νέων ιεραρχών, τα «F-35 της Εκκλησίας», όπως τους αποκαλούν κάποιοι, δηλαδή ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ (47 ετών), ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συµεών (46 ετών), και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος (46 ετών), δεν είναι ακόµα έτοιµοι «για απογείωση». Και οι τρεις, µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν είναι πολύ κοντά πλέον στον στενό κύκλο του Αρχιεπισκόπου, ωστόσο έχουν µια αδιαµφισβήτητη δυναµική για το µέλλον.

∆ιακριτή επιρροή στην Ιεραρχία εξακολουθεί να έχει ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υµηττού, ∆ανιήλ, ο άτυπος ηγέτης των πάλαι ποτέ «χριστοδουλικών» της Ιεραρχίας. Σηµαντική οµάδα υποστηρικτών διαθέτει και ο Μητροπολίτης Σύρου, ∆ωρόθεος Β', αν και η άνοδος του Μητροπολίτη Πατρών, Χρυσοστόµου, απειλεί να αλλάξει τους συσχετισµούς εντός της «συντηρητικής» πτέρυγας. Οµως, όσοι γνωρίζουν το βαθύ εκκλησιαστικό παρασκήνιο λένε ότι «τελικά άπαντες, χωρίς καµία εξαίρεση, ανταγωνίζονται για… ένα βλέµµα του Αρχιεπισκόπου. Οταν το έχουν, όλα είναι καλώς καµωµένα. Οταν δεν το έχουν, τότε βλέπουν µόνο προβλήµατα». Κάπως έτσι, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος εξελίχθηκε στον ισχυρότερο Αρχιεπίσκοπο που είχε η Εκκλησία της Ελλάδας µετά το 1945. Και αν η χώρα τού οφείλει κάτι, είναι ότι τους κρίσιµους µήνες του 2011, όταν οι «αγανακτισµένοι» απειλούσαν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος και πίεζαν για εµπλοκή της Εκκλησίας στην πολιτική κατάσταση, εκείνος απάντησε µε τη γνωστή ευαγγελική ρήση «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής