Σε μια ειλικρινή, βαθιά και έκδηλη αισιοδοξία, σύμφωνα με την οποία «η Θεσσαλία θα τα καταφέρει, θα σταθεί στα πόδια της και θα πάει και πάλι μπροστά», εμφανίζεται σήμερα στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» της Κυριακής ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

 «Πρέπει να βγούμε από τη μεμψιμοιρία και την απαισιοδοξία», μας εξηγεί ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος εξαίρει τη στάση και τις συμπεριφορές τις οποίες αναπτύσσουν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας. «Συγγενείς συμπαραστέκονται και βοηθούν συγγενείς, φίλοι συμπαραστέκονται και βοηθούν φίλους, πολλοί καθαρίζουν τις αυλές των σπιτιών των γειτόνων τους, εθελοντές μπαίνουν στη μάχη καθημερινά και στηρίζουν τους πληγέντες. Υπάρχουν, αναμφίβολα, ο φόβος, η ανησυχία, η απογοήτευση, αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι βλέπουμε δύναμη, βλέπουμε αλληλεγγύη και, πάνω από όλα, βλέπουμε αξιοπρέπεια. Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν αυτό το οποίο τους βρήκε με αξιοπρέπεια και, κυρίως, με αισιοδοξία και όχι με μεμψιμοιρία. Συνεργάζονται όλοι με όλους για να το αντιμετωπίσουν και να περάσει αυτό το πολύ μεγάλο κακό».

Η Θεσσαλία, μας λέει ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, «έχει την τύχη να διαθέτει στον χώρο ένα πολύ δραστήριο, πλήρως οργανωμένο και πλήρως στελεχωμένο εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο οικείο Πανεπιστήμιο, το οποίο παρεμβαίνει στο πεδίο καθημερινά, ασκεί την επιδημιολογική επιτήρηση άρτια και, ασφαλώς, διενεργεί όλες τις σχετικές μετρήσεις. Μάλιστα, έχουμε κι εμείς την τύχη να έχουν έρθει προς συνδρομή και ενίσχυση του εργαστηρίου μας συνάδελφοι από το αντίστοιχο στρατιωτικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, έχουν έρθει συνάδελφοι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επόπτες Δημόσιας Υγείας από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να το πούμε: Υπάρχει, πράγματι, η υγειονομική αλληλεγγύη και η αναγκαία συναδελφικότητα». Μία ακόμη πολύ δυσάρεστη, μάλλον ανυπόφορη για τους πληγέντες κατοίκους της Θεσσαλίας, κατάσταση είναι οι πολύ βαριές και συνάμα άσχημες μυρωδιές, οι οποίες κατακλύζουν πολλές φορές ολόκληρες εκτάσεις.

 «Πρέπει να εξηγήσουμε σε όλους ότι με τις μυρωδιές δεν μεταδίδονται ιοί, μικρόβια και βακτήρια. Δεν μεταδίδονται νοσήματα με τις μυρωδιές. Οι μυρωδιές είναι ανυπόφορες, δυσάρεστες, απεχθείς και εμείς οφείλουμε να καθαρίσουμε τις εκτάσεις, καθώς υπάρχουν χιλιάδες νεκρά ζώα, και να απαλλάξουμε τους κατοίκους των περιοχών από αυτές τις πολύ δυσάρεστες οσμές. Όμως, νοσήματα δεν μεταδίδονται ούτε πρόκειται να μεταδοθούν εξαιτίας των οσμών αυτών. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε και το ξεκαθαρίζουμε σε κάθε ευκαιρία».

Άλλη μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, η οποία αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις όχι μόνο στα social media αλλά και στον καθημερινό διάλογο και την καθημερινή συναναστροφή στο ίδιο το πεδίο και σε όλη τη χώρα, είναι οι παντελώς αβάσιμες εικασίες περί του δήθεν κινδύνου για την ανάπτυξη πολύ βαρέων μολυσματικών νόσων, όπως είναι αυτή της χολέρας. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Η χολέρα, για να μεταδοθεί, πρέπει να προϋπάρχει στο πεδίο. Δεν είναι οι πολύ βαριές μολυσματικές νόσοι αυτό το οποίο μας ανησυχεί και μας προβληματίζει. Να μην ακούν οι κάτοικοι όλες αυτές τις αβάσιμες και αντιεπιστημονικές εικασίες», μας εξηγεί χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Υπάρχει, άραγε, κάποιο στρατηγικό επιδημιολογικό χρονικό όριο, το πέρασμα από το οποίο θα μας απομάκρυνε από όλους τους επαπειλούμενους υγειονομικούς κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή της πληγείσας Θεσσαλίας; Με άλλα λόγια, θα χρειαστούμε πολύ καιρό την κρίσιμη επιδημιολογική επιτήρηση στη Θεσσαλία;

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου είναι απολύτως κατατοπιστικός: «Υπάρχουν διαφορετικά, όπως τα είπατε, στρατηγικά επιδημιολογικά χρονικά σημεία, ανάλογα με τα παθογόνα, τα οποία επιτηρούμε και παρακολουθούμε. Για παράδειγμα, οφείλουμε να επιτηρούμε επιδημιολογικά έως τα μέσα του ερχομένου Οκτωβρίου τα κουνούπια για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα δίκτυα ύδρευσης, όμως, θα έχουν αποκατασταθεί πολύ πιο σύντομα και αυτό το χρονικό όριο το προσδιορίζω ακόμη και στις δύο εβδομάδες. Τις γαστρεντερίτιδες, όμως, θα χρειαστεί να τις επιτηρούμε επιδημιολογικώς μέχρι τον χειμώνα. Επιτηρούμε επιδημιολογικώς ακόμη και τα μύδια, τα οστρακοειδή, στα παράλια, και αυτό θα μας πάρει αρκετό καιρό».

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου είναι κατηγορηματικός: «Πρέπει να το πούμε με όλη μας τη δύναμη: Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να νικήσουμε. Δεν αξίζει να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον ή να επιρρίπτουμε ευθύνες γενικότερα στους άλλους. Δεν έχει κανένα νόημα αυτό και κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να επιφέρει στην ανάταξη αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Θεσσαλία. Μόνο ενωμένοι και μακριά από τη μεμψιμοιρία μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τους χώρους μας και τις ζωές μας. Την καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος».

 Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή