Σε ένα μικρόβιο που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα τρωκτικά -και όχι από άνθρωπο- οφείλεται η λεπτοσπείρωση, μια σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, «αυτό που προκαλεί είναι πυρετό, κακουχία, μπορεί να προκαλέσει, όμως, και ίκτερο και νεφρική ανεπάρκεια. Ένα χαρακτηριστικό που βλέπουμε είναι τα πολύ κόκκινα μάτια».

Λεπτοσπείρωση: Να καλύπτουμε οποιαδήποτε πληγή έχουμε

Συνέστησε «να ντυνόμαστε κατάλληλα, με ρούχα, γαλότσες, γάντια, όταν πρέπει να βρεθούμε σε χώρους με στάσιμα νερά ή χώρους που γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν τρωκτικά. Πρέπει, επίσης, να καλύπτουμε οποιαδήποτε πληγή έχουμε, διότι μπορεί να μολυνθεί κάποιος και από την πληγή και από τον επιπεφυκότα, δηλαδή από τα μάτια του, από τη μύτη του, από το στόμα του, από οπουδήποτε».

Υπενθυμίζεται ότι τον κώδωνα του κινδύνου είχαν κρούσει οι επιστήμονες μετά τους δύο θανάτους τις τελευταίες ημέρες στο χωριό Καρουσάδες στη βόρεια Κέρκυρα.