Σε εξέλιξη βρίσκονται δεκάδες καταλήψεις ανώτατων σχολών από μικρές μειοψηφίες με κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές, ενώ για το θέμα έχει ήδη υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει τη δυνατότητα διενέργειας των εξετάσεων εξ αποστάσεως στα τμήματα όπου υπάρχει πρόβλημα, ενώ σήμερα συνέρχεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων ύστερα από αίτημα του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος θα δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση.


ΑΕΙ: Νέος γύρος συνελεύσεων από τους φοιτητές - Συνεδριάζουν οι πρυτάνεις

Στο μεταξύ, σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων προχωρούν από σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις καταλήψεις. Ήδη έχει προγραμματιστεί νέο συλλαλητήριο για την Πέμπτη στα Προπύλαια.

Την εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί θέλει το Υπουργείο Παιδείας. Για τον λόγο αυτόν ο κ. Πιερρακάκης εξέδωσε την εγκύκλιο που προβλέπει τη διαδικτυακή εξέταση των φοιτητών λόγω των συνεχιζόμενων καταλήψεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η εξεταστική.


Οι πρυτάνεις συνεδριάζουν με τις συγκλήτους τους για το θέμα που έχει προκύψει, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν εξ αποστάσεως την ολοκλήρωση των 13 εβδομάδων διδασκαλίας και αν θα κάνουν την ψηφιακή εξέταση για το εξάμηνο. Ήδη υπάρχουν κάποιες απαντήσεις, όπως από την κοσμητεία της Νομικής σχολής του ΑΠΘ, που λέει ότι οι εξετάσεις θα διενεργηθούν κανονικά με φυσική παρουσία, μόλις ανοίξει η σχολή.

Από την άλλη πλευρά θετικά βλέπουν την ψηφιακή διεξαγωγή των εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, θεωρώντας ότι η εγκύκλιος Πιερρακάκη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά για να μη χαθεί το εξάμηνο. Οι πρυτάνεις, οι απόψεις των οποίων διίστανται, θα συζητήσουν σήμερα με τον υπουργό την εναλλακτική λύση της ψηφιακής εξέτασης για να μη χαθεί το εξάμηνο.