Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Καρδίτσα και Τρίκαλα άφησε η κακοκαιρία «Daniel», με ανθρώπους σε απόγνωση, έξι νεκρούς, άγνωστο αριθμό αγνοούμενων και εγκλωβισμένους. 

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, είπε πως η κατάσταση στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» είναι πολύ δύσκολη και σημείωσε πως το βάρος θα δοθεί σήμερα στην Καρδίτσα με επιχειρήσεις απεγκλωβισμών με κάθε μέσο, από αέρος (ελικόπτερα) και με κλιμάκια του Στρατού με βαριά μηχανήματα.

Τόνισε πως 8 χωριά στη Καρδίτσα χρειάζονται βοήθεια. «Κάποια από τα χωριά δεν είναι προσεγγίσιμα», είπε ο κ. Αγοραστός. «Είναι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στα χωριά και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών τους και περιμένουν να τους παραλάβουν διασώστες», πρόσθεσε.

Για την κατάσταση που βρίσκεται ο Πηνειός, ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι έχει καλύψει όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις, αλλά από χθες το βράδυ βρίσκεται σε σταθεροποίηση. Τέλος, τόνισε πως είναι άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων.

Συνεχίστηκαν τη νύχτα οι επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμών

Οι επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Θεσσαλία, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής και του Στρατού, προκειμένου να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους εκατοντάδες πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε περιοχές της. Παράλληλα, οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας διένειμαν 3.000 μερίδες φαγητού και νερού σε συνολικά 24 αποκλεισμένους οικισμούς, που έμειναν χωρίς προμήθειες.

Τη νύχτα άνδρες της Ζ-ΜΑΚ απεγκλώβισαν ηλικιωμένους στον Παλαμά Καρδίτσας. 

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες διάσωσης:






Καρδίτσα: Βυθίστηκε κάτω από το νερό ο Παλαμάς και τα γύρω χωριά

Χθες έγιναν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού με ελικόπτερα και σωστικές λέμβους που απομάκρυναν κατοίκους από τα «πνιγμένα» χωριά. Πλέον ο φόβος αφορά το τι κρύβεται κάτω από τους τόνους νερού, που έσβησαν από τον χάρτη ένα μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας.

Την ίδια ώρα, σε ορισμένες περιοχές της Λάρισας οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με βάρκες, ενώ κάτοικοι αποκλείστηκαν και σε χωριά των Τρικάλων. Καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει πόσα ζώα έχουν χαθεί κάτω από το νερό.

Φουσκώνει επικίνδυνα ο Πηνειός

Ο δήμαρχος Λάρισας, κατόπιν συνενόησης με τους προέδρους των κοινοτήτων, κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή Κουτσόχερο και η διαδικασία εκκένωσης ξεκίνησε τη νύχτα της Πέμπτης. Επίσης εκκενώθηκαν σταδιακά τα χωριά Αμυγδαλέα και Μάνδρα.

Τη νύχτα τα νερά του Πηνειού φούσκωσαν επικίνδυνα και απειλούν ακόμη τη γέφυρα πριν από την περιοχή Γιαννούλη Λάρισας, στον δρόμο προς τον Τύρναβο και συνεχίζουν να ρέουν με κατεύθυνση τη Λάρισα.

Μηνύματα από το 112 σε Λάρισα και Φαρκαδόνα

Λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής εστάλη νέο μήνυμα του 112,προειδοποιώντας τους κατοίκους της Φαρκαδόνας να απομακρυνθούν προς άλλες περιοχές λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. 

«Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού», ανέφερε ανακοίνωση της υπηρεσίας του 112.

Μήνυμα 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής Αγιάς για τον Πηνειό, στη Λάρισα, να απομακρυνθούν προς το Στόμιο, καθώς απειλούνται από την κακοκαιρία «Daniel». 

Εκκενώθηκε η πλημμυρική ζώνη του Πηνειού στη Λάρισα

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε ότι το επίπεδο των υδάτων του ποταμού δεν έχει προηγούμενο και έχει φτάσει τα 9 μέτρα. Πρόσθεσε ότι έχει εκκενωθεί η πλημμυρική ζώνη του Πηνειού στη Λάρισα, που δεν περιλαμβάνει κατοικίες, αλλά ορισμένες βιοτεχνίες και ποιμνιοστάσια, ενώ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και τρία χωριά.

Οι κάτοικοι στη συνοικία του Αγίου Θωμά στη Λάρισα παρακολουθούσαν το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων να μην μπορεί να ανταποκριθεί λόγω της υψηλής στάθμης του Πηνειού, καθώς η στάθμη των νερών ανέβαινε επικίνδυνα στους δρόμους της συνοικίας απειλώντας σπίτια και επιχειρήσεις.

Κάτοικοι εγκατέλειψαν τη νύχτα τις οικίες τους και κατέφυγαν σε συγγενικά πρόσωπα, ανησυχώντας για την εξέλιξη της νύχτας.

Νύχτα αγωνίας και στα Τρίκαλα - Υπερχείλισε ο Λήθαιος ποταμός

Στην Πηνειάδα Τρικάλων, περιοχή ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στο σχολείο του χωριού, όπου είναι υπερυψωμένο σημείο, καθώς τα νερά του Πηνειού κινούνται προς το χωριό.

Ο Λήθαιος ποταμός υπερχείλισε με αποτέλεσμα στην περιοχή Μπάρα Τρικάλων οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ακόμη πιο δύσκολη κάνει την κατάσταση το γεγονός ότι δεν έχουν νερό.

