Οδηγίες  εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για την αποφυγή κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Σύμφωνα με ενημέρωση του Οργανισμού είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης και πιθανής μόλυνσης από λεπτόσπειρα.

Τα ατομικά μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον
  2. Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) σε όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου
  3. Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών
  4. Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κλπ.
  5. Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα
  6. Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά

Υπενθυμίζεται ότι ένας άνθρωπος πέθανε στη βόρεια Κέρκυρα την περασμένη Παρασκευή, έχοντας διαγνωστεί με λεπτοσπείρωση. Μάλιστα, πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που σημειώνεται στο χωριό της Κέρκυρας, Καρουσάδες, καθώς ένας ακόμη άνδρας είχε χάσει τη ζωή του από λεπτοσπείρωση, τον περασμένο Μάιο.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλία έχουν επιβεβαιωθεί πέντε κρούσματα ενώ 17 βρίσκονται υπό διερεύνηση.

 Αγαπηδάκη: Προειδοποίηση για κίνδυνο λεπτοσπείρωσης

Υπενθυμίζεται ότι προειδοποίηση για την κίνδυνο λεπτοσπείρωσης στην πολύπαθη Θεσσαλία είχε κάνει και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Συνεχίζουμε να μοιράζουμε προστατευτικό εξοπλισμό στους πολίτες για να αποφεύγουν όσο μπορούν την επαφή με τα στάσιμα ύδατα και τη λάσπη. Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της λεπτοσπείρωσης, η οποία πολλές φορές εμφανίζεται, όπως μας λένε γιατροί, με ήπια συμπτώματα», επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επτά» και την Βάλια Πετούρη, αναφορικά με την υγειονομική κατάσταση στην πληγείσα Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel.

Ανέφερε, ακόμη: «Έχουμε μια κατάσταση στην οποία, πάνω που αναρρώνει ο τόπος στη Θεσσαλία με χίλιες δυο δυσκολίες έρχεται μια νέα κακοκαιρία, η οποία ενδέχεται να επιδεινώσει τις ήδη υφιστάμενες πληγές και εκεί δρούμε σε διάφορα επίπεδα.

Η πολιτική προστασία είναι όλοι οι άνθρωποι εδώ επί ποδός καθημερινά. Δεν έχει εγκαταλείψει κανένας το πεδίο. Πάρα πολλοί από εμάς, προφανώς από τα υπουργεία, το κεντρικό κράτος σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθούμε όσο μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξομάλυνσης της καθημερινότητας των ανθρώπων για να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση της νέας κακοκαιρίας.

Έχουν περισυλλεγεί τουλάχιστον πάνω από το 50% των νεκρών ζώων, ειδικά από τις μεγάλες μονάδες και πλέον η προσπάθεια επικεντρώνεται στα χωριά – σε διάφορα σημεία όπου υπάρχουν διάσπαρτα νεκρά ζώα. Εντείνονται οι προσπάθειες με τα συνεργεία.

Παράλληλα, υπάρχουν συνεργεία τα οποία συλλέγουν οικοσκευές, γιατί ξέρετε μόνο αν κανείς στο πεδίο μπορεί να συλλάβει το μέγεθος της καταστροφής. Σε πάρα πολλά σημεία έχουν μείνει από τα σπίτια μόνο οι τοίχοι. Ό,τι υπήρχε ως οικοσκευή είναι ανακαταμμένα με λάσπη, πολλές φορές και με νεκρά ζώα. Είναι τεράστιος ο όγκος σε όλα αυτά τα χωριά και γι αυτό είναι πολυήμερη αυτή η προσπάθεια».

Για την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία, η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε: «Όσον αφορά στο νερό θα συνεχίσουμε κανονικά την επιτήρηση. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από χίλιες δειγματοληψίες σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Δίνουμε οδηγίες στους πολίτες. Βλέπετε ότι στις ενημερώσεις που κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα παρέχουμε πληροφόρηση για το πού το νερό είναι κατάλληλο, που είναι ακατάλληλο.

Γίνεται καθημερινά διανομή εμφιαλωμένων νερών και μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αυτό πάρα πολύ εύκολα. Έχουν διανεμηθεί πάρα πολλοί τόνοι εμφιαλωμένου νερού. Συνεχίζεται το εφοδιασμός των περιοχών στις οποίες το νερό είναι ακατάλληλο και στο συντονιστικό της Περιφέρειας μπορείτε να δείτε καθημερινά αυτή τη διαδικασία. Φτάνουν νταλίκες με εμφιαλωμένα νερά, τα οποία διανέμονται στους πολίτες. Αυτό δεν έχει σταματήσει. Είναι από την πρώτη μέρα. Απλώς τις πρώτες μέρες υπήρχε μια δυσκολία.

Να θυμίσω ότι ανεφοδιασμός γινόταν από αέρος σε πολλά σημεία. Τώρα έχει εξομαλυνθεί, είναι προσβάσιμα τα χωριά, οπότε είναι και πιο εύκολο το δίκτυο διανομής σε σχέση με τις υπόλοιπες οδηγίες που αφορούν τη λάσπη.

Συνεχίζουμε να μοιράζουμε προστατευτικό εξοπλισμό στους πολίτες για να αποφεύγουν όσο μπορούν την επαφή με τα στάσιμα ύδατα και τη λάσπη. Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της λεπτοσπείρωσης, η οποία πολλές φορές εμφανίζεται, όπως μας λένε γιατροί, με ήπια συμπτώματα. Μπορεί δηλαδή κανείς να έχει πυρετό και γαστρεντερίτιδα και να μείνει στο σπίτι, να το υποτιμήσει, να θεωρήσει ότι θα περάσει. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Είναι σημαντικό να αναζητούμε βοήθεια πολύ γρήγορα. Οποιος έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, εξανθήματα ή συμπτώματα, εμπειρία της γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να αναζητάει ιατρική βοήθεια, γιατί σε πολλές περιπτώσεις μπορεί πίσω από αυτό να υπάρχει ζήτημα με τη λεπτοσπείρωση».