Έναν μήνα μετά τη φονική επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel» στη Θεσσαλία και ενώ οι κάτοικοι ανεβαίνουν ακόμα τον Γολγοθά τους, οι επιστήμονες χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου εφιστώντας την προσοχή, καθώς υπάρχουν φόβοι για κοκτέιλ χημικών στα νερά των πλημμυρών.

Ο υγιεινολόγος Κωνσταντίνος Ντελέζος, μιλώντας στην ΕΡΤ, συνέστησε στους πολίτες μέτρα προφύλαξης, καθώς, όπως είπε, με τα νερά έχουν ανακατευτεί υγρά μπαταριών, κατεστραμμένα φωτοβολταϊκά, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Ο ίδιος, με αφορμή την αναφορά ανταποκρίτριας της ΕΡΤ ότι οι γαλότσες που φορούσε για να κάνει επιτόπιο ρεπορτάζ τρύπησαν μέσα σε 20 μέρες από τα νερά και τα λασπόνερα, τόνισε: «Για να έχουμε τέτοια ένταση, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λιώσιμο πλαστικού, έχουμε σίγουρα στην περιοχή πλημμυρισμένα φωτοβολταϊκά ή μεγάλα αυτοκίνητα». Ο κ. Ντελέζος πρόσθεσε: «Κατ’ αρχάς, για τις γαλότσες έχουμε ένα θέμα όσον αφορά τη συντήρησή τους. Δηλαδή δεν μπορεί να τις χρησιμοποιούμε και μετά να τις πετάμε μέσα στην υγρασία σε ένα υπόγειο και να περιμένουμε να λειτουργήσουν. Γιατί η βάση είναι από πολυουρεθάνη, οπότε από τη μία μέρα στην άλλη πρέπει να στεγνώνει. Αυτό είναι το φυσιολογικό σενάριο που έχει να κάνει με τη χρήση».

Διαβάστε εδώ: Θεσσαλία: Ακατάλληλο το νερό στον Βόλο - Πού είναι κατάλληλο

Αναφορικά με τη Θεσσαλία επισήμανε πως υπάρχουν διαφορετικά ζητήματα. «Έχουμε τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα, που όμως το καθένα από αυτά δεν είναι τόσο τοξικό και διαβρωτικό από μόνο του για να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Πολλές φορές όμως τα πιάνουμε με τα χέρια, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν νιώθουμε τίποτα, ωστόσο μέσα στα νερά έχουν γίνει μείξεις», σημείωσε, ενώ συνέστησε τη χρήση ειδικών στολών. «Αλλιώς δεν μπορούμε πλέον να πηγαίνουμε να επιχειρούμε σε αυτά τα νερά, είτε είμαστε επαγγελματίες διασώστες είτε άνθρωποι οι οποίοι καθαρίζουν τα σπίτια τους. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με τα απλά ρούχα», είπε και αναφέρθηκε επίσης στο καλό πλύσιμο με άφθονο νερό: «Δηλαδή να διαλύουμε ουσιαστικά την ουσία».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή