Μόλις ένας στους τρεις εφήβους (32%) στη χώρα μας ανέφερε «υψηλά» επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή του το 2022, με το ποσοστό αυτό να είναι σταθερά σε πτώση σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, όπως προκύπτει από πρόσφατη διακρατική έρευνα για την ψυχική υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα αποτελέσματα από την έρευνα στους νέους

Μόνο ένας στους τρεις εφήβους στη χώρα μας δηλώνει ικανοποιημένος από τη ζωή του, ενώ το 60% αυτών ανέφεραν εμμένουσες ψυχολογικές ή σωματικές ενοχλήσεις. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονται συχνά νευρικότητα (53%) και ευερεθιστότητα (51%), το 35% είναι συχνά «στα κάτω τους» (ενδεικτικό θλίψης) και σε παρόμοια περίπου αναλογία (30%) αντιμετωπίζουν δυσκολίες ύπνου. «Πολύ καλή» υγεία ανέφεραν ότι έχουν μόνο δύο στους πέντε εφήβους (42%). Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιδείνωση των δεικτών ψυχικής υγείας παρουσιάζεται εντονότερη στα κορίτσια απ’ ό,τι στα αγόρια.

Καμπανάκι για την ψυχική υγεία των εφήβων, ιδιαίτερα των κοριτσιών

Τα στοιχεία προκύπτουν από την «Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων», τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Η επιδείνωση των δεικτών πρέπει να μας κινητοποιήσει προς το να κατανοήσουμε βαθύτερα την ψυχική υγεία των εφήβων -ιδιαίτερα των κοριτσιών- και τους παράγοντες που την επηρεάζουν και να δράσουμε ταχύτερα, προκειμένου να τους/τις υποστηρίξουμε αποτελεσματικότερα», δήλωσε η Άννα Κοκκέβη, ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονικά υπεύθυνη της έρευνας στην Ελλάδα.

Όπως και διεθνώς, έτσι και στην Ελλάδα οι δείκτες ψυχικής υγείας και ευεξίας επιδεινώνονται με την ηλικία, το πέρασμα δηλαδή από τα 11 στα 13 και ακολούθως στα 15 έτη. Ωστόσο, αυτό που αποτελεί ιδιαιτερότητα για την Ελλάδα είναι ότι η επιδείνωση αυτή φαίνεται εντονότερη κυρίως κατά τη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο παρά από το γυμνάσιο στο λύκειο.