Στις μεγάλες μάχες του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στρέφουν το ενδιαφέρον τους τα επιτελεία του Μαξίμου και της Πειραιώς, προκειμένου να συμπληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο για τη Ν.Δ. η εικόνα των πολιτικών μηνυμάτων που εξέπεμψε η κάλπη της προηγούμενης Κυριακής.

Με δεδομένο ότι ο στόχος για την επιβεβαίωση της απόλυτης κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη επετεύχθη στις σημαντικότερες παραμέτρους του με βάση τα αποτελέσματα της 8ης Οκτωβρίου σε δήμους και περιφέρειες, πλέον το διακύβευμα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς και κομματικούς επιτελείς, αφορά την περαιτέρω ενίσχυση των υπέρ της Ν.Δ. εντυπώσεων, αλλά και την ίδια την αγαστή συνεργασία μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικών αρχόντων στις περιοχές των αυριανών μεγάλων μαχών.

Τα δεδομένα

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το μεγαλύτερο βάρος (προεξάρχοντος του ίδιου του πρωθυπουργού, που το τελευταίο διήμερο δρομολόγησε επισκέψεις σε Πελοπόννησο, Αν. Μακεδονία - Θράκη και Θεσσαλία) δίνεται στις έξι περιφέρειες της επικράτειας που δεν εξέλεξαν περιφερειάρχη με την πρώτη κάλπη, αλλά και στους δύο από τους τρεις μεγάλους δήμους που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Σε ό,τι αφορά το πρώτο μέτωπο, είναι ξεκάθαρο πως άπαντες στο σύστημα Μητσοτάκη θεωρούν πιθανό το σενάριο επικράτησης των εκλεκτών της Ν.Δ. αν όχι στο σύνολο, τουλάχιστον σε τέσσερις από τις έξι αναμετρήσεις. Πρόκειται για την Πελοπόννησο, όπου ο Δημήτρης Πτωχός έχασε στο παρά πέντε τη νίκη από τον πρώτο γύρο απέναντι στον Πέτρο Τατούλη, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην οποία ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος θα δώσει τη μάχη στήθος με στήθος με τον «γαλάζιο» αντάρτη Χριστόδουλο Τοψίδη, έχοντας όμως την ικανοποιητική διαφορά των σχεδόν επτά ποσοστιαίων μονάδων, τη Θεσσαλία, όπου ο επίσης νυν περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, παρά τη φθορά που υπέστη, κατόρθωσε να κόψει πρώτος το νήμα (41,37%, έναντι 34,11% του Χρήστου Κουρέτα), καθώς και το Βόρειο Αιγαίο, όπου ο Αλκιβιάδης Στεφανής έκανε την ανατροπή, παίρνοντας σαφές προβάδισμα έναντι του επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου, Κώστα Μουτζούρη, συγκεντρώνοντας σχεδόν 40%, με τον αντίπαλό του να λαμβάνει κάτι λιγότερο από 34%. Ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο για την τελική έκβαση στα συγκεκριμένα μέτωπα θα έχει, όπως είναι φυσικό επόμενο, η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων των συνδυασμών που βρέθηκαν «εκτός νυμφώνος» στον δεύτερο γύρο.

Η Τζανακούλη στη Θεσσαλία

Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, το μεγάλο ενδιαφέρον στράφηκε εξαρχής στην περίπτωση της Ελευθερίας Τζανακούλη, ανιψιάς του «γαλάζιου» πρώην δημάρχου Λάρισας και νυν επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, Κώστα Τζανακούλη, η οποία πήρε ποσοστό σχεδόν 9,5%. Στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει η αισιοδοξία ότι μετά την ανακοίνωση στήριξης της ίδιας στον Κ. Αγοραστό, η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων της, που μοιραία διαθέτει σαφώς πιο ισχυρές νεοδημοκρατικές αναφορές, θα ταχθεί αναφανδόν στο πλευρό του νυν περιφερειάρχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην υπηρεσία της «συσπείρωσης» των κομματικών δυνάμεων του κάμπου τέθηκε μεταξύ άλλων και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Με στόχο το απόλυτο στον β' γύρο

