Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Elias». η οποία πλήττει από χθες τη χώρα με έντονα καιρικά φαινόμενα, που δημιούργησαν προβλήματα σε αρκετές περιοχές. 

Μηνύματα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι σε Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, με προειδοποιήσεις για μεγάλους όγκους νερού, από το πρωί της Δευτέρας (25/9), ενώ χθες το απόγευμα στάλθηκε 112 και στους κατοίκους του Ξυλοκάστρου, ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω της καταιγίδας που έπληττε την περιοχή.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι ισχυρές καταιγίδες, η έντονη χαλαζόπτωση και οι πολλοί κεραυνοί, με την ΕΜΥ να επικαιροποιεί το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία «Elias» θα συνεχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας μέχρι και την Πέμπτη, όταν και τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά.

Προβλήματα σε Τρίκαλα, Φαρκαδόνα

Τόνοι σκουπιδιών παραμένουν στους δρόμους της Φαρκαδόνας εδώ και 15 μέρες, τα οποία μετά και τη χθεσινή καταιγίδα… διασκορπίστηκαν παντού.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr, έπειτα από λίγα λεπτά βροχής οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και παρέσυραν σκουπίδια και φερτά υλικά εκατοντάδες μέτρα μακριά. Ο κίνδυνος μολύνσεων στην περιοχή πολλαπλασιάζεται, δίχως κανείς να παίρνει πρωτοβουλίες για άμεση αποκατάσταση.



Στα Τρίκαλα δημιουργήθηκαν προβλήματα μέσα στην πόλη, αλλά και στα χωριά της περιοχής. Ευτυχώς, ωστόσο, άντεξαν τα ποτάμια και δεν είχαμε επανάληψη της εφιαλτικής 7ης Σεπτεμβρίου. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, ο οποίος παρέμενε στο αμαξοστάσιο του δήμου μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, «έπεσαν 60 χιλιοστά βροχής μέσα σε μία ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ανταποκριθήκαμε και οι ζημιές που προκλήθηκαν αποκαταστάθηκαν άμεσα».

Η κακοκαιρία «Elias» έχει αναλάβει για τα καλά δράση και περιοχές στην Ελλάδα πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η χαλαζόπτωση
Συγκεκριμένα, χαλάζι έπεσε στο Πωγώνι Ηπείρου και στο Χιονάτο Καστοριάς, ενώ πολύ ισχυρές είναι και οι χαλαζοπτώσεις στο Ξυλόκαστρο, στα Μαζέικα Αχαΐας και τα Γιάννενα, με τους ανθρώπους να ανησυχούν για τις καλλιέργειές τους.



Επιπλέον, η κακοκαιρία «Elias» «χτύπησε» και τα Καλάβρυτα, με το χαλάζι να πέφτει με τέτοια ένταση, που, με βάση την ΕΡΤ, προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και καλλιέργειες.

Κακοκαιρία «Elias»: Η χαλαζόπτωση στο Ξυλόκαστρο




Κακοκαιρία «Elias»: Η χαλαζόπτωση στο Χιονάτο Καστοριάς



Κακοκαιρία «Elias»: Η χαλαζόπτωση στα Μαζέικα Αχαΐας


Κακοκαιρία «Elias»: Εικόνες από τις χαλαζοπτώσεις 

kakokairia_Elias_xalazi2
kakokairia_Elias_xalazi1





<

Κακοκαιρία «Elias»: Διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών

Η κακοκαιρία «Elias» έκανε την εμφάνισή της με βροχές και καταιγίδες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Αχαΐα και την Κορινθία, με χαλαζόπτωση. 



Επιπλέον, κατολίσθηση σημειώθηκε στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, στο ύψος του Αιγίου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οδηγοί να μείνουν για λίγο ακινητοποιημένοι στα οχήματά τους. Το ρεύμα προς Αθήνα, με βάση το ρεπορτάζ του Mega, έκλεισε και η πληροφόρηση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι, παρ' όλα αυτά οι συνθήκες κυκλοφορίας είναι δύσκολες. 

Επιπλέον, αναφέρεται πως οι οδηγοί καλούνται να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, καθώς λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης, απότοκο της κακοκαιρίας «Elias», έχουν πέσει λάσπες και χώματα στο οδόστρωμα.



Η χαλαζόπτωση υπήρξε έντονη στα χωριά Λαμπίρι και Κάτω Κλειτορία του Αιγίου, με αποτέλεσμα τα προβλήματα στην κυκλοφορία του οδικού δικτύου που αναμενόταν να φέρει η κακοκαιρία «Elias», να μην αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους.



Στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, από το ύψος του Ξυλοκάστρου έως και την Πάτρα, η βροχή υπήρξε εξίσου ισχυρή, με τον ουρανό να είναι μαύρος.
Η κατεύθυνση που είχαν πάρει τα φαινόμενα από την κακοκαιρία «Elias» ήταν προς τα ανατολικά, δηλαδή προς Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία.


Τα προβλήματα στη Φθιώτιδα

Σημαντικός όγκος νερού συσσωρεύτηκε στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας-Στυλίδας, λόγω της κακοκαιρίας «Elias» και η Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας αποφάσισε να κλείσει ο δρόμος από το ύψος της ΒΙ.ΠΕ. μέχρι και το Αυλάκι.

Όπως αναφέρει το lamiareport.gr, από τις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας (25/9) λόγω αυξημένου όγκου υδάτων από τη βροχόπτωση διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Ι. Τσεκούρα-Δ.Δ. Ροδίτσας Λαμίας, «Περιοχή Κένταυρος».

Επίσης, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και στην επαρχιακή οδό Αταλάντης-Έξαρχου, από το ύψος της διασταύρωσης Ελάτειας-Μοδίου με κατεύθυνση προς Μόδι & Παναγίτσα. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω Ελάτειας.


Οι εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον Δήμο Λαμιέων, και αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες, έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν τα σχολεία την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά με τηλεκπαίδευση.

Κατολισθήσεις στην Καρδίτσα

Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (25/9) η κακοκαιρία «Elias» άρχισε να επηρεάζει την Καρδίτσα ξεκινώντας από τον ορεινό όγκο.

Σε επικοινωνία του karditsalive.net, τονίστηκε ότι εντονότερα φαινόμενα εκδηλώθηκαν αρχικά στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αχελώου, όπου σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση διάρκειας 10-15 λεπτών, ενώ σε όλη την έκταση του δήμου σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις.


 
Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Πιο αναλυτικά για την κακοκαιρία «Elias»

Σήμερα, Τρίτη, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και τη Βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του Νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους Νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους Νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη Δυτική Κρήτη και πιθανώς στις Δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους Νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του Νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη Βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη Βόρεια Εύβοια και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.