«Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αυτοψίας. Στις πληγείσες περιοχές έχουν γίνει γύρω στις 5.000 αυτοψίες, όμως χρειάζονται ακόμα περισσότερες προκειμένου να εξακριβώσουμε την πλήρη έκταση της καταστροφής», είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

«Τα χρήματα τα οποία εξασφαλίσαμε από τους Ευρωπαίους θα τα εξαντλήσουμε, άρα ξεπερνάνε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα χρήματα που θα χρειαστούμε και εκτός αυτού, μόνο για φέτος θα προχωρήσουμε σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό της τάξεως περίπου των 600 εκατομμυρίων ευρώ, όπου τα 450 εκατομμύρια θα τα οδηγήσουμε για τη λεγόμενη πρώτη αρωγή, προκειμένου να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες των πολιτών επάνω στη Θεσσαλία και τα υπόλοιπα 150 εκατομμύρια ευρώ θα τα δώσουμε για αποζημιώσεις για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Επομένως, καταλαβαίνουμε ότι τα χρήματα θα είναι αρκετά».

«Τα 600 εκατομμύρια είναι για το τρέχον έτος και περιμένουμε και άλλα 400 εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους, οπότε χοντρικά μέσα στις επόμενες 90 ημέρες περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα πέσει στη Θεσσαλία, χρήματα τα οποία κυρίως θα πάνε στην κάλυψη βασικών αναγκών», είπε.

«Θα πέσουν πολλά χρήματα γρήγορα, εξασφαλίσαμε ευελιξία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίσαμε πόρους μέσω της ανακατεύθυνσης από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να πέσουν ακριβώς στις υποδομές και στα αντιπλημμυρικά έργα», είπε.

Σχετικά με την κατανομή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, είπε ότι θα πάρουν το 80% της εκτιμητέας ζημιάς για τα σπίτια τους και το υπόλοιπο 20% μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Για αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές το κράτος θα καλύψει το 70% και το υπόλοιπο 30% επίσης μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

«Το να καλυφθεί το 70% των ζημιών είναι μια πάρα πολύ σημαντική βοήθεια για τον κάθε επιχειρηματία στη συγκεκριμένη περιοχή», είπε. «Αν συνδυαστούν όλα αυτά και με τη στεγαστική συνδρομή και με τα έξτρα χρήματα που θα πάρει ως νοικοκυριό και με κάποιες επιδοτήσεις που θα δοθούν στη συνέχεια όσον αφορά τις καλλιέργειές του, νομίζω ότι η ζημιά που υπέστη καλύπτεται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό».

«Πράγματι, υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις, πολύ λίγες περιπτώσεις, που δεν έχουν ακόμα χρηματοδοτηθεί για τις ζημιές από την καταστροφή του Ιανού το 2020. Υπήρξαν κάποια θεματάκια με τα τιμολόγια. Έπρεπε να δικαιολογήσουν κάποια τιμολόγια, να τα προσκομίσουν εγκαίρως. Υπήρξε ένα γραφειοκρατικό μπέρδεμα. Αυτό το έχουμε εντοπίσει και θα μπορέσουμε να το επιλύσουμε άμεσα. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι προτεραιότητα και δέσμευση της κυβέρνησης όλα αυτά τα χρήματα να πέσουν γρήγορα στη Θεσσαλία, γιατί αν δεν πέσουν γρήγορα στη Θεσσαλία, θα έχουν πρόβλημα ολόκληρη η χώρα και η εθνική οικονομία».

Πηγή: ΕΡΤ