Η χώρα συνεχίζει να παραμένει κομμένη στα δύο, καθώς κλειστή είναι ακόμα η Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λάρισας, μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία Daniel.

Ωστόσο, ύστερα από μία εβδομάδα που είναι κλειστός ο δρόμος, φαίνεται πως η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν και πλέον υπάρχει αισιοδοξία πως θα δοθεί σύντομα και πάλι στην κυκλοφορία.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για «αγώνα δρόμου» προκειμένου έως το Σάββατο (16/09) να ανοίξει το ρεύμα από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και μέχρι το πρωί της Κυριακής (17/09) να δοθεί στην κυκλοφορία και το ρεύμα προς την πρωτεύουσα.

Μεγάλες οι καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Προβλήματα εντοπίζονται και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς έχει διακοπεί η διέλευση των τρένων από τη Λάρισα έως τον Δομοκό. 

Χθες ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως η ολική ανάταξη θα χρειαστεί πολύ χρόνο και τέτοιο ποσό χρημάτων που «με τρομοκρατεί».

«Οι ζημιές είναι πραγματικά πολύ μεγάλες στα δίκτυα των μεταφορών – οφείλω να πω ότι είναι μεγαλύτερες, πολύ μεγαλύτερες στον σιδηρόδρομο. Ο σιδηρόδρομος θα αποτελέσει μια νέα περιπέτεια. Με την έννοια ότι σαν μήκος περίπου 50 χιλιομέτρων, από το Δομοκό μέχρι τη Λάρισα, είναι αναγκαστική η διακοπή των δρομολογίων. Έχει καταστραφεί η σιδηροδρομική υποδομή σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του και φυσικά υπάρχουν προβλήματα που αγγίζουν τα συστήματα τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης, αυτά που όλος ο κόσμος έχει μάθει τα τελευταία χρόνια, είναι εκτός λειτουργίας και μάλλον είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναταχθεί. Πρέπει να γίνει επανακατασκευή. Εκεί λοιπόν είναι το μεγάλο πρόβλημα», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Ταχιάος. 

Ποιοι δρόμοι δόθηκαν στην κυκλοφορία

Παράλληλα, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δόθηκαν στην κυκλοφορία οι δρόμοι: Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων, Επ.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας, Επ.Ο. Πύλης – Μεσοχώρας και Λάρισας – Τύρναβου μέσω Δαμασίου. Τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας ολοκλήρωσαν τις εργασίες αποκατάστασης και οι δρόμοι δόθηκαν σε κυκλοφορία.