Σοβαρότατες ευθύνες σε πλειάδα φορέων που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε ένα 11χρονο αγόρι, το μικρό Βασίλη, στις Σέρρες. Πρόκειται για την έκρηξη που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 σε λέβητα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, περίπτωση για την οποία η αστυνομία ανέθεσε σε εμπειρογνώμονες να εξάγουν πόρισμα για τα αίτια της τραγικής εξέλιξης.

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για την έκρηξη στον λέβητα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα είναι πραγματικός κόλαφος για τον κατασκευαστή, τους υπευθύνους του δήμου Σερρών και τους αρμοδίους του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι επέτρεψαν παρανόμως να λειτουργεί ως χώρος προαυλίου το σημείο μπροστά από το λεβητοστάσιο.

Την έκθεση υπογράφουν οι Χαράλαμπος Χορταράς και Στέφανος Θεοχαρίδης και μέσα σε αυτή σημειώνουν πως το αίτιο που οδήγησε στην έκρηξη του λέβητα ήταν η εσωτερική υπερπίεση.

Μάλιστα, σημειώνουν πως οδηγηθήκαμε σε αυτό το φαινόμενο, καθώς αφενός οι βαλβίδες ασφαλείας αφετέρου ο θερμοστάτης ήταν τοποθετημένοι σε λάθος σημείο και μάλιστα δεν ήταν συνδεδεμένοι με το λέβητα! Ο λέβητας ως εκ τούτου λειτουργούσε ανεξέλεγκτα και δεν έπαυε η λειτουργία του, όταν η θερμοκρασία του νερού έφτανε σε εξωφρενικά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμα: Σέρρες: Ανατριχιαστικές εικόνες στο σχολείο μετά τη φονική έκρηξη - Ακόμα στο προαύλιο η μπάλα του 11χρονου

«Μεγάλη καταστροφή, αν το περιστατικό γινόταν την ώρα του διαλείμματος»

Στο πόρισμα σημειώνεται πως αν το περιστατικό λάμβανε χώρα την ώρα του διαλείμματος, υπήρχε «η πιθανότητα για μεγαλύτερη καταστροφή». Δηλαδή, θα μπορούσε να υπάρξει «διαφυγή της σιδερένιας πόρτας και άλλων λοιπών οικοδομικών υλικών του λεβητοστασίου με κατεύθυνση προς το κτίριο του σχολείου. Επίσης, το κρουστικό κύμα της έκρηξης ήταν δυνατόν να κατέστρεφε μέρος των κρυστάλλων των κουφωμάτων του σχολείου και να υπήρχε πρόκληση πυρκαγιάς λόγω και της διαρροής του πετρελαίου, τόσο στο χώρο του λεβητοστασίου στο προαύλιο του σχολείου, όσο ενδεχομένως και στο κτίριο του σχολείου».

Διαβάστε ακόμα: Σέρρες: «Αν περνούσε 3 εκατοστά πιο ψηλά η πόρτα, το παιδί θα σωνόταν», λέει ο θείος του 11χρονου (Βίντεο)

Από την πλευρά τους, οι γονείς του μικρού Βασίλη έχουν προ πολλού υποβάλει μηνύσεις κατηγορώντας τον εργολάβο, τους επιβλέποντες μηχανικούς, τον δήμο Σερρών όπως και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Δημοσιεύθηκε στην Ontime