Το απόλυτο χάος άφησε πίσω του το μανιασμένο πέρασμα του «Daniel» (σαν χτύπημα από σεισμό μεγέθους 8 Ρίχτερ) με 6 νεκρούς, πολλούς αγνοούμενους, κατεστραμμένα χωριά, ημιβυθισμένα σπίτια και διαλυμένες περιουσίες, κυρίως σε Θεσσαλία.

Ο θεσσαλικός κάμπος μέσα σε λίγες ώρες μετατράπηκε σε έναν απέραντο λασπότοπο, τα δε ορμητικά νερά σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους, ενώ μέσα σε όλα αυτά υπήρχαν διακοπές ρεύματος και νερού, που έκαναν την κατάσταση ακόμα πιο τραγική. Χθες βρέθηκαν νεκρά ακόμα τρία άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων του «Daniel» στους 6. Δύο ηλικιωμένες εντοπίστηκαν νεκρές μέσα στα σπίτια τους στην Αστρίτσα Καρδίτσας, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί καταπλακωμένος από φερτά υλικά ένας 49χρονος κτηνοτρόφος από τον Δομοκό Φθιώτιδας.

Τρία ακριβώς χρόνια μετά το φονικό πέρασμα του κυκλώνα «Ιανός», που σφυροκόπησε ανελέητα τη Θεσσαλία, οι κάτοικοι των νομών της και κυρίως της Καρδίτσας έζησαν για ακόμα μία φορά τον απόλυτο εφιάλτη. Οι άνθρωποι αυτοί έμειναν πολλές ώρες άυπνοι και νηστικοί, εγκλωβισμένοι στα πλημμυρισμένα χωριά τους, περιμένοντας να τους σώσουν με βάρκες, ελικόπτερα και μηχανήματα του στρατού. Ηλικιωμένοι, ανάπηροι, γονείς με παιδιά και ασθενείς ανέβηκαν όπως όπως σε ταράτσες, ψηλούς ορόφους ή πρόλαβαν και πήγαν στις κοινότητες και στα σχολεία, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθούν από τη λυσσαλέα νεροποντή. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισε ο Παλαμάς (που είχε πληγεί σφοδρά από τον «Ιανό»), για τον οποίο εστάλη 112 προκειμένου οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων.

Ο δήμαρχος, Γιώργος Σακελλαρίου, εξέφρασε χθες φόβους ότι μπορεί να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες: «Σήμερα ο Δήμος Παλαμά πέθανε, το ύψος του νερού φτάνει τουλάχιστον το ενάμισι μέτρο. Οι πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια, θα έχουμε πνιγμούς. Έχω κάνει κλήσεις παντού, δυστυχώς κανένας δεν έρχεται». Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησαν οι απεγκλωβισμοί. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία «Daniel», ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι για τα χωριά Παλαμάς, Προάστιο, Αγία Τριάδα, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά καταβάλλονταν υπεράνθρωπες προσπάθειες προσέγγισης και απεγκλωβισμού των κατοίκων. Χθες το απόγευμα έγινε μεταφορά εγκλωβισμένων από την Αγία Τριάδα με Super Puma.

Ο κόσμος μεταφέρθηκε στο γήπεδο της Καρδίτσας κι από εκεί στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, από αέρος διασώθηκαν συνολικά 67 άτομα, εκ των οποίων οι 25 προέρχονται από τη Μεταμόρφωση Παλαμά, οι 27 (ανάμεσά τους ένα μωρό) από την Αγία Τριάδα Παλαμά και οι 14 από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Την ίδια στιγμή, το Μουζάκι (όπου είχε πνιγεί μία 43χρονη φαρμακοποιός το 2020), ο Βλοχός, το Κουτσόχερο, το Ριζοβούνι, η Καρδιτσομαγούλα, η Μεταμόρφωση, ο Σταυρός, το Ρούσσο, ο Άγιος Θεόδωρος, το Μακρυχώρι, ο Πρόδρομος, η Μυρίνη και η Πέρδικα ήταν ορισμένα από τα χωριά που επλήγησαν. Το νερό σε αυτές τις περιοχές ξεπέρασε ακόμα και το ενάμισι μέτρο, με αποτέλεσμα να φαίνονται μόνο οι κεραμιδένιες σκεπές των σπιτιών. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια κάποιων κατοίκων που είπαν ότι το νερό είχε φτάσει μέχρι τον λαιμό τους.

Ενδεικτικό της θλιβερής κατάστασης είναι ότι κάποιοι, για να σώσουν τα παιδιά τους από τη μανία της νεροποντής και να τα κρατήσουν όσο γίνεται στεγνά, τα έβαλαν στους... νεροχύτες και στις μπανιέρες, όπου έμειναν υπομονετικά επί ώρες! Εννοείται ότι δεν είχαν φαγητό και ρεύμα, ενώ αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο.

