Νέο «καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προς την παγκόσμια κοινότητα: Από τον κοροναϊό κινδυνεύουν και οι νέοι. Ο ιός δεν πλήττει μόνο ηλικιωμένους. Αυτό αναφέρει ο ΠΟΥ υπενθυμίζοντας ότι η πανδημία του  COVID-19 δεν κάνει διαχωρισμούς.

 «Η ιδέα σύμφωνα με την οποία "η COVID-19 πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους" είναι με βάση τα γεγονότα εσφαλμένη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε διαδικτυακά από την Κοπεγχάγη. «Η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για μια σοβαρή μορφή της ασθένειας», επέμεινε ο Κλούγκε.

 

ΠΟΥ: Νέοι χρειάστηκαν να νοσηλευτούν και κάποιοι πέθαναν

Σοβαρά κρούσματα έχουν παρατηρηθεί ανάμεσα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, πολλοί χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και κάποιοι πέθαναν, είπε. Στην Ευρώπη, το πιο νεαρό θύμα που έχει καταγραφεί ήταν μια 12χρονη που πέθανε στο Βέλγιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα μωρό έξι εβδομάδων, που μολύνθηκε από τον κοροναϊό, πέθανε επίσης.

Ποσοστό από 10 έως 15% των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 50 ετών υποφέρουν από μια μέτρια έως σοβαρή μόλυνση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. «Ωστόσο εκείνοι που γερνάνε και η υγεία τους είναι καλή παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο», είπε ο Κλούγκε ο οποίος λέει πως «άνθρωποι άνω των 100 ετών (…) που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για την COVID-19 στη συνέχεια ανέρρωσαν πλήρως».

 ΠΟΥ: Ύψιστη προσοχή στην υγιεινή

Ο ΠΟΥ για την Ευρώπη καταγράφει τουλάχιστον 464.859 κρούσματα που συνδέονται επίσημα με τον ιό και 30.098 θανάτους στις 53 πολύ διαφορετικές χώρες της διοικητικής περιφέρειάς του, που εκτείνεται από τις ευρωπαϊκές ακτές στον Ατλαντικό έως τις ρωσικές ακτές στον Ειρηνικό.

 Περίπου το 80% των ανθρώπων που πέθαναν παρουσίαζαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, ιδιαίτερα καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη. Για τον Κλούγκε, η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητη «σε κάθε ηλικία». «Δεν είναι μόνο μια πράξη αλληλεγγύης απέναντι στους άλλους, ιδιαίτερα εκείνους που κινδυνεύουν να πληγούν σοβαρά, αλλά και μια πράξη ζωτικής σημασίας για τη δική μας υγεία και ασφάλεια», ανέφερε.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα