Με απόφαση του δημάρχου Ρήγα Φεραίου-Μαγνησίας, Δημήτρη Νασίκα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των πλημμυρικών φαινομένων που ξέσπασαν στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, η τέλεση των αγιασμών για την έναρξη των σχολείων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023, ώστε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στη λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων.

Στο μεταξύ, αναμένεται σήμερα να ανακοινωθεί η αναστολή της λειτουργίας όλων των σχολείων στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, ύστερα από κοινή απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Παιδείας.

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς για τα σχολεία αυτά θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Προς αναβολή μιας εβδομάδας το άνοιγμα των σχολείων στις πληγείσες περιοχές

Η πρωτοφανής κακοκαιρία που έπληξε ολόκληρο τον Νομό Μαγνησίας, μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας και τμήματα της Εύβοιας προβλέπεται να καταστήσει αδύνατον να ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα. Αναμένεται η ανακοίνωση απόφασης για αναβολή μιας εβδομάδας του ανοίγματος των σχολείων.

Σχετική απόφαση για κλειστά σχολεία τη Δευτέρα και αναβολή του ανοίγματος για μία εβδομάδα αποκλειστικά για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναμένεται σήμερα, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σχετική δήλωση της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι αρμοδιότητα των δήμων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, με το επιτελείο του βρίσκονται σε επικοινωνία με τους διευθυντές Εκπαίδευσης της Θεσσαλίας, ώστε να ενημερώνεται σχετικά με την κατάσταση των σχολείων μετά τις ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες.

Οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μαγνησίας έχουν ήδη ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας και τους δήμους να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία του νομού για την ερχόμενη εβδομάδα.

Προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να αποκατασταθούν οι ζημιές, η αναβολή θεωρείται δεδομένη. Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της «θεωρεί αυτονόητη την ανάγκη να αναβληθεί η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία της Μαγνησίας, μέχρι να ελεγχθούν τα σχολεία και κυρίως μέχρι να αποκατασταθούν οι προϋποθέσεις ομαλής μετάβασης από και προς τα σχολεία από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Προς το παρόν προέχει η ζωή και η κάλυψη επιβιωτικών συνθηκών».

Προβλήματα και στις σχολικές εγκαταστάσεις

Η κακοκαιρία «Daniel» έπληξε μεγάλο αριθμό σχολείων, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες και η δυσκολία πρόσβασης των συνεργείων των δήμων στα σημεία δεν έχουν ακόμη επιτρέψει την έναρξη της καταγραφής των ζημιών και αξιολόγησης της καταλληλότητας των κτιρίων.

Το πιθανότερο είναι πως θα κριθεί απαραίτητο να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί για να ξεκινήσουν μαθήματα, καθώς τα σχολεία τους είτε θα κριθούν ακατάλληλα είτε θα χρειαστούν αρκετό χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές. Καθοριστικής σημασίας, ασφαλώς, και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε περιοχές όπως το Πήλιο.