Την Παρασκευή 1/9 πραγματοποιήθηκε Σύσκεψη 20 Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλόγων Οικοτρόφων για το ζήτημα της Φοιτητικής Στέγης που φέτος είναι πιο οξυμένο από κάθε άλλη χρονιά. Σε ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι κάνουν λόγο για εκρηκτική κατάσταση και ζητούν άμεσα μέτρα, πριν οι φοιτητές αναγκαστούν να παρατήσουν τις σπουδές τους.

Η ανακοίνωση

Την Παρασκευή 1/9 πραγματοποιήθηκε Σύσκεψη 20 Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλόγων Οικοτρόφων για το ζήτημα της Φοιτητικής Στέγης που φέτος είναι πιο οξυμένο από κάθε άλλη χρονιά. 

Η κατάσταση είναι εκρηκτική!

Πάρτε τώρα μετρα πριν παρατήσουν φοιτητές τις σπουδές τους!

· Στην Αθήνα δεν υπάρχει καν εστία για 6 Ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Γεωπονικό, το ΠαΔΑ, το Πάντειο, το Χαροκόπειο και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών – δηλαδή ιδρύματα που δέχονται χιλιάδες εισακτέους από όλη τη χώρα

· Στην Αττική σε σύνολο 262.686 εγγεγραμμένων φοιτητών και 127.246 που δεν ξεπερνούν τα ν+2 έτη σπουδών υπάρχουν μόλις 2262 κλίνες στις εστίες!

· Τα ενοίκια και στην Αθήνα έχοτν εκτοξευθεί... ξεκινάνε από τα 350€ στη καλύτερη για μία γκαρσονιέρα και φτάνουν μέχρι τα 500€, ενώ ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα ανεβαίνουμε στα 600€. Την ίδια ώρα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα παραμένει μόλις στα 125€ αν καταφέρει ενας φοιτητής να το πάρει ξεπερνώντας διάφορα κριτήρια κόφτες

· Δεκάδες ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ ή των Δήμων, δεν αξιοποιούνται για τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά νοικιάζονται για επιχειρηματική χρήση ή παραμένουν αδιάθετα!

· Το σημερινό κόστος διαβίωσης για ένα φοιτητή που νοικιάζει ανέρχεται στα 750 με 800€. Πάνω απο ένα ολόκληρο μηνιάτικο δίνεται για να μπορέσει ένα παιδί να σπουδάσει. Το 40 % οικογενειών της χώρας μας καταναλώνει το 50% των εσόδων του για στεγαστικές ανάγκες (ενοίκιο, λογαριασμοί κτλ.)

Ως εδώ!

Οι φοιτητές δεν δεχόμαστε το δικαίωμα μας στις σπουδές να τσακίζεται από μία πολιτική που το αντιμετωπίζει ως κόστος και ως πεδίο κερδοφορίας.

Κανένας μόνος του!

Διεκδικούμε με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν τώρα μέτρα ανακούφισης!

…… Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Αθήνα συζητήσαμε και καταλήξαμε από κοινού να απαιτήσουμε:

· Άμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες. Να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν τις αρχές εξαμήνου

· Αξιοποίηση ξενοδοχείων και διαμερισμάτων για τη δωρεάν στέγαση όσων φοιτητών κάνουν αίτηση για εστία, με ευθύνη του κράτους

· Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στα 400€ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 με διεύρυνση των δικαιούχων.

· Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.

· Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους τους φοιτητές.

· Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

· Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών-κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων. Να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες».

· Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές στις πόλεις που σπουδάζουν. Με ευθύνη του κράτους να καλύπτονται τα έξοδα των φοιτητών από και προς τον τόπο σπουδών τους.

Για αυτούς τους λόγους αποφασίζουμε:

· Την Τρίτη 5/9 να οργανώνουμε παρέμβαση στο Σύνταγμα για να προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας

· Απαιτούμε συνάντηση με του Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών ώστε να καταθέσουμε τα αιτήματα μας: για αξιοποίηση ξενοδοχείων, λοιπών αδιάθετων χώρων, αλλά και για αύξηση του στεγαστικού εισοδήματος και διεύρυνση των δικαιούχων

· Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους να οργανώσουν τη πάλη, να ασκήσουν πίεση για να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα ανακούφισης, να εκφραστεί η αλληλεγγύη για όλους τους συναδέλφους μας που το έχουν ανάγκη.

Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2023


Την εισήγηση στη σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων, έκανε ο Φαναρτζής Μιχάλης, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πανεπιστημίου Πειραια

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι η σημερινή πρωτοβουλία που παίρνουμε συνολικά 20 Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Αθήνα για το οξυμένο ζήτημα της Φοιτητικής Στέγης πραγματοποιείται σε μία περίοδο που χιλιάδες φοιτητές και οικογένειες τους αντιμετωπίζουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Εδικά αυτή την περίοδο κορυφώνεται η αγωνία και η ανησυχία για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που αναζητούν φοιτητική κατοικία, για αυτό και εμείς οι φοιτητές βγαίνουμε μπροστά και ξεκαθαρίζουμε πως:

“Δεν θα ανεχτούμε κανένας συμφοιτητής μας να παρατήσει ή να μην αρχίσει καν τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους. Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα”

Απευθυνόμαστε σε όλους

· τους νέους που τώρα ξεκινάνε το ταξίδι τους στο Πανεπιστημίο και προσπαθούν να βρουν σπίτι να στεγάσουν το όνειρο τους. Τους καλούμε να ξεπεράσουμε μαζί όποιο εμπόδιο υψωθεί στο δρόμο τους

· τους συμφοιτητές μας που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις αυξήσεις στα νοίκια - αγωνιούν για τη συνέχεια και δεν μπορούν να πάρουν ανάσα!

Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες μηνύματα και τηλέφωνα από οικογένειες φοιτητών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο ενοίκιο.

Φέτος η κατάσταση είναι ακόμα πιο οξυμένη αφου προστίθενται και μεγαλώνουν τα εμπόδια που κάθε χρόνο συναντάμε έτσι κι αλλιώς. Πρόκειται για κατάσταση που διαμορφώθηκε εδώ και χρόνια και σίγουρα όχι τυχαία.

Είναι πραγματικά πέρα από κάθε λογική να περνάει η δυνατότητα – το δικαίωμα ενός νέου στις σπουδές να κρίνεται από τη τσέπη του. Είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα να υπάρχουν νέοι που δεν μπορούν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους. Αυτό όμως σήμερα είναι μία πραγματικότητα.

Το ίδιο το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα που προβλέπεται είναι 125 ευρώ το μήνα. Την ίδια στιγμή που για μία τρύπα 20 τετραγωνικών κοστίζει από 300 ευρώ και πάνω, με το επίδομα μάλιστα να καταβάλλεται στο τέλος της χρονιάς και όχι στην αρχή όπως θα έπρεπε και όσοι τυχεροί το πάρουν χρειάζεται να περάσουν μία σειρά από άδικα ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια.

Τα ίδια τα στοιχεία για τις εστίες και τα ενοίκια δεν αφήνουν χώρο για τυχόν “παρερμηνείες”:

· Στην Αθήνα δεν υπάρχει καν εστία για 6 Ιδρύματα. Το Πανεπιστήμι Πειραιά, το Γεωπονικό, το ΠαΔΑ, το Πάντειο, το Χαροκόπειο και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών – δηλαδή ιδρύματα που δέχονται χιλιάδες εισακτέους από όλη τη χώρα

· Στην Αττική σε σύνολο 262.686 εγγεγραμμένων φοιτητών και 127.246 που δεν ξεπερνούν τα ν+2 έτη σπουδών υπάρχουν 2262 κλίνες στις εστίες.

