Τι κι αν το 2021 ο επικεφαλής ελληνικών συμφερόντων Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης παραπέμφθηκε με τον Νορβηγό συνεργό του σε κακουργηματική δίκη, με βαρύτερο αδίκημα εκείνο της κατασκοπείας... Τι κι αν τα μέλη μιας αντίστοιχης γερμανικής συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2018 και τον Οκτώβριο του 2020 για διακίνηση μεταναστών και έκνομες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας...

Και στις δύο περιπτώσεις όχι μόνον παραμένουν ελεύθεροι, αλλά φέρονται ότι εμπλέκονται κι αυτοί άμεσα σε νέα καραβάνια λαθρομεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα διαμέσου του Εβρου -εκμεταλλευόμενοι τη χαμηλή στάθμη των υδάτων- και από τη Λέσβο.

Ειδικά στη Λέσβο φαίνεται ότι ΜΚΟ συμμετείχαν σε παράνομες μεταφορές εκατοντάδων αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια προς δύσβατα σημεία του νησιού μεταξύ Πλωμαρίου και Μελίντας. Πιο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΠ, που περιλαμβάνονται στη νέα δικογραφία, οργάνωναν... εκδρομές, οδηγούσαν στη βόρεια πλευρά λαθραίους από το Μπαμπακαλέ, τον Ασο και την περιοχή έξω από το Αϊβαλί, οι οποίοι δεν περίμεναν την Αστυνομία να τους συλλάβει, αλλά πήγαιναν μόνοι τους στη δομή φιλοξενίας, όπου μέλη συγκεκριμένων ΜΚΟ απασχολούνταν ως συνεργάτες των εγκεφάλων του κυκλώματος των διακινητών, κατά βάση Αφγανών. Εκμεταλλευόμενοι δε τη βραδυπορία της Δικαιοσύνης και τα παραθυράκια του τραπεζικού συστήματος, έφτιαχναν τροφοδότριες των ΜΚΟ τους εταιρείες, που τους πλήρωναν όσοι έμπαιναν στις βάρκες και περνούσαν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Δύο χιλιάδες ευρώ έδιναν για τη μεταφορά με το ταχύπλοο, 3.000 ευρώ για τη χρήση άλλων, ατομικών μέσων (ακόμα και τζετ σκι), 7.000- 8.000 ευρώ για ταξίδι προς τη Νότια Ιταλία και μόλις 1.000 ευρώ για να φτάσουν με τον οδηγό στη Νέα Βύσσα, στην Καστανιά και σε άλλα παραμεθόρια σημεία στον Εβρο. Ο τζίρος των εταιρειών αυτών, των συνδεδεμένων με ΜΚΟ, κυμαίνεται μεταξύ 50.000- 70.000 ευρώ την εβδομάδα την περίοδο της καλοκαιρίας, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Κι ήταν φυσικά πολλαπλάσιος κατά το παρελθόν, όταν οι μετανάστες πλημμύριζαν καθημερινά το Αιγαίο κατά εκατοντάδες. Πηγές που συνδέονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ελλάδας επισημαίνουν ότι σχετικοί λογαριασμοί διατηρούνται σε δύο μικρές τράπεζες στην Τουρκία και σε δύο ανταλλακτήρια συναλλάγματος στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Στο διάστημα παρακολούθησης της ως άνω συμμορίας (Σεπτέμβριος 2022 - Ιούλιος 2023) οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στη Λέσβο εκτιμούν ότι «άλλαξαν χέρια πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ».

Έρευνες

Από τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου περί εγγραφής ή μη στο Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ προέκυψε από τα καταστατικά των δύο ΜΚΟ ότι ουδεμία σε αυτά ρητή πρόβλεψη νομιμοποίησης των δράσεών τους υφίσταται αναφορικά με τη λειτουργία τους κατά τις αφίξεις λέμβων στη Λέσβο.

Επίσης, για ΜΚΟ για τις οποίες έχουν σχηματισθεί κατά το έτος 2020 και 2021 αντίστοιχα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης ποινικές δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα και ερευνήθηκαν, ουδεμία νομιμοποίηση δραστηριότητας υφίσταται ακόμα και σήμερα στην ελληνική επικράτεια λόγω της μη εγγραφής τους στο προαναφερόμενο μητρώο.

Οσο δε για τις νέες μεθόδους, συνίστανται στα εξής:

α) Οι διακινητές στην Τουρκία δίνουν οδηγίες στους μετανάστες πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια της πλεύσης, αλλά και κατά την άφιξη της λέμβου στο νησί, είτε προφορικά είτε κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, ενώ ανάλογες οδηγίες παρέχουν και για την επικοινωνία τους με τις εμπλεκόμενες ΜΚΟ στη Λέσβο.

β) Οι αλλοδαποί με το που φτάνουν στο νησί κρύβονται σε απόμερα μέρη, αφού πρώτα διαμοιράζονται σε μικρότερες ομάδες και στη συνέχεια επικοινωνούν με τις ΜΚΟ. Ακολούθως γ) οι ΜΚΟ αποστέλλουν ηλεκτρονικά μηνύματα με τα στοιχεία των μεταναστών. Ενίοτε δε αναρτούν στις σελίδες τους ότι οι άνθρωποι που έφτασαν στις ελληνικές ακτές χρήζουν «άμεσης ιατρικής βοήθειας».

Συγχρόνως, τα μέλη των εν λόγω ΜΚΟ μεταβαίνουν στις περιοχές όπου βρίσκονται οι νεοεισερχόμενοι, με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής-ιατρικής βοήθειας.

Ξέπλυμα

Η Αρχή Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος στην τελευταία έκθεσή της με τίτλο «Καταχρηστική εκμετάλλευση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών» εξηγεί ότι οι δράστες χρησιμοποιούν «τις αδυναμίες του συστήματος και την απουσία ενιαίου κανονιστικού πλαισίου και επαρκούς εποπτείας ως προς τις ΜΚΟ, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα το χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο εγχώρια όσο και εξωχώρια».

Παράλληλα, στην έκθεση αναδεικνύονται «ενδείκτες κινδύνου» (red flags), που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεγκτικοί και εποπτικοί μηχανισμοί για να εντοπίσουν περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος μέσω ΜΚΟ. Εκτός των συνολικά οκτώ μεθόδων υπεξαίρεσης χρημάτων, η Αρχή παραθέτει και μια σειρά από «red flags» που οφείλουν να ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των ελεγκτικών και διωκτικών Αρχών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η πίστωση μισθοδοσίας από έτερη ΜΚΟ, η αποστολή εμβασμάτων από λογαριασμούς ΜΚΟ σε λογαριασμούς εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό ή σε λογαριασμούς εταιρειών/ας συμφερόντων διαχειριστή ή/και πραγματικού δικαιούχου ΑΜΚΕ ή συγγενούς 1ου βαθμού.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 19/8