Η Γιάννουλη και το Κουλούρι Λάρισας αλλά και η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος του Κιλελέρ είναι τα σημεία που επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους τα σωστικά συνεργεία.

Τα νερά του Πηνειού έχουν πνίξει τη Γιάννουλη, η οποία έχει κοπεί στα δύο και οι άνθρωποι κινούνται από τη μια πλευρά του οικισμού στην άλλη με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένου ερπυστριοφόρου οχήματος.

Το χωριό Κουλούρι, πάλι, βρίσκεται στον δρόμο της απορροής των υδάτινων όγκων του Πηνειού που καταλήγουν στη θάλασσα. Αποτέλεσμα, το χωριό αυτό να έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές και οι πυροσβέστες μέχρι αργά χθες το βράδυ να συνεχίζουν τους απεγκλωβισμούς κατοίκων.

Στα δύο η χώρα

Ως προς την εθνική οδό πυροσβέστες και αστυνομικοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς παραμένει άγνωστο πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία ξανά το κομμάτι του δρόμου που έχει κόψει στα δύο την Ελλάδα. Πλέον για να κινηθεί κάποιος από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη και αντίθετα κινείται στην Αθηνών-Πατρών, περνά τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, κινείται στην Ιόνια Οδό και εν συνεχεία στην Εγνατία Οδό. Με λίγα λόγια, ένα ταξίδι περίπου τεσσάρων ωρών για ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο υπό κανονικές συνθήκες τώρα διαρκεί τουλάχιστον επτά ώρες.

Όταν δε πρόκειται για φορτηγό, νταλίκα και άλλα βαρέα οχήματα, η ώρα αυξάνεται κατακόρυφα, άρα και το κόστος μεταφοράς των αγαθών.

Κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει έως και χθες πότε θα επανέλθει η κυκλοφορία στην εθνική οδό. Ακόμη και να στραγγίξουν τα νερά από το οδόστρωμα, ο δρόμος δεν θα δοθεί στην κυκλοφορία, καθώς πρέπει να γίνουν επισταμένες έρευνες αν έχει υποχωρήσει το υπέδαφος, αν η άσφαλτος βρίσκεται σε άρτια κατάσταση προκειμένου να αποφευχθεί κάποια νέα τραγωδία. Πρωτοφανείς καταστροφές έχουν υποστεί οι οικίες και οι επαγγελματικοί χώροι στο χωριό Κουλούρι.

Απόγνωση

Τα νερά που χύνονται από τον θεσσαλικό κάμπο στον υπερχειλισμένο Πηνειό περνούν μέσω ρεμάτων από το Κουλούρι, προτού καταλήξουν στη θάλασσα. Τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα έχουν οδηγήσει τους κατοίκους σε απόγνωση, αφού αντιλαμβάνονται ότι το δράμα τους θα τελειώσει μόνο όταν πέσει η στάθμη του Πηνειού. Κάτι που προς το παρόν φαντάζει αδύνατο μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Οι άνθρωποι αυτοί επί δέκα ημέρες θα ζουν δηλαδή με τα νερά μέσα στα σπίτια τους, αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις των ειδικών.

Οι οικοσκευές όμως έχουν ήδη καταστραφεί, τα ξύλινα τμήματα των σπιτιών ξεκίνησαν ήδη να φουσκώνουν και κανείς δεν γνωρίζει αν πλέον τίθεται θέμα στατικότητας των κτισμάτων. Δηλαδή αν είναι ασφαλές να παραμένουν μέσα σε αυτά οι κάτοικοι.

Το φθινόπωρο βρίσκεται προ των πυλών για τη χώρα μας και οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών δικαίως αναρωτιούνται τι θα γίνει, πού θα κοιμούνται, πώς θα αντιμετωπίσουν την παγωνιά και τον χειμώνα, αλλά, το κυριότερο, πού θα βρουν έσοδα για να φτιάξουν εκ νέου τη ζωή τους, αφού όλα τα επαγγελματικά εργαλεία τους έχουν καταστραφεί από τον απίστευτα μεγάλο όγκο νερού που έχει κατακλύσει το χωριό.

Τα νεκρά ζώα

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς πραγματοποιείται η αποκομιδή των νεκρών ζώων που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν πτωματικά υγρά. Νεκρές αγελάδες, γουρούνια και πρόβατα παραμένουν διασκορπισμένα, με τους κατοίκους να έχουν φτάσει στα όριά τους, αφού μόνοι τους τα συγκεντρώνουν και τα εναποθέτουν πάνω σε καρότσες και τα πετούν σε χωράφια μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Οι διαμαρτυρίες είναι συνεχείς προς την Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι απαντήσεις που διαρκώς λαμβάνουν είναι ότι υπάρχει μεγάλος όγκος νεκρών ζώων και είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν ταυτόχρονα απ' όλες τις περιοχές.

Η υγεία των πολιτών βρίσκεται σε οριακό σημείο, αφού από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν τα νεκρά ζώα, από την άλλη είτε δεν έχουν νερό είτε το νερό δεν προορίζεται για ανθρώπινη χρήση. Τα σπίτια παραμένουν μέσα στις λάσπες και οι κανόνες υγιεινής έχουν καταργηθεί ολοκληρωτικά εξαιτίας βασικών ελλείψεων.

Στον δρόμο οι οικοσκευές

Οι καταγγελίες που δέχεται η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» από κατοίκους των πληγεισών περιοχών, σχετικά με το πώς θα γίνει η καταγραφή των ζημιών ανά σπίτι, δείχνουν ένα αλαλούμ.

Ενώ οι κάτοικοι έβγαλαν από τα σπίτια τους τις χαλασμένες οικιακές συσκευές και αντικείμενα, κρεβάτια, στρώματα, τραπέζια και λοιπά και τα εναπόθεσαν μπροστά στις εξώπορτές τους, αρνούνται να τα πετάξουν, διότι δεν γνωρίζουν αν χρειάζεται να τα δουν οι ελεγκτές που θα κάνουν την καταγραφή ώστε να λάβουν τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός (ποσά έως 6.000 ευρώ για οικοσκευές και έως 10.000 ευρώ για τις οικίες).

Τα μουχλιασμένα αντικείμενα στοιβάζονται μπροστά από τα σπίτια, δημιουργώντας μια άκρως ανθυγιεινή κατάσταση και επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη μολυσμένη ατμόσφαιρα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 14/9/2023