SOS εκπέμπουν οι Γερμανοί μετεωρολόγοι αναφερόμενοι στο σπάνιο φαινόμενο των πολύ μεγάλων ποσοτήτων βροχής που έπεσαν στη χώρα μας.

«Απίστευτες ποσότητες βροχής που δεν έχω ξαναδεί». Με αυτά τα λόγια σχολιάζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνει τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας, ο μετεωρολόγος του δημόσιου δικτύου ZDF, Εζντέν Τερλί.

 «Καμία περιοχή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη μάζα βροχής χωρίς καταστροφές. Η υπερθερμασμένη Μεσόγειος επιτείνει την κατάσταση», σημειώνει ο μετεωρολόγος στο Twitter.

 «Πρόκειται για ποσότητες βροχής που είναι εξαιρετικά σπάνιες, βάσει των στατιστικών στοιχείων που συλλέγουμε. Είναι πραγματικά ακραίο φαινόμενο», παρατηρεί από την πλευρά του ο Φέλιξ Ντιτς από τη γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σημειώνοντας ότι η ένταση των καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο ημέρες αποτελεί μια «τυχαία αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων».

Όπως παρατηρεί το δίκτυο MDR, κατά την άποψη των περισσότερων μετεωρολόγων, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι αυτή που επιτείνει την εμφάνιση ολοένα συχνότερα ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ενδιαφέρον, όμως, έχει και η παρατήρηση του Γερμανού μετεωρολόγου Μάρκους Ούμπε, επίσης από τη γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο οποίος εστιάζει σε έναν άλλο παράγοντα: τη γεωγραφική τοποθεσία.