Για τις αποζημιώσεις που αναμένεται να λάβουν οι πλημμυροπαθείς από την κακοκαιρία «Daniel» μίλησε ο διευθυντής γραφείου πωλήσεων Εταιρικού Δικτύου Ασφαλιστικής, Γιώργος Κουνέλης.

Την ώρα που χιλιάδες είναι οι πολίτες που έχουν χάσει τις περιουσίες και τα σπίτια τους, το ζήτημα που προκύπτει ως συνέχεια των προβλημάτων είναι και η καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και οι διαδικασίες τις οποίες πρέπει να εκτελέσουν οι πολίτες που έχουν ασφαλίσει με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία το σπίτι τους ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να αποζημιωθούν.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, ο κ. Κουνέλης αναφέρθηκε στις εν λόγω αποζημιώσεις.

«Εξαιτίας ότι το φαινόμενο είναι πάρα πολύ έντονο, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δείξει μία μεγάλη ευαισθητοποίηση και έχουν ενεργοποιήσει μηχανισμούς, ούτως ώστε πολύ γρήγορα οι ασφαλισμένοι που έχουν δικαιώματα προς αποζημίωση να διαχειριστούν, να γίνουν γρήγορα οι αυτοψίες και άμεσα να καταβληθούν τα κεφάλαια.

Οι αυτοψίες γίνονται στο μέτρο που είναι αυτό εφικτό. Στις περιπτώσεις που ένα περιουσιακό στοιχείο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, προφανώς δεν υπάρχει θέμα αυτοψίας, η ασφαλιστέα αξία θα καταβληθεί στο σύνολό της», είπε αρχικά ο κ. Κουνέλης.

«Όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα, οι ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίνονται πολύ αποτελεσματικά και άμεσα. Μπορεί να καταβληθεί αποζημίωση και εντός 10ημέρου. Στον Ιανό, που ήταν το μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο που έχει απασχολήσει τον θεσμό, καταβλήθηκαν πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ από τις ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σε 2.500 ζημιές που αναγγέλθηκαν σε Θεσσαλία και Ιόνια νησιά», συμπλήρωσε.


Πόσες θα είναι οι αποζημιώσεις αυτή τη φορά

«Εκτιμάται ότι τώρα οι αναγγελίες είναι πολλαπλάσιες, ήδη τώρα είναι περίπου 2.000 και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες», υπογράμμισε.


Πώς θα γίνει η εξόφληση

Σύμφωνα με τον κ. Κουνέλη, «δεν συνηθίζεται η προκαταβολή, θα γίνει ολική εξόφληση όταν διευθετηθεί όλη η διαδικασία αποζημίωσης. για να πάρει κανείς αποζημίωση στην περίπτωση που έχει ασφαλίσει ένα αυτοκίνητο, θα πρέπει να έχει συμπεριλάβει και κάλυψη φυσικών φαινομένων για το ίδιο το όχημα. Αν έχουμε μια απλή ασφάλιση που αφορά στην αστική ευθύνη, όταν προκαλούμε ατυχήματα, αυτή δεν αρκεί να αποζημιωθούμε. Για το σπίτι, για να αποζημιωθούμε, θα πρέπει να έχουμε συμπεριλάβει ασφάλιση φυσικών φαινομένων, πλημμύρα, θύελλα ή καταιγίδα».

«Εξακολουθεί να είναι χαμηλή η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην αγορά, περίπου το 15% των οικιών είναι ασφαλισμένο. Επίσης οι επιχειρήσεις έχουν ασφαλίσεις, αλλά όχι όλες. Είναι κάτι στο οποίο πρέπει ο κόσμος να στραφεί, η ασφάλιση είναι πρόληψη. Όταν συμβεί ένας κίνδυνος και έχεις τη δυνατότητα να αναπληρώσεις την αξία των περιουσιακών στοιχείων πέρα από τη συνδρομή του κράτους, αυτό δίνει μία εύκολη λύση στο πρόβλημα», κατέληξε.