Για τα νεότερα νέα σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα τοποθετήθηκαν το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πλεύρης: Mπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον ιό


«Να διδαχθούμε από την πανδημία με επίκεντρο τον ασθενή και τον πολίτη»,
ανέφερε ο υπουργός Υγείας για το ΕΣΥ. «Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμόν 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους»,

«Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό, τα μέτρα  υπάρχουν χωρίς να μπαίνουν σε υποχρεωτικότητα, βρισκόμαστε σε μία άλλη επιδημιολογική εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα, αλλά πιστεύουμε στις πολιτικές όπου προστατεύοντας το ΕΣΥ οι δείκτες μας επιτρέπουν να μπούμε στο πλαίσιο συνύπαρξης με τον κοροναϊό», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Είναι βέβαιο, τόνισε, ότι με την προσπάθεια που έγινε από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ δεν φτάσαμε σε αυτό που έλεγαν κάποιοι ότι θα διασωληνώνουμε ανθρώπους σε πάρκινγκ». Η χώρα μας είχε υπερβάλλουσα θνητότητα χαμηλότερη από το μέσο όρο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα σκληρά μέτρα που πήραμε είχαν σκοπό και στόπχο να μειώσουμε όσο το δυνατόν γίνεται τις απώλειες που θα είχαμε από την πανδημία. Έχουμε σεβασμό στους ανθρώπους που χάσανε τη μάχη, χάρις σε μία μεγάλη προσπάθεια με την εμβολιαστική εκστρατεία, με τις παθογένειες που έχουμε ανταποκριθήκαμε στην πανδημία.


Αγαπηδάκη: Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κοροναϊό

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, παίρνοντας το λόγο στάθηκε στα εξής: «Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είμαστε στα μέσα της πανδημίας και ακόμα υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε. Από την μια προστασία αλλά και να μην διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι όταν έχουμε συμπτώματα να μένουμε στο σπίτι. Προσπαθούμε να έχουμε στο νου μας ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ και έτσι τροποποιούμε την συμπεριφορά μας. Το βιώσιμο μοντέλο είναι να ζούμε με τα μέτρα προστασίας καθημερινά. Δεν καταργούμε τα μέτρα προστασίας αλλά τα χρησιμοποιούμε. Βασικό μέλημα όλων μας είναι ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κοροναϊό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κατάσταση.

Παράλληλα, η ίδια τόνισε ότι το Πάσχα οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί.

Zαούτης: Έχουμε μείωση στον απόλυτο αριθμό θανάτων

Στη συνέχεια της ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης αποτίμησε την επιδημιολογική εικόνα στην επικράτεια, τονίζοντας ότι «τις τελευταίες δύο εβδομάδες βλέπουμε μια σημαντική μείωση κρουσμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα, είπε, είναι από την Όμικρον 2. Και τα λύματα επίσης δείχνουν μείωση στο ιικό φορτίο στην Ελλάδα. Ο δείκτης θα είναι λιγότερο σημαντικός καθώς όλα τα κράτη έχουν αλλάξει την μεθοδολογία των τεστ».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι πιο σημαντικοί δείκτες, τόνισε θα είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – και εδώ έχει παρατηρηθεί μείωση – ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των θανάτων. Έχουμε μείωση στον απόλυτο αριθμό θανάτων», πρόσθεσε.

Παπαευαγγέλου: Η πανδημία αποκλιμακώνεται, θα εφαρμόσουμε μία νέα τακτική


Η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην διαχείριση των κρουσμάτων στα σχολεία. Όπως είπε, «στην αρχή της χρονιάς σχεδιάστηκε ένα πρωτόκολλο λειτουργίας που είχε ως στόχο την διατήρηση της σχολικής ζωής. Και αναφέρθηκε στα self test που λειτουργούσαν προληπτικά αλλά και της ιχνηλάτισης επαφών. Σημαντικό όπλο ήταν η άριστη συνεργασία όλων αλλά και η ορθή χρήση της μάσκας. Πετύχαμε παρά την έξαρση του πανδημικού κύματος τον Φεβρουάριο τα παιδιά λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα έφτασαν να αποτελούν το 33% των κρουσμάτων. Τώρα η πανδημία αποκλιμακώνεται, πρόσθεσε και θα εφαρμόσουμε μια νέα πρακτική που ο έλεγχος για covid στα σχολεία θα επικεντρώνεται στα συμπτώματα. Ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος στα παιδιά με συμπτώματα».

Η ίδια πρόσθεσε πως «πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η ιχνηλάτιση των επαφών θα συνεχίσει να ισχύει όπως και τώρα. Θα γίνεται χρήση δυο τεστ την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά την διάγνωση του κρούσματος. Οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι», τόνισε. «Αν τα παιδιά εμφανίζουν ίωση να κρατούν τα παιδιά σπίτι και να ενημερώνουν τον γιατρό τους. Το παιδί θα επιστρέφει σχολείο μετά από 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού».

Η συσχέτιση ηπατίτιδας και covid

Σε ερώτηση για το αν η long covid συνδέεται με τα περιστατικά ηπατίτιδας που κατά κύριο λόγο έχουν εμφανιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με το long covid «αλλά κυρίως αφορά σε μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών και τα παιδιά αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί αλλά φαίνεται να οφείλεται σε μια λοίμωξη με έναν ιό που δεν είχαν συναντήσει πριν. Τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλώσει σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και αυτό έχει αλλάξει σημαντικά την οικολογία. Τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν τελικά μαζεμένα, είπε χαρακτηριστικά. Ηπατίτιδα από κοινές ιώσεις είχαμε πάντα αλλά φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην λύση του γρίφου».

Μετέπειτα, ο Θεοκλής Ζαούτης πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με τον εμβολιασμό καθώς τα παιδιά ειδικά στην Βρετανία που νόσησαν δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα καταγραφής και αντιμετώπισης», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης για την Σανγκάη και είναι εξαιτίας και της πολιτικής zero covid στην οποία είμαστε αντίθετοι. «Τα σκληρά περιοριστικά μέτρα είχαν λογική στην αρχή της πανδημίας αλλά όχι τώρα. Όλες οι ενδείξεις είναι ότι έχουμε να κάνουμε με την Όμικρον».