Περισσότερες από 30.000 προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνουν μέσα στο τελευταίο δίμηνο του 2023 και ολόκληρο το 2024, με στόχο την ενίσχυση κυρίως του Εθνικού Συστήματος Υγείας -όπου τα κενά σε γιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες είναι πολλά-, καθώς και άλλων τομέων της Δημόσιας Διοίκησης που παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και η υφυπουργός, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, παρουσίασαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού του δημόσιου τομέα για το 2024 και εκεί δόθηκε το «πράσινο φως» για τη νέα ενίσχυση, με 16.521 προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων για την επόμενη χρονιά. Περίπου 6.500 εξ αυτών αφορούν στον τομέα της Υγείας, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η προεκλογική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για συνολικά 10.000 νέες προσλήψεις στην Υγεία μέχρι το 2027. Παράλληλα, άλλες 14.041 θέσεις στο Δημόσιο είναι σε εκκρεμότητα να πληρωθούν και το προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν από το ΑΣΕΠ. Πρόκειται για προσλήψεις που είχαν εγκριθεί είτε το 2021 είτε το 2022 και τώρα προχωρά η υλοποίησή τους.

Ο κανόνας του 1:1 εφαρμόζεται συνολικά σε όλο το Δημόσιο και όχι ανά κλάδο, για να καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι ιδιαίτερες ανάγκες που παρατηρούνται κατά περίπτωση


Θυμίζουμε πως αυτή τη στιγμή (στοιχεία Ιουνίου 2023) το σύνολο των μόνιμων υπαλλήλων (τακτικό προσωπικό) στο Δημόσιο είναι 597.570, ενώ ισχύει σταθερά ο κανόνας 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη μόνιμου υπαλλήλου για κάθε έναν μόνιμο υπάλληλο που αποχωρεί. Οπως τονίζουν από το υπουργείο Εσωτερικών, ο κανόνας του 1:1 εφαρμόζεται συνολικά σε όλο το Δημόσιο και όχι ανά κλάδο, γεγονός που επιτρέπει να καλύπτονται, κατά προτεραιότητα, οι ιδιαίτερες ανάγκες που παρατηρούνται στους διαφορετικούς κλάδους, κατά περίπτωση.

dimosio

Προσλήψεις στο Δημόσιο: Οι τρεις τομείς του κράτους που αφορούν οι θέσεις

Ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά είναι στοχευμένος και η πλειονότητα των θέσεων που εγκρίθηκαν για να καλυφθούν με νέο προσωπικό αφορά τρεις συγκεκριμένους τομείς του κράτους.

1) Υγεία: Προτεραιότητα κυβερνητική είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κρίθηκε απαραίτητο να υλοποιηθεί εμπροσθοβαρώς μεγάλο μέρος της προεκλογικής δέσμευσης του πρωθυπουργού, εγκρίνοντας άμεσα 6.500 θέσεις.

2) Κλιματική κρίση: Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (διπλασιασμός του αριθμού των υποψηφίων, αξιοποίηση 700 θέσεων για εξειδικευμένο προσωπικό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων, χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί), στην κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές και στην ενίσχυση κλάδων που σχετίζονται με την προστασία των δασών.

3) Ταμείο Ανάκαμψης: Κάλυψη αναγκών προσωπικού που προκύπτουν από ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο αριθμός των προσλήψεων το 2024 ανά υπουργείο 

Υπ. Υγείας: 6.500
Υπ. Εθνικής Αμυνας: 1.757
Υπ. Δικαιοσύνης: 1.260
Υπ. Προστασίας του Πολίτη: 1.160
Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: 990
Υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: 750
Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: 388
Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: 279
Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: 208
Υπ. Ναυτιλίας: 197
Υπ. Πολιτισμού: 108
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: 107
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: 103
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: 91
Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 80
Υπ. Εξωτερικών: 48
Υπ. Ανάπτυξης: 21
Υπ. Τουρισμού: 19
Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: 17
Υπ. Εσωτερικών: 9

Οι υπόλοιπες προσλήψεις κατανέμονται σε λοιπούς φορείς, όπως Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, δήμους, περιφέρειες και ανεξάρτητες Αρχές.

14.041 προσλήψεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων 

Πέραν, ωστόσο, αυτών, υπολείπεται ένας σημαντικός αριθμός προσλήψεων -14.041 συνολικά-, που αφορούν επίσης μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, και οι σχετικές θέσεις αναμένεται να προκηρυχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι κυρίως ότι, παρόλο που οι θέσεις έχουν εγκριθεί από πέρυσι ή ακόμα και από πρόπερσι, έπρεπε πρώτα να οργανωθεί και να διεξαχθεί ο πρώτος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

Με τη συγκέντρωση όλων των ξεχωριστών διαγωνισμών σε έναν μπήκε για πρώτη φορά στο Δημόσιο η λογική της δεξαμενής των υποψήφιων δημοσίων υπαλλήλων, που ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και από την οποία θα καλύπτονται οι απαιτήσεις και ανάγκες των φορέων, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ετήσιο προγραμματισμό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 24/10