Θρήνος και σπαραγμός μετά τον θάνατο της άτυχης 20χρονης Μαριάννας Τσίγκα, της δοκίμου του Εμπορικού Ναυτικού που ασθένησε ξαφνικά, ενώ ήταν στο πλοίο, σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ινδία, και κατέληξε στην Αθήνα.

Από μικρή όνειρό της ήταν να ταξιδεύει και γι' αυτό, μάλιστα, έδωσε δύο φορές Πανελλήνιες, μόνο και μόνο για να μπει σε αυτή τη σχολή. Το πρώτο της ταξίδι, ωστόσο, ήταν μοιραίο.

Πώς η 20χρονη κατέρρευσε μέσα σε λίγες ημέρες

Η Μαριάννα Τσίγκα, με καταγωγή από την Κω, είχε ολοκληρώσει το πρώτο έτος σπουδών στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων της Καλύμνου και τον περασμένο Αύγουστο ξεκίνησε το εκπαιδευτικό της ταξίδι, όπως προβλέπεται, σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο.

Επιβιβάστηκε στο πλοίο σε λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τη Φουτζάιρα, και όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι το πλοίο να βρεθεί στην περιοχή της Ινδίας. Ξαφνικά, η 20χρονη ένιωσε αδιαθεσία, χωρίς συγκεκριμένη αιτία. Καθώς το πλοίο προσέγγισε λιμάνι του Σουέζ, κρίθηκε σκόπιμο η Μαριάννα Τσίγκα να κατέβει από το πλοίο συνοδευόμενη από ιατρικό προσωπικό, με ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Εκεί κρίθηκε σκόπιμο η νεαρή να επιστρέψει στην Αθήνα μέσω Αιγύπτου, όπως και έγινε. Στις 2 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Αθήνα και νοσηλεύτηκε αρχικά σε ιδιωτική κλινική του Πειραιά, ενώ εν συνεχεία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής. Η νεαρή κοπέλα κατέληξε στις 17 Σεπτεμβρίου.

Η νεκροψία θα δώσει απαντήσεις για την 20χρονη

Πάντως, περισσότερο «φως» στην υπόθεση αναμένεται να «ρίξουν» τα αποτελέσματα της νεκροψίας, ωστόσο οι ενδείξεις της ασθένειάς της οδηγούν στο πρώτο συμπέρασμα για λοιμώδη εγκεφαλίτιδα, η οποία πιθανολογείται ότι προκλήθηκε έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού, η οποία εντέλει προκάλεσε πολυοργανική ανεπάρκεια στην 20χρονη με αποτέλεσμα τον θάνατό της.

Σήμερα στην Κω η κηδεία της

Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα στην Κάλυμνο, στη Σχολή όπου φοιτούσε, αλλά και στην Κω, την ιδιαίτερη πατρίδα της, όπου θα γίνει σήμερα το απόγευμα η κηδεία της.

Προανάκριση για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη διεξάγει το Λιμενικό, ενώ καταθέσεις δίνουν εργαζόμενοι στο πλοίο αλλά και το ιατρικό προσωπικό που την περιέθαλψε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε: «Συγκλονισμένος με τον αδόκητο θάνατο της Μαρίας-Άννας Τσίγκα, δόκιμου πλοιάρχου, μέλους πληρώματος υπό ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιου. Η σκέψη όλων μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους της Μαρίας-Άννας. Ειλικρινή συλλυπητήρια».