Οι φόβοι για την ύπαρξη πολλών νεκρών κάτω από τους τόνους λάσπης που έθαψαν πολλές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, όσο περνούν οι ώρες μεγαλώνουν, σύμφωνα με την εφημερίδα Ontime.

Οι σπαρακτικές εκκλήσεις των εγκλωβισμένων κατοίκων από τον Παλαμά, τη Μεταμόρφωση, τον Βλοχό, την Αγία Τριάδα, την Αστρίτσα, τη Μαραθέα, χωριών που αφανίστηκαν από το χάρτη μέσα σε ελάχιστη ώρα, προκαλούν ανατριχίλα, όταν στις κουβέντες τους γίνεται λόγος για συμπολίτες τους που μπροστά στα μάτια τους έχασαν τη ζωή τους.

Οι απόκοσμες εικόνες του θεσσαλικού κάμπου, που μετατράπηκε σε μία απέραντη βυθισμένη πολιτεία μετά τη φονική επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς ουδείς μέχρι στιγμής μπορεί να πει με σιγουριά αν οι ένοικοι των σπιτιών που βυθίστηκαν κάτω από τα ορμητικά νερά είχαν προλάβει να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι ψάχνουν εναγωνίως συγγενείς και φίλους τους, οι οποίοι αγνοούνται, εκφράζοντας φόβους ότι έχουν πνιγεί. Στον απεγκλωβισμό συνολικά 209 ατόμων προχώρησε το Λιμενικό από παραλίες της Μαγνησίας τις ημέρες της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν απεγκλωβίσει 586 πολίτες.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας να έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα από το μεσημέρι της Πέμπτης, ύστερα από εντολή των αρμόδιων υπηρεσιών, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι για πολλά θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Ελλάδα.

Το σχέδιο είναι να λειτουργήσει, όπως ακριβώς είχε συμβεί λίγους μήνες νωρίτερα, στην υπόθεση του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, με τη συνδρομή ιατροδικαστών από άλλες περιοχές. Σε επιφυλακή έχουν ήδη τεθεί ιατροδικαστές από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κάτοικος από τη Μαραθέα Καρδίτσας, εγκλωβισμένος με άλλους πενήντα συγχωριανούς του στο σπίτι του, μιλώντας στο Mega απάντησε σε ερώτηση για το αν είναι ασφαλείς όλοι στο χωριό: «Όχι. Όχι. Εδώ στο χωριό υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πνιγεί. Δεν έχει πάει κανείς να τους βγάλει. Πέρασαν τα παιδιά με τη βάρκα και είδαν πτώματα στο δρόμο».

Αναφερόμενος στο αν διασώστες τούς προσέγγισαν για βοήθεια, είπε: «Δεν έχει έρθει κανείς να μας δώσει νερό. Ό,τι έκαναν, έκαναν τα παιδιά του χωριού με αυτοσχέδιες βάρκες που έχουν, επειδή είναι κυνηγοί. Έχουμε καλέσει πυροσβέστες από χθες το βράδυ και πήραν μια έγκυο γυναίκα και μια γυναίκα με ένα βρέφος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλο το χωριό, γύρω στα 200 άτομα, βρίσκεται σε δύο διαμερίσματα.

«Η μητέρα μου είναι 100% πνιγμένη μέσα στο σπίτι της»: Μία γυναίκα δήλωσε βέβαιη ότι η μητέρα της είναι «100% πνιγμένη» μέσα στο σπίτι της, στον Παλαμά της Καρδίτσας. «Ο ανιψιός μου μου είπε ότι η μητέρα μου είναι μέσα στο σπίτι πνιγμένη» ανέφερε η κ. Παπαθανασίου.

Όπως είπε, έχει χάσει την επικοινωνία με τη μητέρα της από την πρώτη μέρα της καταστροφικής νεροποντής, ενώ όταν μίλησε με τον εγγονό της, εκείνος της είπε «η γιαγιά έχει πνιγεί». «Την άφησαν μέσα κι έχει πνιγεί. Είναι δύο μέτρα το νερό εκεί. Είναι καλυμμένο το σπίτι» είπε χαρακτηριστικά η γυναίκα και τόνισε ότι έχει ενημερώσει τις Αρχές. Η γυναίκα δήλωσε βέβαιη για το θάνατο της μητέρας της, η οποία είναι 97 ετών και κατάκοιτη.

Όπως είπε, δύο άτομα, που ήταν μαζί της στο σπίτι, δεν κατάφεραν να τη βγάλουν εγκαίρως, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η κόρη της να θεωρεί ότι η άτυχη ηλικιωμένη έχει χάσει τη ζωή της.

«Μια γιαγιά επιπλέει στο νερό δίπλα στην κουζίνα»: Κάτοικος από τον Παλαμά Καρδίτσας είπε πως βλέπει μια ηλικιωμένη νεκρή. Ο Γιάννης Χατζής μιλώντας στην εκπομπή «Δεκατιανοί» του ΣΚΑΪ περιέγραψε με μελανά χρώματα την επόμενη ημέρα, λέγοντας μάλιστα ότι κοντά του βρισκόταν μια ηλικιωμένη που είχε πνιγεί από την κακοκαιρία.

«Εδώ δίπλα, μια γιαγιά επιπλέει στο νερό δίπλα στην κουζίνα. Είναι πνιγμένη» είπε ο κάτοικος του Παλαμά, προκαλώντας σοκ στους παρουσιαστές. «Έχουμε ενημερώσει και μας είπαν ότι πρώτα θα πάρουν τους ζωντανούς και μετά τους νεκρούς. Είναι και άλλοι ηλικιωμένοι εδώ που έμεναν μόνοι τους. Ήταν μωράκια που έπρεπε να σωθούν πρώτα. Η γιαγιά δεν πρόλαβε, πνίγηκε» πρόσθεσε. «Τα ζώα περνούν σαν να είναι βάρκες, πτώματα. Τα σπίτια έχουν κατεδαφιστεί» είπε στη συνέχεια ο κάτοικος του Παλαμά.


Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των θυμάτων

Επισήμως, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της φονικής κακοκαιρίας έχει ανέλθει στους δέκα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ενώ, σύμφωνα πάντα με τον ίδιον, ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων είναι τέσσερις, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει σε φράγμα και τόνισε «Προσοχή στα fake news», αναφερόμενος σε σχόλια στα social media, σύμφωνα με τα οποία ο κάμπος της Καρδίτσας πλημμύρισε με σκοπό να σωθεί η πόλη της Καρδίτσας, ενώ κάτι παρόμοιο ακουγόταν τις τελευταίες ώρες και για την πόλη της Λάρισας.

Χθες το πρωί, στην παραλία Ίσαλος στον Βόλο εντοπίστηκε η σορός ενός 64χρονου επιχειρηματία από τον Βόλο.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο άτυχος άνδρας έφυγε το βράδυ της Πέμπτης από το σπίτι του, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, για να πάει σε κοντινό σιντριβάνι να γεμίσει έναν κουβά νερό, καθώς το δίκτυο ύδρευσης στον Βόλο έχει καταστραφεί από την κακοκαιρία. Για άγνωστο λόγο, ο άνδρας έπαψε να δίνει σημάδια ζωής και η σύζυγός του τον αναζητούσε. Ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε και χθες, με τη βοήθεια εθελοντών της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός.

Ταυτόχρονα, υπήρξαν αναφορές για μια ηλικιωμένη γυναίκα που βεβαιώθηκε ότι έχει χάσει τη ζωή της στον Παλαμά, ενώ την ίδια ώρα, η τοπική ιστοσελίδα gegonotanews έκανε γνωστό πως σε παραλία στο νότιο Πήλιο ξεβράστηκε σορός, για την οποία κινήθηκαν οι διαδικασίες ταυτοποίησης. Όπως είναι γνωστό, από την περιοχή αγνοείται ένας 77χρονος, καθώς και από το βράδυ της Τρίτης ένα νεαρό νιόπαντρο ζευγάρι Αυστριακών που βρισκόταν στο χωριό Ποτιστικά για το μήνα του μέλιτος.

*Με πληροφορίες από την εφημερίδα Ontime