Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023, αφού την Κυριακή 8 Οκτωβρίου θα στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη των επόμενων Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών.

Αυτό το οποίο πολλοί μπερδεύουν ή δεν γνωρίζουν είναι το πόσους σταυρούς μπορούμε να βάζουμε σε υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και μέχρι 4 σε δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου. Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση.

Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Διαβάστε εδώ: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Δείτε πού ψηφίζετε την ερχόμενη Κυριακή

Τι θα συμβεί αν βάλουμε περισσότερους σταυρούς;

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους απ' όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Διαβάστε εδώ: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ποιοι δικαιούνται άδεια και πόσες ημέρες

Υπενθυμίζεται ότι, σε ό,τι αφορά στην εκλογική άδεια των εργαζομένων για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του 2023, οι ημέρες που θα μπορεί να λείψει κάθε εργαζόμενος από τη δουλειά του εξαρτώνται τόσο από την απόσταση που θα χρειαστεί να διανύσει, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, όσο και από τις ημέρες εργασίας του.