Σε υγειονομική βόμβα έχει μετατραπεί ο θεσσαλικός κάμπος, μόλις έξι ημέρες μετά τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και να καταστραφούν περιουσίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στο οδοιπορικό της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» στα χωριά της Καρδίτσας η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, καθώς όπου και εάν στρέψει κάποιος το βλέμμα του βλέπει νεκρές αγελάδες, πρόβατα, γουρουνάκια τα οποία έχουν κατακλύσει όχι μόνο τα χωράφια του κάμπου, αλλά έχουν ξεβραστεί και μέσα στα χωριά. Οι κάτοικοι, αφού γλίτωσαν τα χειρότερα από τις πλημμύρες, φοβούνται για τη ζωή τους εξαιτίας της δυσοσμίας και των μολύνσεων, καθώς η κατάσταση, μία εβδομάδα μετά τις καταστροφές, είναι τραγική.

Ο κουμπάρος με το τρακτέρ

Οι αφηγήσεις των πολιτών που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία, αλλά και τα λάθη των τοπικών αρχόντων και των περιφερειών, είναι συγκλονιστικά. Για το πώς κατάφεραν να γλιτώσουν τη ζωή τους, αλλά κυρίως για τη χείρα βοηθείας που τους έτειναν οι γείτονές τους. Μια τέτοια περίπτωση ήταν ο κ. Σταύρος Ντούμπας, από τον Παλαμά Καρδίτσας.

«Δεν είχα καταλάβει με τη γυναίκα μου πως το νερό είχε ανεβεί τόσο ψηλά. Κοιμόμασταν και ξαφνικά χτυπά το τηλέφωνό μου και ήταν ο κουμπάρος μου. Μου λέει φύγετε, δεν είχαμε καταλάβει τι είχε συμβεί. Βλέπω το νερό να είναι μέσα στο σπίτι. Μέσα σε δύο-τρία λεπτά έφτασε έξω από την πόρτα μας ο γιος του κουμπάρου μου με το τρακτέρ του, μας πήρε, αφού προλάβαμε να αρπάξουμε λίγα ρούχα, χρήματα και κινητά τηλέφωνα, και ανεβήκαμε. Μας έφερε στο σπίτι του, που είναι υπερυψωμένο, όμως κι αυτό κάποια στιγμή άρχισε να πλημμυρίζει, αφού το νερό έφτασε το 1,60 μ. Κόψαμε το συρματόπλεγμα που μας χώριζε με το διπλανό διώροφο σπίτι και ανεβήκαμε στον πάνω όροφο, και έτσι σωθήκαμε».

Η κ. Ευαγγελία Τζέλλη, γεννηθείσα το 1940, πρώτη φορά βίωσε στη ζωή της τέτοια καταστροφή. Μιλάει αποκλειστικά στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» και με δάκρυα στα μάτια αποκαλύπτει πως δεν έχει πλέον σπίτι: «Ήταν πρωί της Τετάρτης. Ακούω ένα βουητό, δεν θυμάμαι να έχω ακούσει ξανά τέτοιο πράγμα».

«Πάμε να φύγουμε»

«Ξαφνικά, βλέπω το νερό να καλύπτει τον κήπο και να ανεβαίνει επικίνδυνα. Μένω μόνη μου στο σπίτι και ένας γείτονας μου φωνάζει ‘‘πάμε να φύγουμε τώρα’’. Δεν πήρα τίποτε μαζί μου. Ίσα που πρόλαβα να φύγω και αμέσως μετά η κουζίνα και το ένα από τα τρία δωμάτια του σπιτιού μου κατέρρευσαν. Περπατούσα στον δρόμο και το νερό ήταν μέχρι την κοιλιά. Κατάφερα να φτάσω στην εκκλησία του χωριού, στον Άγιο Αθανάσιο. Από τότε κοιμάμαι εδώ, δεν έχω πλέον σπίτι, δεν έχω βιος ούτε ζωή», καταλήγει δακρυσμένη η 83χρονη γυναίκα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κάτοικοι του θεσσαλικού κάμπου, αφού άμεσα πρέπει να υπάρξουν ψεκασμοί για τα κουνούπια, αλλά και απομάκρυνση των νεκρών ζώων. Οι κτηνοτροφικές μονάδες περιμετρικά της Καρδίτσας αριθμούν δεκάδες χιλιάδες ζώα, τα οποία όλα έχουν πεθάνει. Μόνο σε μια μονάδα, η οποία καταστράφηκε ολοκληρωτικά, υπήρχαν 6.000 γουρούνια. Αρκετοί κάτοικοι βρήκαν στις αυλές των σπιτιών τους ή και μέσα στα σπίτια τους οστεοφυλάκια από γειτονικά νεκροταφεία, ενώ σωλήνες και μέσα ύδρευσης των χωραφιών μεταφέρθηκαν χιλιόμετρα μακριά.

Ήδη τα λιμνάζοντα νερά έχουν δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, καθώς δεν υπάρχει δίοδος για να εκτονωθούν και να απομακρυνθούν. Στον Παλαμά και τα γύρω χωριά μέχρι και αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε νερό στο μεγαλύτερο μέρος των οικισμών, ενώ το ρεύμα ήρθε μόλις χθες το μεσημέρι, από την περασμένη Τετάρτη, οπότε και ξεκίνησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παραμένουν «πνιγμένοι»

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στο χωριό Μεταμόρφωση σταμάτησαν χθες το μεσημέρι, όταν βρέθηκαν οι σοροί της μητέρας και του γιου της, που αγνοούνταν επί ένα 24ωρο στην περιοχή. Φουσκωτή βάρκα του στρατού τις εντόπισε και τις μετέφερε στη διασταύρωση που οδηγεί στον Παλαμά, με τη βοήθεια ενός θηριώδους τρακτέρ. Οι δρόμοι που οδηγούν στη Μεταμόρφωση, στο Κεραμίδι, στον Βλοχό και άλλους οικισμούς από την Καρδίτσα προς τα Τρίκαλα παραμένουν αποκλεισμένοι, αφού το νερό ξεπερνά στο οδικό δίκτυο το ένα μέτρο. Στους οικισμούς, δε, το νερό φτάνει έως και τα 3,5 μέτρα, με το πιο ρηχό σημείο να είναι στα δύο μέτρα.

Μέχρι και αργά χθες το βράδυ, ειδικά στη Μεταμόρφωση, οι διασώστες της ΕΜΑΚ και οι άνδρες του στρατού δεν είχαν καταφέρει να δουν τους τοίχους των σπιτιών, παρά μόνο τις στέγες. Όπως συμβαίνει όλες τις τελευταίες ημέρες. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί πλήρως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και μόνο στη Μεταμόρφωση έχει παραμείνει ένα ζευγάρι που μένει σε σπίτι σε υπερυψωμένο σημείο του χωριού, το οποίο δεν αντιμετωπίζει κάποιο κίνδυνο, και οι άνθρωποι αρνήθηκαν τη βοήθεια των πυροσβεστών. Απλώς ζήτησαν προμήθειες, τις οποίες τους παρέδωσαν τα μέλη εθελοντικών ομάδων.

Απεγκλωβισμοί

Συνολικά από την ευρύτερη περιοχή απεγκλωβίστηκαν 800 άνθρωποι. Το ζητούμενο για τους κατοίκους, όπως δηλώνουν στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», είναι εάν τα σπίτια αυτά θα είναι κατοικήσιμα ή όχι. Η καταστροφή είναι ασύλληπτη και κανείς δεν μπορεί να πει τι μέλλει γενέσθαι την αυριανή ημέρα.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 11 Σεπτεμβρίου 2023.