Ανελέητο ήταν το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Elias σε Βόλο και Εύβοια. Σπίτια, αυτοκίνητα, δρόμοι, περιουσίες και αναμνήσεις βούλιαξαν στα λασπόνερα. Για τον Βόλο το δράμα της καταστροφής είναι διπλό, καθώς η κακοκαιρία χτυπά για δεύτερη φορά την περιοχή. Πριν από την κακοκαιρία Elias, η Daniel είχε ξεκινήσει την καταστροφή στην περιοχή.

Τα ποτάμια υπερχείλισαν, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους λάσπης. Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής το απόγευμα της Τετάρτης (27/9) έλαβαν μήνυμα μέσω του «112» για απαγόρευση κυκλοφορίας. Με ενημέρωση της Αστυνομίας, λίγο πριν από τις 16:00 της Πέμπτης, αίρεται η απαγόρευση.

Μόνο στον Βόλο έγιναν 257 διασώσεις πολιτών χθες το βράδυ, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτοφανείς ποσότητες βροχοπτώσεων» ξανά, μέσα σε λίγες ημέρες, και υπογράμμισε ότι «η κλιματική κρίση είναι πλέον εδώ».

Την ίδια ώρα, μεγάλα είναι τα προβλήματα και στην υδροδότηση, καθώς και στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δύο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ.

Στον περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν», αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων. Αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στις όχθες του ποταμού και βρίσκονται θαμμένα σχεδόν ολόκληρα κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.


Στον Δήμο Αλμυρού, τις μεγαλύτερες ζημιές έχει υποστεί η περιοχή του Πτελεού και ειδικότερα σε Άγιο Δημήτριο, Αχίλλειο και Πτελεό.

Η Αγριά Βόλου δέχτηκε τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τον χείμαρρο Ματσάγγο, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Κραυσίδωνα. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κάτω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών. Σκαπτικά μηχανήματα των ΟΤΑ και ιδιωτών προσπαθούν να απομακρύνουν τα στερεά υλικά που παρέσυραν τα ορμητικά νερά.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος, καθώς και άλλοι χώροι του, ευτυχώς όχι τμήματα που νοσηλεύονται ασθενείς, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την απάντληση των υδάτων.

Κακοκαιρία Elias: Με βάρκες στο Σωτήριο Λάρισας

Έως και τα δύο μέτρα έφτασαν τα λασπόνερα που μπήκαν στο χωριό Σωτήριο Λάρισας, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias.

Το χωριό που επλήγη και στο πρώτο «κύμα» της κακοκαιρίας εκκενώθηκε από κατοίκους το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο πέντε άτομα αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και παρέμειναν. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που η στάθμη του νερού παραμένει σε επικίνδυνο ύψος, έχουν μετακινηθεί σε δημοτικό κατάστημα του χωριού, καθώς αρνούνται να φύγουν, ενώ με βάρκες θα τους εφοδιάσουν με τρόφιμα και νερό.


Στο Σωτήριο Λάρισας βρίσκεται και η 8η ΕΜΑΚ, που με βάρκες έχει μπει στο χωριό και επιχειρεί όπου χρειάζεται.


Πολεμάμε να μη θρηνήσουμε θύματα, λέει ο πρόεδρος των Ροβιών της Εύβοιας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Elias στη βόρεια Εύβοια, η οποία παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό στο μεγαλύτερο μέρος της, εξαιτίας των καταστροφών στο δίκτυο από την υπερχείλιση των χειμάρρων.

 «Πολεμάμε να μη θρηνήσουμε θύματα, δεν γίνεται τίποτα. Είναι τέτοια η έκταση της καταστροφής του 2021 όταν κατακάηκε εδώ ο τόπος που έχουν δημιουργηθεί νέα ποτάμια πάνω στα βουνά. Περιμένουμε να σταματήσει η βροχή, να στραγγίξει το έδαφος από τα νερά», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Ροβιών, Θεόδωρος Κέρης.


Το σύνολο των δασών, πάνω από 600.000 στρέμματα, έχουν καεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκρατηθεί το νερό και τα φερτά υλικά να χύνονται στους δρόμους.

 «Αν δεν πρασινίσει λίγο ο τόπος ψηλά, το νερό θα εξακολουθήσει να χύνεται με τέτοια ορμή και όσο και να καθαρίζουμε τα ποτάμια δεν θα πετυχαίνουμε τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, εδώ και 50 χρόνια οι διάφοροι επιτήδειοι φτιάχνουν σπίτια και επιχειρήσεις στις όχθες, με συνέπεια να μικραίνουν οι διάμετροι των ποταμών», καταλήγει ο κ. Κέρης.

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις συντρέχουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και επιχειρούν για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, της Λαμίας και της Εύβοιας σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία.

Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται 881 άτομα προσωπικό, μεταξύ των οποίων 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ στη Θεσσαλία, 50 άτομα της Ζ' ΜΑΚ στις Ροβιές Εύβοιας, 120 άτομα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Θεσσαλία, 24 άτομα στη περιοχή της Λαμίας και 17 άτομα στις Ροβιές Εύβοιας. Έως σήμερα έχουν διατεθεί δέκα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και συγκεκριμένα 7 στη Θεσσαλία, ένα στη Λαμία και 2 στις Ροβιές Εύβοιας.

Επίσης, έχουν διατεθεί 44 οχήματα γενικής χρήσης (37 στη Θεσσαλία, πέντε στη Λαμία και 2 στις Ροβιές), τρία ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 68 μηχανήματα έργου, δύο γέφυρες Bailey, δύο γεννήτριες, 71 λέμβοι (46 στη Θεσσαλία, 15 στη Λαμία και δέκα λέμβοι της Ζ' ΜΑΚ στην Εύβοια), έξι λεωφορεία, ένα όχημα περισυλλογής (Leo Standard), ένα μηχανήματα εξυγίανσης ύδατος και 4 φωτιστικοί πύργοι.

Από ιπτάμενα μέσα έχουν διατεθεί έντεκα ελικόπτερα (7 Huey, ένα Chinook στην 110 Πτέρυγα Μάχης και ένα Super Puma, ένα S-70 και ένα ΑΒ-205 στην 111 Πτέρυγα Μάχης).

Στο λιμάνι του Βόλου βρίσκεται ένα αρματαγωγό, ενώ σε ετοιμότητα διάθεσης βρίσκονται τα ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και το ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

Το σύνολο του διατιθέμενου προσωπικού πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω ως απαιτηθεί και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης εντός στρατοπέδου, στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας και στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, την ίδια στιγμή, βρίσκεται το σύνολο των τμημάτων «Ξενοκράτης» αλλά και 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ με 14 λέμβους.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται:

- 61 Οχήματα γενικής χρήσης

-29 Μηχανήματα Έργου

- 11 γεννήτριες

- 14 λεωφορεία

- 2 Οχήματα Περισυλλογής

- 6 Πυροσβεστικά

- 4 Υδροφόρα Οχήματα

- 4 Οχήματα Μεταφοράς Λυμάτων

- 2 Συγκροτήματα Άντλησης

- 10 Οχήματα Υγειονομικού

- 1 ελικόπτερο Chinook

- 1 ελικόπτερο Super Puma

- 1 φρεγάτα στην Κάρυστο

- 1 Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς στον ναύσταθμο Σαλαμίνας