Για το κατά πόσο είναι ασφαλές το πόσιμο νερό στις περιοχές που έχουν χτυπηθεί από την κακοκαιρία Daniel μίλησε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Η σύσταση των ειδικών αναφέρει ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν οι μικροβιολογικοί και οι φυσικοχημικοί έλεγχοι, ώστε να διαπιστωθεί αν το νερό είναι πόσιμο και από πότε.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου δήλωσε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη: «Γενικά μιλάμε για την προστασία του πληθυσμού από μολυσματικές ασθένειες. Σίγουρα χρήση ασφαλούς νερού, πόσιμου, αυτήν την στιγμή μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με το εμφιαλωμένο».

Η ίδια τόνισε ότι μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις σε όλο το δίκτυο υδροδότησης, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τόσο από μικροβιολογικής απόψεως όσο και οι φυσικοχημικές παράμετροι είναι ασφαλείς για το νερό, θα πρέπει να καταναλώνεται εμφιαλωμένο.

«Το θέμα είναι στις πλημμύρες, όταν υπερχειλίσουν τα όμβρια ύδατα, όταν μεταφερθούν στο υδροφόρο ορίζοντα νερά από περιοχές με λιπάσματα ή εντομοκτόνα πρέπει να γίνει απαραίτητος έλεγχος», πρόσθεσε.

Για το ζήτημα των νεκρών ζώων

Η κ. Ψαλτοπούλου, αναφερόμενη στο τι πρέπει να γίνει με τα νεκρά ζώα, είπε ότι αρχικά πρέπει να γίνει η καταγραφή (για τις αποζημιώσεις) και η συλλογή τους, στη συνέχεια η ταφή και η αποτέφρωσή τους, με έναν οργανωμένο τρόπο, από τις κατά τόπους αυτοδιοικήσεις και τις ιατρικές υπηρεσίας, και όσο το δυνατόν νωρίτερα για την ασφάλεια όλης της περιοχής.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια, το στάσιμο νερό, ειδικά αν ακολουθήσουν και υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργεί πρόβλημα για μολυσματικές ασθένειες, όπως ο ιός του δυτικού Νείλου.