Οι εκτιμήσεις και η στρατηγική της Ν.Δ. για τις περιφέρειες που παραμένουν «ανοικτές» και για τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά το Βόρειο Αιγαίο, θεωρείται πως η επιλογή της αποχής που προκρίνουν εμμέσως πλην σαφώς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της εμπλοκής στην εξίσωση του παράγοντα Μουτζούρη, τον οποίο τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει ανοικτά για «ακραίες πρακτικές» αλλά και σχέσεις με την Ακροδεξιά, θα ωφελήσει τον πρώτο της προηγούμενης Κυριακής, που δεν είναι άλλος από τον Αλκιβιάδη Στεφανή. Ούτως ή άλλως, όπως διαμηνύουν από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, οι δυνάμεις της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου εμφανίζονται διχασμένες και αποσυσπειρωμένες στο Βόρειο Αιγαίο, εξαιτίας της ασαφούς στάσης των κομματικών ηγεσιών έναντι ενός περιφερειάρχη ο οποίος έχει προκαλέσει επανειλημμένως με τη δημόσια συμπεριφορά του, αλλά και του «ανοικτού φλερτ» τοπικών στελεχών μαζί του. Δεν είναι τυχαίο ότι για να δώσει στίγμα στην προσπάθεια της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ενεργοποίησης των κεντρώων δυνάμεων της περιφέρειας επιστρατεύθηκε τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πιο δύσκολα

Φυσικά, ουδείς λησμονεί τα Ιόνια Νησιά και τη Δ. Μακεδονία, όπου πάντως οι νυν περιφερειάρχες, Κράτσα και Κασαπίδης, έχουν δύσκολη αποστολή απέναντι σε Τρεπεκλή και Αμανατίδη, αντίστοιχα, οι οποίοι τους ξεπέρασαν σε ποσοστό την περασμένη Κυριακή. Για το Ιόνιο έβαλαν πλώρη οι Χρήστος Σταϊκούρας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ολγα Κεφαλογιάννη, με τον Νίκο Παπαθανάση να κατέρχεται εκ νέου στο πλευρό του Γιώργου Κασαπίδη. Οσο για τον Δήμο Αθηναίων, είναι κοινή η εκτίμηση ότι ο Κ. Μπακογιάννης θα κερδίσει τον Χάρη Δούκα, και μάλιστα με αρκετά μεγάλη διαφορά, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα του α’ γύρου. Μάλιστα, ως κλειδί για τη συσπείρωση της βάσης του κυβερνώντος κόμματος στην πρωτεύουσα υποδεικνύεται από τους συνεργάτες του νυν δημάρχου η στήριξη που παρείχαν ανοικτά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κ. Ζαχαριάδης στον Χ. Δούκα. Η παράμετρος αυτή ίσως αποτελέσει και το στοιχείο που θα διαφοροποιήσει τα υπάρχοντα δεδομένα και στη Θεσσαλονίκη, με τον νυν δήμαρχο και έχοντα το χρίσμα, Κ. Ζέρβα, να δίνει αύριο τη μάχη απέναντι στον Στ. Αγγελούδη. Πιο συγκεκριμένα, η προτίμηση που εκφράζουν για τον δεύτερο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εντός κι εκτός συμπρωτεύουσας, θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες αντισυσπείρωσης του συνόλου των «γαλάζιων» κομματικών δυνάμεων γύρω από τον Ζέρβα. Σημειώνεται πως ο κ. Αγγελούδης εμφανίζεται αμήχανος στις διαδοχικές «επιθέσεις φιλίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, χάριν της προσέγγισης νεοδημοκρατικού κοινού, ξόρκιζε σε κάθε ευκαιρία τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του...

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά