Για την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές συνέπειές της μίλησε ο Κώστας Συνολάκης.

«Το ερώτημα είναι πόσο ακραίο είναι αυτό το φαινόμενο. Όταν θα έχουμε στοιχεία για τα 200, 300, 400 χρόνια βροχόπτωσης, θα μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάθε 1000 χρόνια. Σίγουρα είναι κάτι που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια. Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι αν θα έχουμε και άλλες τέτοιες εκπλήξεις μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα», με τον Γιώργο Αυτιά, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κλιματικής Κρίσης, Κώστας Συνολάκης, εκτιμώντας ότι «είναι η μεγαλύτερη βροχόπτωση που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες. Μπορεί σε 5, 10 ή 20 χρόνια να έχουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής ακόμα πιο ακραία».

Ο κ. Συνολάκης στάθηκε στο τι πρέπει να κάνουμε για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στη διαχείριση της κρίσης.

«Πρέπει να δούμε από την αρχή τη διαχείριση του θεσσαλικού κάμπου και τις πολύ μεγάλες πεδιάδες. Οι διαχειριστικές μελέτες πρέπει να γίνουν με τα νέα δεδομένα που είναι η βροχή, οι ποσότητες νερού που υπάρχουν και πως μπορούν να αποταμιευτούν καλύτερα. Μιλάμε για τον Αχελώο με δεδομένα βροχής που υπήρχαν πριν από τρεις δεκαετίες. Μέσα σε τεσσερα χρόνια τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά. Τα έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί και ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί, έχουν σχεδιαστεί πριν από 30 χρόνια», επισήμανε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κλιματικής Κρίσης.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε εμπειρία. Αυτά είναι τεράστια τεχνικά έργα, χρειάζονται άνθρωποι που έχουν παγκόσμια εμπειρία. Δεν μπορεί αυτές τις ημέρες να μη γνωρίζουμε σε πόσο διάστημα θα αδειάσει ο θεσσαλικός κάμπος. Επειδή δεν έχουμε τα εργαλεία, δεν γνωρίζουμε πόσο γρήγορα θα κατεβεί η στάθμη. Κάθε χωριό της Ελλάδας θα έπρεπε να έχει τον δικό του μετεωρολογικό σταθμό, να γνωρίζει τις δικές του μετεωρολογικές συνθήκες. Θα πρέπει σε κάθε ελληνικό χείμαρρο να μετριέται η απορροή», πρόσθεσε.