Δραματικές διασώσεις - Σπίτια εξαφανίστηκαν μέσα στο νερό

«Υπάρχουν δεκάδες εγκωβισμένοι στον Παλαμά, θα έχουμε πνιγμούς», προειδοποιούσε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Παλαμά, ώρες πριν εμφανιστούν τα ελικόπτερα για να ξεκινήσουν οι δραματικές διασώσεις. 

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή είχε καταγράψει πλημμύρες από την Τετάρτη, κανένας πυροσβέστης δεν προσέγγισε το σημείο και μέχρι χθες το πρωί τα σπίτια σχεδόν εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό. Γονείς με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, τραυματίες, σκύλοι, ακόμα και μία έγκυος γυναίκα γαντζώθηκαν πάνω από τους διασώστες και απομακρύνθηκαν από ταράτσες και σκεπές και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Στην Αστρίτσα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης τις σορούς δύο ηλικιωμένων γυναικών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού. Σύμφωνα με μαρτυρία, οι δύο γυναίκες δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, πριν γεμίσει από τα ορμητικά νερά.

Συνολικά 6 άνθρωποι έχουν πλέον χάσει τη ζωή τους από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας, με τις έρευνες στις περιοχές που έχουν θαφτεί σε νερό και λάσπη να συνεχίζονται.

Το πρωί της Πέμπτης νεκρός εντοπίστηκε ένας από τους αγνοούμενους, ο 49χρονος κτηνοτρόφος στο Πετρωτό Δομοκού, ο οποίος καταπλακώθηκε από φερτά υλικά, την ώρα που προσπαθούσε να φροντίσει τα ζώα του.

Δύο ακόμα άνδρες αναζητούνται από τις Αρχές, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο αριθμός των αγνοουμένων να είναι μεγαλύτερος, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας. 

Καρδίτσα-Τρίκαλα: 67 διασώσεις, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τρία του Στρατού, προχώρησαν χθες Πέμπτη στην εναέρια διάσωση 67 ανθρώπων από πληγήσες περιοχές σε Καρδίτσα και Τρίκαλα (25 από τη Μεταμόρφωση Παλαμά, 27 και 1 βρέφος από την Αγία Τριάδα και 14 από την ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας-Τρικάλων).

Κέντρο επιχειρήσεων μετά την καταστροφή

Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, κοντά στις πληγείσες περιοχές, δημιουργήθηκε την Πέμπτη, ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα ο Στρατός ήδη κινεί τις διαδικασίες για να εγκαταστήσει πρόχειρες γέφυρες στα Καλά Νερά Βόλου, στα Στουρναρέικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας. Τουλάχιστον άλλες δύο γέφυρες στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας-Βόλου και στον Αλμυρό έχουν καταρρεύσει από το χτύπημα της κακοκαιρίας.

Κικίλιας: «Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη αναφορά»

«Στον Παλαμά και το Προάστιο, που είναι κεφαλοχώρια, δηλαδή πάνω από 1.000 άτομα το καθένα, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη αναφορά πέραν του ότι το νερό είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο κόσμος βρίσκεται στα πιο υψηλά σημεία των κτιρίων», ανέφερε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Όσον αφορά την καθυστερημένη επέμβαση, σημείωσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει κανένα μέσο, καμία ενέργεια και καμία προσπάθεια που μπορούσε ή μπορεί να γίνει ώστε να απεγκλωβιστούν νωρίτερα και με ασφαλή τρόπο οι άνθρωποι που υποφέρουν για 2ο 24ωρο στην περιοχή και δεν έγινε». 

Πήλιο: Απεγκλωβισμός διά θαλάσσης δεκάδων τουριστών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού, διά θαλάσσης, δεκάδων ανθρώπων, από τον οικισμό Μικρό του Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο.

Στον οικισμό είχαν αποκλεισθεί από την Τρίτη το πρωί πάνω από 150 άνθρωποι, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς ο δρόμος που καταλήγει στο παραθαλάσσιο θέρετρο και οι αποκλεισθέντες ήταν όλοι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Ο απεγκλωβισμός όλων των ανθρώπων ήταν αδύνατος από ξηράς και γι' αυτό ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός, σε συνεννόηση με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, έστειλαν το τουριστικό σκάφος «Ταρζάν» που κατάφερε να προσεγγίσει την ακτή και να παραλάβει τελικά 105 άτομα, Έλληνες και αλλοδαπούς, που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση ύστερα από 3 ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και τρόφιμα, καθώς είχαν εξαντληθεί οι προμήθειες των ξενοδοχείων και των πανσιόν.

Απεγκλωβισμοί ατόμων και στη Μαγνησία

Στον απεγκλωβισμό 185 ατόμων από τις παραλίες Μικρό, Πλατανιάς και Χόρτο Νομού Μαγνησίας προχώρησε χθες επιβατηγό τουριστικό σκάφος υπό την εποπτεία πλωτού λιμενικού και υπό τον συντονισμό του Ενιαίο Κέντρου Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Ναυτιλίας. 

Επίσης, από την παραλία Μηλίνα απεγκλωβίστηκαν 24 άτομα από δύο πλωτά του Λιμενικού. Όλα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι του Βόλου. Στο λιμάνι του Βόλου αναμένεται να καταπλεύσει και το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού 090. Επιπλέον η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισε και μία ηλικιωμένη γυναίκα από το χωριό Αγ. Τριάδα.