Ένα… ιερό παρασκήνιο σχετικά µε τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυµου, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστηµα στους κόλπους της Εκκλησίας. Το σενάριο διαδοχής του Μακαριωτάτου φούντωσε µετά την ανανέωση που δροµολόγησε ο ίδιος στο υψηλότερο εκκλησιαστικό αξίωµα, µε την παραίτηση, δηλαδή, τριών υπερήλικων µητροπολιτών, του µητροπολίτη Φλωρίνης, Θεοκλήτου, του µητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιµου, και του Παραµυθίας, Τίτου. Σηµειωτέον ότι στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει συµβεί τέτοια µαζική αποχώρηση µητροπολιτών.

Με αυτά τα δεδοµένα, λοιπόν, είναι πολλοί οι ψίθυροι που θέλουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο να δροµολογεί και τη δική του αποχώρηση… υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, οι πληροφορίες των «Παραπολιτικών» αναφέρουν πως ο προκαθήµενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα έµπαινε στη διαδικασία να εξελίξει τη διαδικασία της αποχώρησής του µόνο στην περίπτωση που κλείσει οριστικά το ζήτηµα που αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ενα θέµα το οποίο είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Αρχιεπισκόπου και το θέτει διαρκώς.

Πηγές των «Π» λένε πως υπάρχει και η ανάλογη πολιτική βούληση για την επίλυση του ζητήµατος, κάτι το οποίο επιθυµεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το «τέλος εποχής», η νέα γενιά ιεραρχών και η πολιτική βούληση από πλευράς Μεγάρου Μαξίµου


Απαξ και τακτοποιηθεί, λοιπόν, η εκκλησιαστική περιουσία µέσα στον επόµενο χρόνο, τα σενάρια είναι τα εξής δύο: Είτε να αποφασίσει την άµεση αποχώρησή του ο Μακαριώτατος, δηλαδή τον επόµενο χρόνο, είτε τελικά να αναβάλει µια τέτοια απόφαση. Ο χρόνος που θα επιλέξει να φύγει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος διαµορφώνει και τα δεδοµένα για τη διαδοχή του. Αν η αποχώρησή του γινόταν µέσα στους επόµενους έξι ή δώδεκα µήνες, στη λίστα διαδοχής µπαίνουν µητροπολίτες που βρίσκονται µία γενιά πίσω από τον προκαθήµενο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Τα ονόματα

Τα επικρατέστερα ονόµατα στην περίπτωση αυτή, σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», είναι τα εξής: Πρώτος στη λίστα είναι ο µητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Ανδρου, Κέας και Μήλου, ∆ωρόθεος Β’, ακολουθεί ο µητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, Χρυσόστοµος, ενώ έντονα ακούγεται και ο µητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστοµος, αλλά και ο µητροπολίτης ∆ηµητριάδος και Αλµυρού, Ιγνάτιος.

Ο χρόνος που θα επιλέξει να φύγει, αν τελικά συµβεί αυτό, θα διαµορφώσει και τα δεδοµένα για την επόµενη ηµέρα


Στο δεύτερο σενάριο όµως, αν δηλαδή ο ηγέτης της Ελλαδικής Εκκλησίας επιλέξει να παραµείνει, τότε στην κούρσα της διαδοχής θα δούµε και ονόµατα της επόµενης γενιάς µητροπολιτών, µε πρώτο στη λίστα έναν νέο και πολύ αγαπητό µητροπολίτη, εκείνον της Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, Γαβριήλ. Ακολουθεί το φαβορί για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο επίσκοπος Ωρεών, Φιλόθεος, αρχιγραµµατέας της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος µάλιστα είναι και στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυµου, ενώ απολαµβάνει και τη στήριξη του Οικουµενικού Πατριαρχείου.
Στη λίστα, σύµφωνα µε πληροφορίες, είναι και ο µητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιγνάτιος, αλλά και ο µητροπολίτης Φθιώτιδος, Συµεών. Το δεύτερο σενάριο, πάντως, φαίνεται πως είναι και το επικρατέστερο, αφού άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο λένε πως είτε λυθεί το θέµα της εκκλησιαστικής περιουσίας είτε όχι, δεν προτίθεται να αφήσει τη θέση του, παρά το πρόβληµα υγείας που φέρεται να αντιµετωπίζει.

Επικρατέστερος για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Μετά τις αποχωρήσεις των µητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Φλώρινας και Παραµυθίας, πολλά είναι τα ονόµατα που ακούγονται στους κόλπους της Εκκλησίας για τους διαδόχους. Οπως προαναφέρθηκε, επικρατέστερος για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είναι ο επίσκοπος Ωρεών, Φιλόθεος, αρχιγραµµατέας της Ιεράς Συνόδου.

Οσον αφορά τη Μητρόπολη Φλωρίνης, ως πιθανότερος διάδοχος του Θεόκλητου εµφανίζεται ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, π. Ειρηναίος Λαφτσής, ενώ, τέλος, για τη θέση του νέου µητροπολίτη Παραµυθίας ένα από τα πιθανά ονόµατα είναι εκείνο του µητροπολίτη Βρεσθένης, Θεόκλητου, ενός προσώπου που αναφέρεται πάντα ότι είναι στις επιλογές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 9/9