Νομοσχέδιο που θα καθορίζει το πλαίσιο για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα και εγκρίσεις για τη δημιουργία τους από τις αρχές του 2024 ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Το νέο θεσμικό πλαίσιο, που προωθεί το υπουργείο έως το τέλος του έτους, θα προβλέπει τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων, τα οποία θα λειτουργούν πλήρως και θα χορηγούν πτυχία ισότιμα με αυτά των δημόσιων.

Στη νομοθετική πρωτοβουλία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντησή του με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα βρισκόμαστε ακριβώς στην περίοδο που εφαρμόζουμε το νομοθετικό πλαίσιο, τον νόμο-πλαίσιο που ψηφίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με πανεπιστήμια τα οποία θα είναι ανοιχτά προς την κοινωνία, προς τον κόσμο των επιχειρήσεων, με εξωστρέφεια, πανεπιστήμια τα οποία θα δίνουν πτυχία με πραγματική αξία». Και τόνισε: «Είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μια συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία, που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές, όμως εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση». Και σημείωσε ότι «αυτή η ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία θα διορθωθεί, αλλά με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίσουμε ότι τα νέα πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν και θα εγκατασταθούν στη χώρα μας θα πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές που η ελληνική Πολιτεία θα έχει θέσει».

Το ίδιο το πανεπιστήμιο θα καθορίζει τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών του, τα οποία θα συνδυάζονται και με το αποτέλεσμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων


Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που καταρτίζεται και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν από το τέλος του χρόνου προβλέπει τον τρόπο επιλογής φοιτητών αλλά και διδασκόντων. Σε ό,τι αφορά την επιλογή φοιτητών, αναμένεται να ακολουθηθεί το κυπριακό μοντέλο, το οποίο λειτουργεί ήδη με επιτυχία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ξένο πανεπιστήμιο θα λέει με ποιον τρόπο θα εισάγονται σε αυτό οι φοιτητές του, ο οποίος θα είναι βασισμένος στο σύστημα που ακολουθεί στη χώρα του.

Τα κριτήρια επιλογής για εισαγωγή στα ξένα πανεπιστήμια

Οπως λένε στα «Π» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, «μελετάται και το ενδεχόμενο ενός πιο συνδυαστικού συστήματος, δηλαδή να καθορίζει το ίδιο το πανεπιστήμιο τα κριτήρια επιλογής, αλλά σε συνδυασμό και με το αποτέλεσμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ως ένα από τα κριτήρια, διευκρινίζοντας ότι δεν θα προταχθεί ως σύστημα επιλογής αυτό των Πανελλαδικών Εξετάσεων». Οπως εξηγούν, «η συζήτηση αυτή γίνεται καθώς πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού χρησιμοποιούν ανάλογες πρακτικές», ενώ σημειώνουν ότι «συνήθως προσμετράται ο βαθμός απολυτηρίου Λυκείου, αλλά υπάρχει ο προβληματισμός ότι πολλές φορές οι βαθμοί του απολυτηρίου δεν είναι αξιόπιστοι». Επίσης, τα στελέχη του υπουργείου μελετούν και το κριτήριο της διαφάνειας, δηλαδή, όπως εξηγούν, «τα πανεπιστήμια να πρέπει να δημοσιοποιούν τα κριτήρια εισαγωγής των φοιτητών, προκειμένου να τεκμηριώνεται αυτή η εισαγωγή». Θα τεθούν, επίσης, συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού, καθώς και σε ποιον βαθμό οι καθηγητές θα είναι μόνιμοι ή επισκέπτες. Προϋπόθεση λήψης άδειας θα είναι η επάρκεια των υποδομών, όπως αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αλλά και οι εγκαταστάσεις για τους φοιτητές, όπως σίτιση και στέγαση. Τα κριτήρια θα έχουν να κάνουν με την ποιότητα της έρευνας και της διδασκαλίας, τις υποδομές και με μια σειρά προϋποθέσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί, με βάση διεθνές πλαίσιο, ποια κριτήρια πληρούνται για το εάν μπορεί να λειτουργήσει ως πανεπιστήμιο.

Θα εξετάζεται, ακόμα, η αναπτυξιακή στρατηγική του ιδιωτικού πανεπιστημίου, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αποκλείονται εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή ξένου ΑΕΙ. Στόχος είναι η διασφάλιση της υψηλής ποιότητας στα πανεπιστήμια και για τον λόγο αυτόν γίνονται και συζητήσεις για το τοπίο μετά τη χορήγηση των πρώτων πτυχίων, προκειμένου να διαπιστώνεται αν τα μη κρατικά πανεπιστήμια επιτυγχάνουν τους στόχους τους ή χρειάζονται διόρθωση πορείας.

Μελετάται η διδασκαλία σε κάποια τμήματα να είναι στα ελληνικά και σε άλλα ξενόγλωσση, ενώ σημαντική θεωρείται η πιστοποίηση των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών.

Διερευνητικές συζητήσεις

Ηδη γίνονται οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις του υπουργείου Παιδείας με ξένα πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προχωρήσει σύσταση κοινοπραξίας, η οποία θα λειτουργήσει Ιατρική Σχολή στην Αθήνα, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η κίνηση αυτή προέρχεται από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners και το μεγαλύτερο κυπριακό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia - UNIC). Οπως λέει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «η Ελλάδα πάντοτε υπήρξε χώρα προτεραιότητας για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Περισσότεροι Ελληνες φοιτητές εγγράφονται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από κάθε άλλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Το πανεπιστήμιο επίσης διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, προσφέρει κοινά πτυχία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διατηρεί συνεργασία με τον Ομιλο Hellenic Healthcare, καθώς και με άλλους οργανισμούς που εδρεύουν στη χώρα μας». Ενδιαφέρον να εγκατασταθεί στην Ελλάδα επιδεικνύει επίσης ένα ισπανικό ΑΕΙ, ενώ στην ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στοχεύει ο Εκπαιδευτικός Ομιλος Μητροπολιτικό-Ακμή.

Στην τελική ευθεία η ίδρυση του Global Center του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία μπαίνει η ίδρυση διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης (Global Center) του φημισμένου Πανεπιστημίου Κολούμπια στην Αθήνα, του δέκατου τέτοιου κέντρου που έχει ιδρύσει το νεοϋορκέζικο πανεπιστήμιο σε όλη την υφήλιο. Την ίδια στιγμή, η διαδικασία εύρεσης διευθυντή είναι λίγο πριν από την ολοκλήρωσή της και καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το κέντρο θα βρίσκεται στην περιοχή του Συντάγματος, κατά πάσα πιθανότητα στην οδό Νίκης. Θα πρόκειται ουσιαστικά για τη βάση καθηγητών και φοιτητών του Κολούμπια στην Ελλάδα, κάτι αντίστοιχο με τα κέντρα που έχουν ιδρύσει στην Αθήνα τα πανεπιστήμια του Πρίνστον και της Νέας Υόρκης και στο Ναύπλιο του Χάρβαρντ. Μαθήματα θα γίνονται, φυσικά, στο κέντρο, αλλά κυρίως για φοιτητές του Κολούμπια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 30/9