Στην Αττική έφτασε η κακοκαιρία, που αυτή την ώρα πλήττεται από έντονη καταιγίδα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες. 

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή βρέχει στη Μαλακάσα, στη Σαλαμίνα, το Πέραμα, τη Βαρυμπόμπη, την Κηφισιά, τον Διόνυσο, τη Δροσιά, το Μαρούσι, την Εκάλη, τα Βριλήσσια, τη Ραφήνα, στα Βίλια, στα Πατήσια και την Πάρνηθα. Στην Παιανία σε πολύ λίγη ώρα δημιουργήθηκαν προβλήματα για τους οδηγούς εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Τα φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή τους στα δυτικά της Αττικής, με τα Μέγαρα και τον Ασπρόπυργο να πλήττονται από ισχυρή καταιγίδα, που συνοδεύεται από ισχυρούς κεραυνούς.

Καταιγίδα στην Αθήνα Live

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2022

Μάλιστα, τις επόμενες ώρες τα πράγματα αναμένονται ακόμη πιο δύσκολα, καθώς για την Τρίτη 7 Ιουνίου αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε συστάσεις προς τους πολίτες.

Σφοδρή χαλαζόπτωση σε Σέρρες, Φλώρινα, Φθιώτιδα και Λάρισα -Προβλήματα λόγω της έντονης βροχής στη Θεσσαλονίκη

Ήδη η κακοκαιρία πλήττει μεγάλο μέρος της βόρειας Ελλάδας, με ισχυρές χαλαζοπτώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους το απόγευμα της Δευτέρας (6/6). Μάλιστα, χαλάζι έπεσε και αρκετά πιο νότια, στη Φθιώτιδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση.

Πολλοί δρόμοι ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετατράπηκαν σε ποτάμια, με αποτέλεσμα οι πεζοί να δυσκολεύονται να τους διασχίσουν, ενώ την ίδια στιγμή οι ταχύτητες των αυτοκινήτων ήταν πολύ χαμηλές, εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας. Επίσης, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν για αρκετά λεπτά προκάλεσαν πτώσεις δέντρων.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί ένα δέντρο καταπλάκωσε αυτοκίνητο στην οδό Παπάφη, ενώ σε άλλη περίπτωση, στην οδό Μπότσαρη, μεγάλο κλαδί δέντρου έσπασε και έπεσε πάνω σε ένα άλλο παρκαρισμένο αυτοκίνητο.


Ακόμη, διακοπή ρεύματος καταγράφηκε στην περιοχή της Τριανδρίας, χωρίς να είναι γνωστό εάν σχετίζεται με την κακοκαιρία. Στο σημείο για την αποκατάσταση της βλάβης έσπευσαν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.


Ισχυρές χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν και σε περιοχές των Σερρών, όπως φαίνεται από το βίντεο των «Επιλογών».


Χαλάζι και μάλιστα σε μεγάλο μέγεθος έπεσε περί τις 2:30 το μεσημέρι της Δευτέρας στο Αμύνταιο Φλώρινας και στις γύρω περιοχές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Κozanimedia, προκλήθηκε ανησυχία για καλλιέργειες, με τους αγρότες της περιοχής να σπεύδουν στα χωράφια τους, ώστε να διαπιστώσουν εάν έχουν σημειωθεί τυχόν προβλήματα.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Να σημειώσουμε ότι από το πρωί της Τρίτης θα έχουμε μπόρες και καταιγίδες στον Θερμαϊκό, ενώ στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία έως και τις Κυκλάδες θα έχουμε συννεφιές.

Από το μεσημέρι και μετά η κακοκαιρία θα «επισκεφθεί» την ανατολική Μακεδονία, την Ήπειρο, την Στερεά και την Πελοπόννησο όπου θα σημειωθούν έντονες καταιγίδες. Στο Αιγαίο και την Κρήτη θα έχουμε ηλιοφάνεια, εκτός από τους ορεινούς όγκους.

Το βράδυ η αστάθεια θα έχει περιοριστεί και η θερμοκρασία έως 30 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Στην Αττική θα έχουμε ηλιοφάνεια και μέσα στη μέρα στα ΒΔ του νομού θα έχουμε αστάθεια με βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη έως τα ξημερώματα της Τρίτης θα έχουμε μπόρες και καταιγίδες και από το μεσημέρι και μετά θα περιοριστούν και θα εντοπίζονται στα ορεινά και στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 ως 26 βαθμούς.

Την Τετάρτη η μέρα θα ξεκινήσει καλά, αλλά από το μεσημέρι και μετά ο καιρός χειροτερεύει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ δυνατές μπόρες θα έχουμε σε Θεσσαλία, Ήπειρο και άλλα σημεία στα βόρεια της χώρας.

Την Πέμπτη θα έχουμε βροχές στην Αττική, στην Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο. Στα ΒΔ της χώρας θα έχουμε έντονα φαινόμενα και πολύ άστατο καιρό και οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιοι.

Την Παρασκευή σχεδόν όλη τη μέρα θα έχει άστατο καιρό. Από την Αττική έως και τη βόρεια Ελλάδα θα έχουμε κακοκαιρία συνοδευόμενη από δυνατούς ανέμους. Υπάρχουν, δε, ενδείξεις ότι θα πέσει πολύ νερό.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: Συστάσεις προς τους πολίτες για την κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τα έντονα καιρικά φαινόμενα απηύθυνε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι πολίτες καλούνται να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την επιδείνωση του καιρού που προβλέπεται από τη Δευτέρα (6/6) μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή (10/6).

Η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού. Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ακόμη, όπως αναφέρει η πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της, σε εφαρμογή τίθεται το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

«Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», σημειώνει η Πυροσβεστική.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους, προβλέπεται από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.