Στο Μουζάκι

Στο Μουζάκι οι κάτοικοι ήταν πάνω στις στέγες ή όπου αλλού έβρισκαν για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Από τη μανία του καιρού κατέρρευσε ένα διώροφο ακίνητο που λειτουργούσε σαν γυμναστήριο, αλλά το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι μέσα, καθώς ολόκληρη η περιοχή είχε εκκενωθεί. Τα λασπόνερα έπαιρναν ύψος διαρκώς, ξεχύνονταν στο Μουζάκι και σκέπαζαν τα πάντα. Τα νερά αυτά ήταν από τους ποταμούς Ιταλικός, Καλέντζης και Ενιπέας.

Μιλώντας στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού Καρδιτσομαγούλα, Χρυσοβαλάντης Λιάκος, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι 48 ώρες άυπνος και αυτή τη στιγμή είμαι σε σουπερμάρκετ για να προμηθευτώ τρόφιμα για τον κόσμο που παραμένει στο δημοτικό σχολείο», είπε, σημειώνοντας ότι 400 σπίτια, αποθήκες και επιχειρήσεις του χωριού (δηλαδή 60%- 70%) είναι καλυμμένα με νερό: «Στον ‘‘Ιανό’’ ψάχναμε να βρούμε φαγητό, ήταν όλα νεκρά, σαν τις πόλεις-φαντάσματα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ευτυχώς αυτή τη φορά». Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο, το βράδυ της Τετάρτης ο κόσμος συγκεντρώθηκε είτε σε ψηλά σημεία, όπως ταράτσες ή ορόφους σπιτιών ή κτιρίων, είτε στο δημοτικό σχολείο. «Έως και τις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης κάναμε απεγκλωβισμούς. Χθες, που η στάθμη του νερού έπεσε, κάποιοι γύρισαν στα σπίτια τους, ορισμένοι πήγαν να μείνουν προσωρινά σε συγγενείς στην πόλη της Καρδίτσας και αρκετοί παρέμειναν στο δημοτικό σχολείο. Χθες Πέμπτη τα νερά είχαν αρχίσει να υποχωρούν, ενώ 25.000 στρέμματα καλλιεργειών πνίγηκαν. Είναι η απόλυτη καταστροφή για τους αγρότες που ζουν από τις καλλιέργειές τους. Μίλησα με ορισμένους και βρίσκονται σε πανικό και απόγνωση. Κλαίνε!».

Ωστόσο, ο κ. Λιάκος τόνισε ότι ο «Ιανός», που προκάλεσε βιβλική καταστροφή στην περιοχή και την ευρύτερη της Θεσσαλίας το 2020, τους προετοίμασε κι έλαβαν τα μέτρα τους: «Έγινε δουλειά μετά τον ‘‘Ιανό’’, που βοήθησε σε αυτή την κακοκαιρία να είμαστε προετοιμασμένοι και να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Τα ποτάμια μπήκαν ορμητικά, αλλά είχε γίνει καθαρισμός σε αυτά από την Περιφέρεια και τον Δήμο Καρδίτσας. Έτσι, όπου υπήρχε συσσώρευση νερού και χρειαζόταν εκτόνωση γνωρίζαμε πού πρέπει να γίνει. Υπήρξαν προβλήματα πλημμύρας και αποχετευτικού στα σπίτια. Πλέον, από ενάμισι με δύο μέτρα που είχε φτάσει το νερό την Τετάρτη και τη νύχτα προς Πέμπτη, χθες κατέβηκε στους 40- 60 πόντους (σ.σ. χθες το μεσημέρι)».

Έβρεχε για 48 ώρες

Η πόλη της Καρδίτσας ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Όπως είπαν στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» κάτοικοι, η βροχή έπεφτε καταρρακτωδώς και με μανία αλλά κατά διαστήματα: «Αν και το νερό ήταν πολύ περισσότερο από εκείνο που έπεσε στον ‘‘Ιανό’’ κι έπεφτε επ48 ώρες, ωστόσο η πόλη της Καρδίτσας δεν πλημμύρισε ιδιαίτερα σε σχέση με τα χωριά. Ήταν ραγδαία η βροχή αλλά έπεφτε κατά περιόδους. Οπότε αυτό το διάστημα που σταματούσε, το νερό έφευγε από τα φρεάτια ή το απορροφούσαν τα χώματα στα χωράφια. Έσπασε κι ένα ανάχωμα, αλλά τα νερά εκτονώθηκαν προς τον οικισμό Μαύρικα».

Παρόμοια προβλήματα εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν και χθες οι κάτοικοι σε Λάρισα και Τρίκαλα, όπου εκκενώθηκαν τα χωριά Σταυρός Ελάτης και Κανάβια, λόγω κατολισθήσεων. Χθες το βράδυ το 112 ήχησε για άλλη μια φορά στους κατοίκους της Φαρκαδόνας και της Λάρισας λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που αναμένονταν στις περιοχές. Η κακοκαιρία επέμενε και χθες στη Μαγνησία με έντονες μπόρες, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τα προβλήματα τόσο στον Βόλο όσο και στο Πήλιο, που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ωστόσο, συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στον Βόλο όταν αποκαταστάθηκε κατά 70% η ηλεκτροδότηση στην πόλη, με τους κατοίκους να αγκαλιάζουν γεμάτοι χαρά ο ένας τον άλλον.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 8/9