Δοκιμάζεται η Εύβοια από την κακοκαιρία Elias που χτυπάει την περιοχή από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Σε πολλά χωριά της Εύβοιας η κακοκαιρία Elias έχει προκαλέσει εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ πολλές περιοχές κινδυνεύουν να «πνιγούν» λόγω του μεγάλου όγκου νερού. Η κακοκαιρία Elias προκάλεσε σημαντικά προβλήματα κυρίως στις περιοχές Κυμάσι, Ιστιαία, Αιδηψό, Μαντούδι, Ροβιές. Οι συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας έχουν μπει στο «μάτι» των έντονων καιρικών φαινόμενων, με υψηλά ποσοστά νερού να πέφτουν σε διάφορες περιοχές.

Κακοκαιρία Elias: Συναγερμός για υπερχείλιση ποταμού στη Βόρεια Εύβοια

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στη Βατερή (260 χιλιοστά), στην Ιστιαία (226 χιλιοστά) και στη Μακρυκάπα (203 χιλιοστά).

Επίσης, σύμφωνα με το evima.gr, μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε Αιδηψό, Μαντούδι, Ροβιές και άλλες περιοχές.

Ειδικότερα στα Λουτρά Αιδηψού, η μανία των ορμητικών νερών, σε συνδυασμό με φερτά υλικά, κατέστρεψε περιουσίες και σπίτια.

Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση μετά την καταστροφή που τους βρήκε για ακόμα μία φορά.




Επίσης, η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, το οποίο πλημμύρισε ύστερα από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτη.

Κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στο evima.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική, έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου δεν πρόλαβε να φύγει. Πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε σε όροφο».

Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις μικρής, όμως, κλίμακας και έχουν πέσει δέντρα.

125 κλήσεις έλαβε σήμερα από την Εύβοια η Πυροσβεστική

Σε 10.495 ανήλθαν οι κλήσεις που έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα στις 6 το απόγευμα.

Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων λόγω της κακοκαιρίας Elias έχει λάβει από σήμερα το πρωί έως τις 6 το απόγευμα 168 κλήσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εκ των οποίων οι 125 ήταν από την Εύβοια.

Ειδικότερα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων σε περιοχές της χώρας λόγω εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων.


Στη βόρεια Εύβοια εντοπίζεται το πρόβλημα από την κακοκαιρία

Σε πλήρη ετοιμότητα και ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλες τις περιφέρειες και περιοχές της χώρας μας που έχουν πληγεί ή αναμένεται να πληγούν από τις έντονες βροχοπτώσεις, κυρίως δε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που τόσο έχει δοκιμαστεί τις τελευταίες 15-20 μέρες, όπως δήλωσε ο κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Θανάσης Μπαλάφας, σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα. Παράλληλα, επισήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Εύβοια.

 «Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται περιορισμένα στη βόρεια Εύβοια, όπου το Πυροσβεστικό Σώμα έχει κληθεί σε 20 περιπτώσεις για άντληση υδάτων, 10 περιπτώσεις για κοπή δέντρων και σε 8 περιπτώσεις έχουμε κινητοποιηθεί ώστε να μεταφέρουμε συμπολίτες μας σε ασφαλή σημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι τα προβλήματα εκεί εντοπίζονται σε διάφορα σημεία που έχουν κοπεί οι οδικές αρτηρίες εξαιτίας της αύξησης του ορίου του νερού σε χειμάρρους ή από την καθίζηση φερτών υλικών.

 «Κι εκεί η συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και με τους τοπικούς δήμους είναι άριστη. Ήδη υπάρχουν χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας, καθώς και του στρατού έτσι ώστε όσο γίνεται πιο γρήγορα να δοθούν όλοι οι δρόμοι σε κυκλοφορία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή αναμένεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η κατά τόπους βροχόπτωση να είναι έντονη, θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε και να ενισχύουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να μειώσουμε στο μέτρο του δυνατού τις όποιες αρνητικές συνέπειες εμφανιστούν από τη βροχόπτωση», υπογράμμισε ο κ. Μπαλάφας.

Σχετικά με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως είπε, προσωπικό και μέσα από γειτονικές περιφέρειες όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Μακεδονία έχουν ήδη κληθεί να συνδράμουν ή είναι έτοιμες να συνδράμουν σε περίπτωση που τα φαινόμενα γίνουν πιο απαιτητικά.

 «Έχουμε σε αυτές τις περιοχές κλιμακώσει δυνάμεις και από την 1η, τη 2η, την 7η και την 8η ΕΜΑΚ με βάρκες και με εκπαιδευμένο προσωπικό στα ορμητικά νερά, καθώς και αυτοδύτες. Έχουμε κλιμακώσει από το πρωί σήμερα σε διαφορετικά επίπεδα και σε διαφορετικά σημεία αυτό το προσωπικό και αυτά τα μέσα προσπαθώντας να ακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Ουσιαστικά αλλάζουμε τόπο στις δυνάμεις μας έτσι ώστε να είναι πιο άμεση και γρήγορη η ανταπόκριση στις περιοχές που αναμένουμε το επόμενο δίωρο, τρίωρο να χτυπήσει το φαινόμενο», υπογράμμισε ο κ. Μπαλάφας.


Επιπλέον αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τις Ένοπλες Δυνάμεις και επισήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί σταθμοί βάσεις με προσωπικό της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού.

 «Έχουμε άψογη συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε σημεία όπου έχουμε αποφασίσει, συντονιστικά και με την πολιτική περιφέρεια και με τους δήμους, και δημιουργήσει σταθμούς βάσης όπου μέσα υπάρχει προσωπικό και από την Πυροσβεστική και από την ΕΛΑΣ και από το Στρατό, έτσι ώστε ανάλογα με το πού θα συναντήσουμε ένα πρόβλημα να μπορούμε να το λύνουμε σχετικά γρήγορα και όσο γίνεται περισσότερο αποτελεσματικά», σημείωσε ο κ. Μπαλάφας.

Ο κ. Μπαλάφας στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του για την προσπάθειά τους όλες αυτές τις ημέρες, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των περιφερειών και των δήμων που έχουν συνεργαστεί μαζί τους και όλους τους εθελοντές.

 «Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και σήμερα τη νύχτα. Είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε έτσι κάποιο φαινόμενο που θα μας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των συμπολιτών μας. Θα πρέπει να μάθουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες. Αυτό έχει γίνει μέχρι τώρα. Τουλάχιστον σήμερα, χθες και προχθές, με αποτέλεσμα να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις περιπτώσεις των ατυχημάτων που χρειάστηκε να επέμβουμε», κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.