Tον συνολικό προγραμματισμό 16.521 μόνιμων προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2024 παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Άμεση προτεραιότητα λαμβάνουν οι 6.500 μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, κάνοντας πράξη μεγάλο μέρος της προεκλογικής δέσμευσης του πρωθυπουργού.

Οι νέες προσλήψεις για το 2024 κινούνται αυστηρά σε εφαρμογή του κανόνα «1 προς 1», δηλαδή μία πρόσληψη για καθεμία αποχώρηση. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και με βάση τις αποχωρήσεις από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης προγραμματίζονται για τον επόμενο χρόνο 16.521 προσλήψεις στο Δημόσιο.

Προσλήψεις στο Δημόσιο: Στην Υγεία η μερίδα του λέοντος 

Η μερίδα του λέοντος θα δοθεί στην Υγεία, με την πρόσληψη 6.500 μόνιμων υπαλλήλων αλλά και όσων άλλων προκύψει η ανάγκη να προσληφθούν, μέσα από τη «δεξαμενή» των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Εισηγούμενη στο Υπουργικό Συμβούλιο η κυρία Κεραμέως πρότεινε για το έτος 2024 την έγκριση συνολικά 16.521 προσλήψεων, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός θα κατευθυνθεί σε τρεις κρίσιμους τομείς του κράτους:

■ Στην Υγεία, όπου άμεση προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας υλοποιώντας εμπροσθοβαρώς, ήδη από τώρα, μεγάλο μέρος της προεκλογικής δέσμευσης του πρωθυπουργού, εγκρίνοντας άμεσα 6.500 θέσεις.

■ Στην Κλιματική Κρίση, όπου δίνεται έμφαση στο νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, με μέτρα όπως ο διπλασιασμός του αριθμού των υποψηφίων στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και η αξιοποίηση 700 θέσεων για εξειδικευμένο προσωπικό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας-ΕΜΟΔΕ, χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικούς, πλοηγούς. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές καθώς και στην ενίσχυση κλάδων που σχετίζονται με την προστασία των δασών.

■ Στο Ταμείο Ανάκαμψης, με την κάλυψη αναγκών προσωπικού που προκύπτουν από ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι αριθμοί Αναλυτικά ο αριθμός των προσλήψεων ανά υπουργείο κατανέμεται ως εξής: υπουργείο Υγείας 6.500, Εθνικής Άμυνας 1.757, Δικαιοσύνης 1.260, Προστασίας του Πολίτη 1.160, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 990, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού 750, Υποδομών και Μεταφορών 388, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 279, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας 208, Ναυτιλίας 197, Πολιτισμού 108, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 107, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών 103, Περιβάλλοντος & Ενέργειας 91, Ψηφιακής Διακυβέρνησης 80, Εξωτερικών 48, Ανάπτυξης 21, Τουρισμού 19, Μετανάστευσης και Ασύλου 17, Εσωτερικών 9.

Πώς κατανέμονται οι υπόλοιπες προσλήψεις

Οι υπόλοιπες προσλήψεις κατανέμονται σε λοιπούς φορείς όπως Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, Ανεξάρτητες Αρχές κ.λπ.

Η μεγάλη πλειονότητα των προσλήψεων αφορά τους επιτυχόντες στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του Μαρτίου 2023, στους κλάδους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Συνολικά από τη «δεξαμενή» των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ θα διοριστούν με διάφορες προκηρύξεις εντός του 2024 περισσότεροι από 12.000 μόνιμοι υπάλληλοι.

Οι προσλήψεις στην Υγεία, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αφορούν σε πρώτο στάδιο: 1.250 γιατρούς, 3.000 νοσηλευτές, 600 στο ΕΚΑΒ καθώς και 1.000 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Εκτός του προγραμματισμού προσλήψεων του 2024, εκκρεμούν και οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού από διαγωνισμούς προηγούμενων ετών.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Παρουσιάσαμε τον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών για την κάλυψη 16.521 θέσεων προσωπικού στο Δημόσιο για το έτος 2024. Όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βασική προτεραιότητά μας είναι οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς λειτουργίας του κράτους με στοχευμένο και εξορθολογισμένο τρόπο, προκειμένου να στελεχώσουμε τον δημόσιο τομέα με το αναγκαίο και ικανό προσωπικό. Στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη μέσα και από την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών του».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 19/10