«Η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. Αποτυπώνεται εμφατικά στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Στη διαρκή διπλωματική και αμυντική μας θωράκιση. Αλλά και στην καθημερινή μάχη της κοινωνίας με την τρομοκρατία και το έγκλημα». Η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού στο μήνυμά του για την «υπόθεση Ανδρουλάκη» και η συνεχής υπόμνηση ότι η ΕΥΠ επισύνδεσε νόμιμα το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας ακέραια το πρωτόκολλο των παρακολουθήσεων με φυσικά και τεχνικά μέσα, παρέμεινε ασχολίαστη συνδυαστικά, ενώ δεν υπήρξε και συνόψιση του έργου της επί των ημερών της Ν.Δ.

eyp

Σε ισχυ οι πρώτες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία της Υπηρεσίας

Εν τω μεταξύ, οι πρώτες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία της Υπηρεσίας τέθηκαν ήδη σε ισχύ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Εφεξής, ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ θα διενεργείται ύστερα από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, συμπεριλαμβανομένου και του νέου διοικητή Θ. Δεμίρη.

Πέραν της ακρόασης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αντικαθίσταται η διάταξη του 2018 περί μοναδικής αρμοδιότητας του εποπτεύοντος την ΕΥΠ εισαγγελέα και ότι η τελική έγκριση θα γίνεται από τον εισαγγελέα Εφετών για τις επιχειρήσεις παρακολούθησης επικοινωνιών, επιστολών κ.λπ.

Η δημοσιογραφική καταγραφή δείχνει -πέραν των άλλων- ότι ο φορέας λειτουργεί με επαγγελματισμό, άρα στην προκειμένη δεν λάθεψε παρά μόνον πολιτικά, δηλαδή πέραν της αρμοδιότητάς του.

Η κινητοποιηση του διπλωματικού μηχανισμού της ΕΥΠ στη Νοτιοδυτική Τουρκία

Τα πρώτα δείγματα γραφής από την EΥΠ δόθηκαν το φθινόπωρο του 2019, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στη Βόρεια Συρία εκτοπίζοντας τους ντόπιους πληθυσμούς. Τότε 12.000 τρομοκράτες του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» επεδίωξαν να περάσουν στην Ευρώπη με τα καραβάνια των εξαθλιωμένων ομοεθνών τους. Ο διπλωματικός μηχανισμός της ΕΥΠ στη Νοτιοδυτική Τουρκία κινητοποιήθηκε και, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές δυνάμεις, τους χαρτογράφησε έγκαιρα, «καθηλώνοντάς» τους εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.

Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020, το δίκτυο ενημερώνει έγκαιρα το Μαξίμου πως οι Τούρκοι μετακινούν 70.000- 90.000 λαθρομετανάστες με λεωφορεία και ταξί κατά μήκος του Έβρου, προκειμένου να περάσουν απέναντι.

Eφεξής, ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ θα διενεργείται ύστερα από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής


Οι προερχόμενες από τη Συρία πηγές επαληθεύτηκαν πλήρως όταν, μία ημέρα μετά, στις 28/02/2020, στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς 33 Τούρκοι στρατιώτες, με συνέπεια ο Ρ.Τ. Ερντογάν να καλέσει τους διαμένοντες σε καταυλισμούς να φύγουν ελεύθερα προς την Ελλάδα, στέλνοντάς τους κυρίως προς το Παζαρκουλέ, την τουρκική μεριά των Καστανιών. Επρόκειτο για αιφνιδιαστική κίνηση, την οποία η ελληνική πλευρά απέκρουσε λόγω κατάλληλης προετοιμασίας και έτσι ο υβριδικός πόλεμος που ξεκίνησε η Άγκυρα εξελίχθηκε σε δεινή πολιτικο-στρατιωτική ήττα προσωπικώς για τον Ερντογάν.

Παρά ταύτα, το «παιχνίδι» συνεχίστηκε και όσο αναχαιτίζονταν οι μεταναστευτικές ροές στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, τόσο η Τουρκία αναζητούσε άλλους τρόπους αναζωπύρωσης της έντασης. Έτσι, το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου τυλίγεται στις φλόγες το «hot spot» της Μόριας στη Λέσβο, «περικλείοντας» 25.000- 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Η ΕΛ.ΑΣ. και οι φορείς του νησιού κινήθηκαν αστραπιαία, καταφέρνοντας πρώτιστα να εκκενώσουν την ελαιόφυτη πλαγιά και να γλυτώσουν τους μετανάστες. Το προσωπικό της ΕΥΠ έλαβε τα εύσημα, όχι μόνον επειδή συνέβαλε στον σχεδόν ακαριαίο εντοπισμό πέντε εκ των εμπρηστών αφγανικής καταγωγής τους οποίους «έβλεπε» επί εβδομάδες, αλλά και γιατί ενημέρωσε νωρίτερα την Αστυνομία, που οδήγησε με ασφάλεια τους πανικοβλημένους αλλοδαπούς σε άλλα σημεία, μακριά από τη φωτιά.

Η επιχείρηση με κωδική ονομασία «Αλκμήνη»

Κι ενώ οι παρακρατικοί μηχανισμοί των γειτονικών κρατών απεργάζονταν μεθόδους εφόδου, η ΕΥΠ στις 12 Αυγούστου 2020 (σ.σ.: προ του εμπρησμού της Μόριας δηλαδή), εκτελεί επιχείρηση με κωδική ονομασία «Αλκμήνη», διερευνώντας στη γείτονα τον γκρίζο ρόλο τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στη μεταφορά αλλοδαπών στη Λέσβο. Η «κατευθυνόμενη λαθροδιακίνηση», με ενεχόμενους υπηκόους Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Νορβηγίας και Βουλγαρίας, αποκαλύφθηκε με τη μυστική αποστολή δύο μεταναστών στα παράλια της Σμύρνης και τη σκηνοθετημένη συνεργασία τους με μέλη των ελεγχόμενων ΜΚΟ για τη διαπεραίωση εκατοντάδων ανθρώπων. Οι δύο στρατολογημένοι από την ΕΥΠ αλλοδαποί μετέβησαν στη Σμύρνη της Τουρκίας και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε βάρκα με παράτυπους μετανάστες και προορισμό τη Λέσβο. Σε διαβαθμισμένα έγγραφα καταγράφηκε ότι συνολικά 35 μέλη των τεσσάρων ΜΚΟ διευκόλυναν τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στη Λέσβο, χρησιμοποιώντας «παράνομες μεθόδους και διαδικασίες». Τα Πληροφοριακά Δελτία συμπεριλήφθηκαν σε ευρεία ποινική δικογραφία και έκτοτε, πέραν των καταδικαστικών αποφάσεων, κόπηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου αυτές οι πρακτικές, ενώ μειώθηκαν δραστικά και οι ροές.

Οι συλλήψεις στην Ρόδο

Τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει τον γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενίου στη Ρόδο κι έναν μάγειρα πλοίου, τον οποίον ο διπλωμάτης είχε στρατολογήσει για να κατασκοπεύει τις κινήσεις των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ακριτικά νησιά. Στο υλικό περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, οι νόμιμα καταγεγραμμένες συνακροάσεις τους από την ΕΥΠ, η ομολογία του μάγειρα, καθώς και πειστήρια με το φωτογραφικό υλικό που ανακτήθηκε από τον υπολογιστή του γραμματέα. Αμφότεροι εκτίουν πλέον ποινές.

Στις 21 του περασμένου Ιουνίου, η ειδική ομάδα ΟΠΚΕ της ΕΛ.ΑΣ. με αξιωματούχους της ΕΥΠ συνέλαβε στα Κάτω Πατήσια τρεις Τούρκους διακινητές που μιλούσαν πέντε γλώσσες και κυκλοφορούσαν με ταυτότητες της Ιντερπόλ. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», η υπηρεσία κατάφερε να εντοπίσει λίστα αλλοδαπών που είχαν μεταφέρει στην Ε.Ε. ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς και ενημέρωσαν την Ιντερπόλ και αρμόδια γαλλικά γραφεία.

Τέλος, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, φέτος το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας εφαρμόζει πρόγραμμα αντιμετώπισης πυρκαγιών στο οποίο περιλαμβάνει ανάπτυξη πληροφοριακού δικτύου από τις μυστικές υπηρεσίες, την Αντιτρομοκρατική και άλλους φορείς, αλλά και τη φύλαξη των δασών με συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τον φόβο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης με πύρινα μέτωπα - αποτέλεσμα σαμποτάζ ή προβοκάτσιας από εξωγενείς παράγοντες.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά την Παρασκευή 12 Αυγούστου