· Η διαδικασία για την είσοδο στις εστίες αποτελεί πραγματικό διαγωνισμό φτώχειας. Κριτήρια – κόφτες επί κριτηρίων οδηγούν κάθε χρόνο στην απόρριψη εκατοντάδων αιτήσεων ακόμα και σε φοιτητές που το οικογενειακό τους εισόδημα δεν τους δίνει τη δυνατότητα να νοικιάσουν ένα σπίτι. Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με το γεγονός πως οι εισδοχές πραγματοποιούνται στα μέσα του χειμερινού εξαμήνουν και όχι από την αρχή του

· Σε αυτές τις ελάχιστες εστίες που υπάρχουν ένας φοιτητής ζει μία αξέχαστη εμπειρία. Αρκετές φορές το χειμώνα μένει χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό και αρκετές φορές το καλοκαίρι χωρίς ψύξη. Μάλιστα αν βρίσκεται στη Φοιτητική Εστία Αθηνών ή στη παλιά Εστία του ΕΜΠ έχει την ευκαιρία να συγκατοικήσει μαζί με ζωύφια!

Όλα τα παραπάνω έχουν προκύψει και έχουν δημιουργηθεί απο την επιλογή του να αντιμετωπίζεται από όλες τις κυβερνήσεις η ανάγκη των φοιτητών για στέγαση ως κόστος.

Την ίδια ώρα που εχουν αφαιμάξει τις οικογένειες μας βάζοντας τες να πληρώσουν το 95% της φορολογιας και με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα που ανέρχονται σε 30εκ, επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά ότι η ένταση των φραγμών στην παιδεία και όχι μόνο είναι επιλογή.

Εδώ και χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων δεν έχει δοθεί “μισή δεκάρα” για τη φοιτητική μέριμνα, για τις εστίες με αποτέλεσμα τη σημερινή τραγική καταστάση που βιώνουν οι φοιτητές. Τεράστια έλλειψη σε εστίες και πλήρης εγκατάλειψη τους. Με αυτά να ισχύουν η αναζήτηση στέγης για το κάθε νέο γίνεται ατομική υπόθεση καταλήγοντας να παλεύει ανάμεσα στα αρπακτικά της περίφημης “αγοράς ακινήτων”.

Η κατάσταση αυτή έχει ως εξής:

· τα ενοίκια στην Αθήνα σήμερα ξεκινάνε από τα 350€ στη καλύτερη για μία γκαρσονιέρα και φτάνουν μέχρι τα 500€, ενώ ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα ανεβαίνουμε στα 600€

· Το σημερινό κόστος διαβίωσης για ένα φοιτητή που νοικιάζει ανέρχεται στα 750 με 800€ όσο είναι δηλαδή και ο βασικός μισθός. Αυτό σημαίνει πως ένα ολόκληρο μηνιάτικο δίνεται για να μπορέσει ένα παιδί να σπουδάσει

· Το περσινό καλοκαίρι υπήρξε αύξηση +30% στα νοίκια και φέτος η κατάσταση χειροτερεύει με νέες αυξήσεις της τάξης του 15 με 20%

Όλα αυτά τα στοιχεία τελικά μαρτυρούν πως οι σπουδές σήμερα κοστίζουν πανάκριβα, μαρτυρούν πως προτεραιότητες για το κράτος δεν είναι ανάγκες των φοιτητών και τα δικαιώματα τους, όπως αυτό στη δωρεάν στέγαση. Σταδιακά όλες οι κυβερνήσεις απαξίωσαν τη φοιτητική μέριμνα, πετσόκοψαν την χρηματοδότηση εμπορευματοποίησαν τις υπηρεσίες.

Η εύρεση φοιτητικής στέγης αφήνεται στην ατομική ευθύνη του κάθε φοιτητή και της οικογένειας του, ενώ θα έπρεπε με ευθύνη του κράτους να αντιμετωπίζεται.

Αυτό οδηγει χιλιάδες φοιτητές να βρίσκονται κυριολεκτικά αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη, με τα πανάκριβα ενοίκια που εκτοξεύονται, το ξεσπίτωμα τα καλοκαίρια απο τα σπίτια τους.

Μάλιστα διαλαλούν πως έχουν τη λύση στο πρόβλημα με τη κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει λόγο και να παρουσιάζει σχέδια για ανέγερση εστιών μέσω ΣΔΙΤ με νοίκια (συνεχίζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) παρουσιάζοντας το μέτρο ως καινοτομία. Τους απαντάμε πως το χουμε ξαναδεί το έργο, ΣΔΙΤ στις εστίες υπάρχουν ήδη.

Αυτές τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα τις ζούμε μέσα στις εστίες με τους εργολάβους που λυμαίνονται τη σίτιση. Την χορτάσαμε αυτή τη καινοτομία που λέει η κυβέρνηση όταν οι εργολάβοι αποφασίζαν να μας κόβουν τη σίτιση μέσα στην εξεταστική μας.

Η δημιουργία εστιών σε ΣΔΙΤ φέρνει την πλήρη κατάργηση της δωρεάν στέγασης.

Προσπαθούν να κρύψουν ότι είναι οι επενδύσεις ιδιωτών που δημιουργούν συνολική αύξηση του κόστους της στέγασης, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός, αναπαράγοντας το πρόβλημα και δημιουργώντας μία ακόμη μεγάλη κατηγορία φοιτητών που θα είναι πελάτες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Την ίδια στιγμή αν ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φοιτητές, θα υιοθετούσαν τα αιτήματα μας, θα αξιοποιούνταν η ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων όχι για μπίζνες ή για εμπορική χρήση όπως γίνεται με τα 77 ακίνητα που έχει το ΕΚΠΑ και θα μπορούσε να γίνει κάποια Φοιτητική Εστία.

Θα είχαν προχωρήσει στην επισκευή της Φοιτητικής Εστίας του ΠΑΝΤΕΙΟΥ στην οδό Λαγουμτζή που από το 1999 μέχρι σήμερα ανακαινίζεται.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στον ίδιο τον νόμο πλάισιο του ψηφίστηκε πέρυσι μέσα στο κατακαλόκαιρο, παρά τη κατηγορηματική απόρριψη που έδειξαν οι φοιτητές στο σύνολο του νόμου, προωθούταν περαιτέρω η εμπορική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ έναντι της αξιοποίησης τους για τη κάλυψη των στεγαστικών και μορφωτικών αναγκών.

Αυτό το βλέπουμε σχεδιασμένα σε περιοχές φιλέτα όπως πχ γίνεται με το κτίριο Γκίνη στο Κάτω Πολυτεχνείο όπου αντί να αξιοποιείται για τις ανάγκες των φοιτητών με ευθύνη της Διοίκησης του Ιδρύματος, της κυβέρνησης και της Δημοτικής Αρχής της Αθήνας προορίζεται να γίνει Rouf Garden!

Ο λόγος που δεν υπάρχουν εστίες, που δεν αξιοποιούνται ξενοδοχεία, που εν τέλει δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα - δεν είναι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά γιατί δεν προορίζονται για τις ανάγκες των φοιτητών. Τα χρήματα επιλέγονται να πάνε εκεί που προσδοκούνε κέρδη...

Για αυτό βλέπουμε τα τεράστια ποσά από ερευνητικά προγράμματα που γίνονται μέσα στα ιδρύματα μας να προωθούνται για μπίζνες, να φτιάχνονται Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και την ίδια στιγμή ούτε ένα ευρώ για να έχουμε ένα κεραμμύδι πάνω από το κεφάλι μας.

Απένατι σε αυτή τη κατάσταση δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν θα συμβιβαστούμε ούτε θα αποδεχτούμε τη κατάσταση! Για μας τα όνειρα και τα δικαιώματα μας δεν βγαίνουνε σε πλειστηριασμό.

Δεν θα ανεχτούμε αυτή τη κατάσταση που σήμερα οδηγεί το 47% των φοιτητών να δουλεύει ώστε να μπορέσει να τα βγάλει πέρα με το κόστος σπουδών. Μάλιστα τώρα μας καλούνε με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά να δουλεύουμε 13 ώρες την ημέρα, μιας και δεν τους φτάνει η μαύρη απλήρωτη εργασία.

Αυτή η κατάσταση δεν θα είναι δεδομένη. Αρκεί οι φοιτητές να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη μας. Τη δύναμη της οργάνωσης και της διεκδίκησης. Για αυτό πραγματοποιούμε τη σημερινή μας σύσκεψη, για να προχωρήσουμε συλλογικά χωρίς καμία αναμονή, γιατί ακριβώς δεν χωράει, στη διαμόρφωση κοινού σχεδίου δράση και πρωτοβουλιών, για να προτάξουμε τα δικά μας αιτήματα. Κάθε φοιτητής που αναζητά κατοικία να το ξέρει: Στην προσπάθεια που κάνει για να στεγάσει τα όνειρα του δεν είναι μόνος!

Και οι πολλοί που σκέφτονται πως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι χρειάζεται να ξέρουν πως όταν βρισκόμασταν σε αδιέξοδα, όταν όλα έμοιαζαν δύσκολα δόθηκε λύση μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση. Έχουμε πείρα! Πέρυσι στην αρχή της χρονιάς, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, καταφέραμε να αξιοποιηθούν 200 δωμάτια σε ξενοδοχεία για να μείνουν συνάδελφοι μας. Πετύχαμε στο μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας να ανοίξουν 3 φόρες οι αιτήσεις για εισδοχές στις εστίες.

Με αυτή τη παρακαταθήκη προχωράμε και βγαίνουμε μπροστα για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι διαμορφώνουμε προγραμμα δράσης και πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που μπορούν να δώσουν άμεσα μέτρα ανακουφισης ανακουφίσουν τις λαϊκές οικογένειες από το βάρος της φοιτητικής στέγης.

Σήμερα από κοινού ……. Φοιτητικοί Σύλλογοι αποφασίζουμε το επόμενο διάστημα το με σκοπό να προβάλουμε και να πιέσουμε ώστε να πάρουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης τα παρακάτω αιτήματα:

· Άμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες. Να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν τις αρχές εξαμήνου

· Αξιοποίηση ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων φοιτητών κάνουν αίτηση για εστία, με ευθύνη του κράτους

· Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στα 400€ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 με διεύρυνση των δικαιούχων.

· Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.

· Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους τους φοιτητές.

· Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

· Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών-κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων. Να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες».

· Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές στις πόλεις που σπουδάζουν. Με ευθύνη του κράτους να καλύπτονται τα έξοδα των φοιτητών από και προς τον τόπο σπουδών τους.

Αποφασίζουμε να προχωρήσουμε σε μία σειρά από κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για να καταθέσουμε τα αιτήματα μας και να διεκδικήσουμε να υλοποιηθούν:

· Προχωράμε σε παρεμβάσεις σε Πρυτανείες απαιτώντας ενημέρωση για το ζήτημα της στέγασης σε κάθε πανεπιστήμιο, για το τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να ασκήσουν πίεση στο Υπουργείο

· Την Τρίτη 5/9 στις 12:00 προχωράμε σε παρέμβαση στο Σύνταγμα για να προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας και να ακουστούν τα αιτήματα μας

· Απαιτούμε να συνάντηση με του Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών ώστε να καταθέσουμε τα αιτήματα μας για αξιοποίηση ξενοδοχείων, λοιπών αδιάθετων χώρων κλπ, αλλά και το αίτημα μας για αύξηση του στεγαστικού εισοδήματος και διεύρυνση των δικαιούχων.

· Καλούμε όλους τους υπόλοιπους Συλλόγους να οργανώσουν τη πάλη, να ασκήσουν πίεση για να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα ανακούφισης για όλους τους συναδέλφους μας που το έχουν ανάγκη.

Οι …… Φοιτητικοί Σύλλογοι που συμμετέχουμε στη σημερινή σύσκεψη προχωράμε στην ενημέρωση όλων των συναδέλφων μας για την απόφαση μας, για τα αιτήματα μας, παίρνουμε πρωτοβουλίες για όλα αυτά σε κάθε Σύλλογο με Συλλογές Υπογραφών κ.α