Απίστευτη είναι η ταλαιπωρία που εξακολουθούν να βιώνουν οι κάτοικοι του Δήμου Αγιάς, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel».

H πεδιάδα Ομολίου, από Παλαιόπυργο ως Στόμιο, παραμένει βυθισμένη στο νερό, με τις προσπάθειες ενίσχυσης των αναχωμάτων στον Πηνειό να είναι συνεχείς, προκειμένου να μην πνιγούν οι οικισμοί.

Η τεράστια πεδιάδα που περικλείει το Ελευθέριο, τη Δήμητρα, την Πλασιά, το Καστρί, την Αμυγδαλή, το Καλαμάκι, το Αρμένιο, τον Πλατύκαμπο είναι επίσης βυθισμένη, κατά το μεγαλύτερο τμήμα της, στο νερό, που ασταμάτητο έρχεται από τον υπερχειλισμένο Πηνειό, στο ύψος της Γυρτώνης.

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Δήμος Αγιάς είναι παντελώς αποκομμένος από τη Λάρισα. Αποκομμένος και από την πλευρά του Ομολίου και της κοιλάδας των Τεμπών. Αποκομμένος είναι και από την πλευρά της Αγιάς, με μεγάλες ποσότητες νερού να τρέχουν πάνω από το κομμάτι Δήμητρα - Ελευθέριο, με αποτέλεσμα να γίνεται αδύνατη έτσι η κυκλοφορία των οχημάτων.

Η μόνη διέξοδος ή είσοδος από ή στον Δήμο είναι από Ομόλιο για ή από Θεσσαλονίκη, ενώ όσον αφορά τη σύνδεση με τη Λάρισα, ως χθες γινόταν μέσω των αναχωμάτων Κάρλας, Βελεστίνου και εν συνεχεία παλιάς ή νέας εθνικής οδού, η οποία όμως απαγορεύτηκε, γιατί ο κίνδυνος ατυχήματος μέσω ενός τέτοιου άτυπου δρόμου ήταν πάρα πολύ μεγάλος.

Τα προβλήματα από όλη αυτή την κατάσταση, πολλά.

Η τροφοδοσία ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη. Τέταρτη μέρα σήμερα αποκλεισμού και τα ράφια στα σούπερ μάρκετ είναι σχεδόν άδεια σε βασικά προϊόντα, διατροφικά και υγιεινής.

Εμφιαλωμένο νερό δεν υπάρχει πουθενά. Ακόμα, από χθες το πρωί τα πρατήρια υγρών καυσίμων ξέμειναν από πετρέλαιο κίνησης - άλλο ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τους αγρότες και τα γεωργικά τους μηχανήματα και αυτοκίνητα, μέσα στην περίοδο της συγκομιδής των μήλων.

Η βενζίνη ως το βράδυ είχε τελειώσει και αυτή.

Στα φαρμακεία υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά σκευασμάτων από τη φαρμακαποθήκη της Λάρισας.

Το μεγαλύτερο όμως από όλα τα προβλήματα είναι οι επιβεβλημένες μετακινήσεις των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία της Λάρισας, τα προγραμματισμένα ραντεβού ασθενών και τα απρόοπτα περιστατικά υγείας για τα οποία πρέπει να γίνει διακομιδή στη Λάρισα. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί αιμοκαθαιρόμενοι αναγκάστηκαν να κάνουν τη διαδρομή Αγιά - Κάρλα - Βελεστίνο - Λάρισα και πάλι πίσω, διαδρομή 200 χιλιομέτρων συνολικά να πας και να γυρίσεις. Δυόμισι ώρες να πας, δυόμισι να επιστρέψεις, τρεις να κάνεις αιμοκάθαρση, σύνολο οκτώ ώρες ταλαιπωρίας για κάθε αιμοκαθαιρόμενο!

Στο τμήμα του δρόμου Αγιά - Λάρισα, από Δήμητρα ως Ελευθέριο, που παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα με νερά πάνω στο οδόστρωμα, από χθες κινείται μόνο ένας μεγάλος γεωργικός ελκυστήρας με καρότσα, που μεταφέρει ανθρώπους προς τη Λάρισα για πολύ μεγάλη ανάγκη. Τρι­τοκοσμικές καταστάσεις, αλλά σωτήριες αυτή τη στιγμή, μιας και δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης. Από σήμερα, δε, στην περίπτωση που πέσουν λίγο τα νερά, στο “δρομολόγιο” αυτό θα μπει πυροσβεστικό όχημα. Ο Δήμος Αγιάς εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Παρά τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αγιά - Λάρισα, σας γνωρίζουμε ότι αυτό έως και τώρα δεν κατέστη δυνατό.

Μετά και τη χθεσινή ενημέρωση, ότι έχει κλείσει και η μοναδική πρόσβαση στη Λάρισα, η οποία γινόταν μέσω του αναχώμα­τος της Κάρλας, ο Δήμος Αγιάς, προκειμένου να εξυπηρετούνται μόνο πολύ έκτακτα περιστατικά, όπως η μεταφορά ασθενών, φαρμάκων κ.λπ., ενημερώνει ότι η προσπέλαση του επικίνδυνου σημείου του οδο­στρώματος στο ύψος του Ελευθερίου θα γίνεται με τη χρήση βαρέος οχήματος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς ή ιδιωτικού γεωργικού ελκυστήρα, τους οποίους και ευχαριστούμε. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2494024513, 6947610090».

*Πηγή: onlarissa.gr