Η κακοκαιρία Elias έχει ήδη ξεκινήσει την επέλασή της στη χώρα, με τις πρώτες βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται στη Δυτική Μακεδονία σήμερα, κατά τις πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα και από το απόγευμα θα ενταθούν σημαντικά, συνοδευόμενα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως οι Νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά (Νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως οι Νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).


Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» αύριο και μεθαύριο η κακοκαιρία

Αύριο, καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό, άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της αυριανής ημέρας αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα και αύριο κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.


Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων


Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας με το όνομα «Εlias», που αναμένεται να «σαρώσει» τη χώρα μας τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του επικαιροποιημένου Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (25/9), ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, θα προκαλέσει το σύστημα κακοκαιρίας Elias.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και στους Νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας της Στερεάς. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, καθώς και στα δυτικά και βόρεια του Νομού Λάρισας.

Αύριο, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: στη Θεσσαλία (στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του Νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους Νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο (στους Νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους Νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του Νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας